Nye bøker

Har du tips til nye bøker, legg inn ein kommentar nedst på sida.

Nye bøker 03.06.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

M.Gagnon: Ingen vei tilbake
"Denne nervepirrende oppfølgeren til Ingen vil savne deg, andre bok i den kritikerroste Persefone-trilogien, tøyer spenningen helt til grensen og vil få leserne til å trygle om mer. Noa er på flukt. Etter å ha avslørt det uhyggelige Prosjekt Persefone, beveger Noa og vennen Zeke seg nå ubemerket rundt i landet, og redder ungdommer før de blir forsøkspersoner i Prosjektets grusomme eksperimenter. Noa vet altfor godt hvordan det føles: Det de gjorde mot henne, har ført til at hun er utmattet og vettskremt.. Hjemme i Boston følger Peter engstelig Noas bevegelser fra datamaskinen, og bruker hackerferdighetene sine til å fôre henne med den informasjonen hun trenger for å holde seg i live. Men han er desperat etter å gjøre noe mer, spesielt når han finner ut hva Prosjektet har gjort med ekskjæresten Amanda. Og så, i en eksplosiv konfrontasjon, blir Noa og teamet hennes fanget på det ene stedet de trodde var trygt. Det vil kreve alt av Noa og Peter å tvinge Prosjektet i kne før det tar knekken på dem. De har ingen de kan stole på, fiendene skjuler seg overalt, og Noa og Peter er kanskje de eneste i verden som kan sette en stopper for det hele."

S.Simukka: Rød som blod
"17 år gamle Lumikki Andersson går på videregående. Kunstfaglig linje. Hun holder på med sitt, og ligger unna det som ikke har med henne å gjøre. Men denne holdningen til livet blir satt på prøve den dagen hun finner vaskede femhundre-euro-sedler hengende til tørk på skolens mørkerom. Det viser seg at tre medelever har fått tak i plastposer som inneholder blodstenkte pengesedler, og det tar ikke lang tid før Lumikki selv er involvert i en skikkelig floke av internasjonal narkotikahandel. Og som ikke det var nok: Elisa - en av de tre klassekameratene; fra en priviligert og velstående familie - begynner å mistenke politiinspektør-faren for å være innblandet i det hele. Det tar ikke lang tid før Lumikki befinner seg midt i begivenhetens sentrum - av det dårlige slaget -truet på livet, og forfulgt av russiske og estiske kriminelle. Da hun så etter fire dager befinner seg i et gigantisk herskapshus der den legendariske Isbjørnen avholder en hemmelig fest, opplever hun at hemmeligheter blir avslørt. Det er den kaldeste vinteren på evigheter. Gatene i Tammerfors er hvite av frost. Og ingenting er så rødt som blod mot snø..."

J.Green: Papirbyer
"Hele sitt liv har Quentin Jacobsen elsket den praktfullt eventyrlystne Margo Roth Spiegelman på avstand. Så da hun, kledd som en ninja, åpner et vindu, klatrer inn i livet hans igjen og vil ha ham ut på en genial hevntokt, blir han med. Etter at det nattlige toktet er over og en ny dag gryr, møter Q på skolen og oppdager at Margo, som alltid har vært en gåte, nå har blitt et mysterium. Men Q oppdager snart at det finnes spor, og at de er til ham. Han blir lokket ut på en uventet ferd, og jo nærmere han kommer, desto mindre ser Q av jenta han trodde han kjente."

T.Igland og A.Hestsveen: Flukten
"Staten Skandia holder befolkningen i et jerngrep. De nordiske landenes kultur og identitet er utslettet. Kunst, litteratur og musikk er forbudt. Regnet er giftig og havet utilgjenelig. De fleste vokser opp i Dormer, uten familie. Konkurransen om å bli plukket ut til offiserstrening og et priviligert liv er knivskarp. Så, rett før utvelgelsen, oppdager Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet. De må gjøres noe, og det må skje raskt." Første bok i Beta-serien.


Skjønnlitteratur for vaksne:

D.Kehlmann: F
"F for Familie, Falskeri og Fiksjon.
I sin første store roman siden Oppmålingen av verden forteller Daniel Kehlmann en historie om tre brødre som alle baserer tilværelsen på hykleri og løgn. Inntil en avgrunn åpner seg og truer med å sluke hver og en av dem. Det er sommeren før finanskrisen. Martin Friedland - katolsk prest uten tro, overvektig, alltid sulten - møter halvbroren, pengeforvalteren Eric, til lunsj. Eric står i dyp gjeld og regner med at han snart vil bli arrestert. Han har drømmeliknende visjoner som antyder at noe grusomt snart skal inntreffe, men Eric forstår ikke om signalene virkelig gjelder ham selv, eller om de er ment for tvillingbroren, den kjente kunsthandleren og esteten Iwan. Plutselig begynner redselsfulle ting å skje. F er en mektig roman om løgner og sannhet, skjebne og tilfeldigheter og Familie, Falskneri og Fiksjon. Daniel Kehlmann har igjen levert et virtuost kunstverk, hemmelighetsfullt og dristig og med mange tankemessige nivåer og stort rom for fortolkning."
J.Baker: Huset Longbourn
"Stolthet og fordom - tjenestefolkets historie. Det er tidlig på 1800-tallet, og vi befinner oss på Longbourn, godset der Jane Austens Stolthet og fordom utspiller seg. Det er vaskedag, og den 18 år gamle tjenestejenta Sarah har vært oppe siden halv fem. Hendene er såre og røde, men ennå gjenstår en endeløs rekke av laken, putevar og de fem Bennet-søstrenes skitne undertøy før Sarah kan krype utmattet til køys. Men livet nedenfor trappene, styrt med mykt hjerte og hard vilje av husholdersken Mrs Hill, skal snart bli forandret av en ny mannlig tjener, som har med seg hemmeligheter og en duft av havet ... For i 1800-tallets England finnes det en verden som overklassepikene ovenfor trappen aldri vil vite noe om. Det er en verden av fattigdom, kjærlighet og brutal krig."
M.Reiersgård: Jenta uten hjerte
"To mysterier, onde intriger og skjebnesvangre fortielser. Politietterforsker Verner Jacobsen ligger søvnløs, dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. Telefonen ringer, 14-årige Idunn Olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. Mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. Og snart begynner de første avhørene. Idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. Ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. Men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. Et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet. To mysterier, onde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger."

D.Mishani: Naboens sønn
"Prisbelønnet israelsk krim. Forbrytelsene i politietterforsker Avraham Avrahams distrikt, en stille forstad til Tel Aviv, er sjeldne og som oftest ukompliserte. Men en dag kommer ikke den seksten år gamle Ofer hjem fra skolen. Avraham tar feil når han prøver å forsikre guttens mor om at han nok snart dukker opp. Gutten er som sunket i jorden, og Avraham virvles inn i etterforskningen. Jo mer han finner ut om guttens liv, desto lenger vekk kommer han fra sannheten. Kun én person har noe å fortelle; Ofers nabo og privatlærer. Men kan naboens mystiske historie redde etterforskningen før det er for sent?"

Fagbøker:

A.Antonsen og J.Golden: Statsråd vant spekeskinke
"Det krever sitt å fylle mediedøgnet i et land der det strengt tatt ikke skjer all verden. Men aviser skal fylles, nettsider oppdateres, nyheter produseres. «Tomme for popcorn», «Sprekk i ruta» og «Statsråd vant spekeskinke» er kanskje ikke verdens mest hardtslående nyheter, men hva skal en stakkars journalist gjøre? Komikerne Atle Antonsen og Johan Golden har samlet på slike godbiter i årevis og presentert dem i det populære radioprogrammet Misjonen. Her deler de høydepunkt fra samlingen sin i en bok som viser hva som egentlig foregår i kongeriket."
A.Årikstad, J.Lianes og J.S.Årikstad-Nielsen: Skapelse og/eller evolusjon
"Ble jorden skapt på seks dager eller i løpet av millioner av år? Har Adam levd eller er han bare en mytisk figur oppfunnet av jødiske prester? Har livet utviklet seg fra encellede organismer til avanserte skapninger som aper og mennesker, eller er dyrene skapt hvert etter sitt slag?"
Nye bøker 26.05.14:

Fagbøker:

L.Harboe: Norsk på 30 dager
"Boka er beregnet på elever og privatister som tar norsk for videregående skole. Den gir tips til hvordan man kan jobbe smart og effektivt med norskfaget. Boka inneholder forslag til en plan der man kan jobbe seg gjennom faget på 30 dager. Planen inneholder ulike ressurser, blant annet lenker til videoforelesninger. Boka er med andre ord interessant også for lærere som ønsker å legge til rette for “flipped learning”."

T.Brekke: Hva er buddhisme
"En velskrevet introduksjon til buddhismen, der det historiske og nåtidige får plass, sammen med geografiske, politiske og kulturelle perspektiver. Torkel Brekke går også tett på mytene om buddhismen og forklarer hvordan visse forestillingen om denne verdendsreligionen har festet seg i Vesten og i Norge. Her får leseren mer kunnskap om for eksempel zen, meditasjon, tantrisme og karma. "Hva er buddhisme" forklarer de ulike buddhistiske tradisjonene og retningene og redegjør for de viktigste grunnpilarene i den buddhistiske læren. Forfatteren forteller om Buddhas liv, han viser også hvilke store endringer som har skjedd i buddhismen og hvordan mangfoldet preger dagens situasjon."

J.Solsvik: La Israel tale
"Ti sentrale og kunnskapsrike israelere er intervjuet om Israels syn på konflikten med araberne.En viktig korrigering av det negative israelsbildet som norsk presse formidler."


Nye bøker 19.05.14:

Skjønnlitteratur for ungdom:

G.Sortland: The rise and fall of Gøran Trovåg
"Dette er historia om Stuart, som eigentleg heiter Gøran, og kompisane hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk. Det er forteljinga om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg på trynet i hundeskit. Gaute Sortland har skrive ei morosam, skeiv og sår bok om det å vere ung gut i ein liten norsk by."


Skjønnlitteratur for vaksne:

A.Oz: Historier fra et landsbyliv
"Amos Oz har skapt sin israelske landsby, Tel Ilan, og retter sitt skarpe, men samtidig empatiske blikk på menneskets tvil, besettelse, ensomhet og smerte. Et større bilde trer frem gjennom syv atskilte historier som på forunderlig vis henger sammen, etter hvert som de samme menneskene rusler inn og ut av dem. Og når Oz introduserer oss for sine karakterer - med sine hemmeligheter, usikkerheter, lengsler og påståeligheter - gjør han det med varsom presisjon. Han trenger bare et par pennestrøk, og vi finner klangbunn i oss selv."

A.Oz: En fortelling om kjærlighet og mørke
"Rik og praktfull som en symfoni, spontan og inderlig som et barns tilståelser, sirkler denne fortellingen rundt en liten gutts mørke, og det smertefulle øyeblikket som avslutter hans fortelling, men som gjør ham til en stor forfatter. Denne fortellingen om kjærlighet og mørke handler om Amos Oz' oppvekst i Jerusalems krigsherjede gater på 1940- og 50-tallet, der han også er fanget mellom to velmenende, men svært forskjellige foreldre. Den aller mørkeste tragedien utspiller seg med morens selvmord, da Amos er tolv og et halvt. Like etter forlater han faren, forandrer etternavn, blir traktorkjører i kibbutz og finner sin vakreste kjærlighet: Nilli. Oz' fortelling dykker ned i 120 års familiehistorie og paradokser. Fortellingen rommer også sagaen om et jødisk kjærlighet-hat forhold til Europa, der graffitien på husvegger, i Vilnius, Odessa, Warszawa eller Praha, gjennom generasjoner har ropt ut sine ulike oppfordringer: "Jøder, dra tilbake til Palestina!" for dernest å be dem komme seg ut av dette forjettede land."

P. Manaen: En venn blant tusen
"På landsbygda i Nepal er du ikke mye verd som kvinne. I mange familier blir jentebabyer ikke engang verdiget et navn, men går under betegnelsen "eldste jentebarn", "nest eldste jentebarn" og så videre. Heller ikke blir stemmene deres lagt stor vekt på; kvinner skal arbeide og aller helst føde guttebarn. I fortellingen om Manushi står nettopp dette med navn og stemme sentralt. Manushi legger ut på en eksistensiell reise: Hva er mitt navn? Og hvilken lyd har min stemme? Historien er viktig og den er på mange måter universell. Den handler om vårt grunnleggende behov for å bli sett og hørt."


Fagbøker:

Ø.Samnøen: Mobbing på digitale arenaer
"Det viktigste foreldre og fagpersoner trenger å vite om digital mobbing - og hvordan man kan avdekke, håndtere og forebygge både på hjemmebane og i skolen.
Boka gir nyttig informasjon om følgende temaer:
* Barn og unges bruk av sosiale medier.
* Hva er digital mobbing, og hvordan opplever barn og unge denne mobbeformen?
* Hvor utbredt er digital mobbing blant barn og unge?
* Hvordan kan foreldre og fagpersoner oppdage, håndtere og forebygge digital mobbing?
* Hva sier norsk lov om digital mobbing, trakassering, trusler og ulovlig bildepublisering?
* Hvor kan man henvende seg for å få hjelp?
Boka inneholder også en rekke samtalepunkter og oppgaver som kan benyttes både hjemme og i skolen for å forebygge mobbing på nett og mobil.
Mobbing på digitale arenaer er lettlest, og gir mange gode eksempler, praktiske råd og nyttige tips."

H.Ottersen: Alt om Johaug
"Fanbok om skiprinsessen. Vi ser henne for oss, der hun danser mot mål med det norske flagget vaiende - til ellevill jubel. Therese Johaug har tatt hele det norske folk med storm, som den store skiprinsessen i konkurranse med selveste dronningen, Marit Bjørgen. Les om de første skirennene, hardtreningen, sponsor- og modelljenta, forholdet til Bjørgen, og de største øyeblikkene.
Alt om Johaug inneholder statistikk og sammenligninger, fine bilder og masse fakta. Du kan teste deg selv i en morsom quiz og får en fin plakat med på kjøpet."

V. Strømme: Fotballguiden
"På veien til å bli toppfotballspiller finner du ut før eller siden hvem som er den viktigste aktøren i ditt eget fotballiv. Det er ikke treneren eller foreldrene dine. Det er deg selv.
Derfor er det så viktig å forstå at det er du selv som må være flink til å planlegge, til å være forberedt til treninger, kamper og det som kreves av deg.  Treningene med laget ditt er ofte preget av generell trening og øvelser samt spill og forberedelser til kamper. Det er lite fokus på individuell oppfølging og behov. I denne boka får du mange tips og råd til hvordan du kan lykkes som fotballspiller på toppnivå, og konkrete forslag til øvelser, treningsprinsipper, kosthold, planlegging og forberedelser.
Boka er rettet mot deg som er mellom 15 og 19 år, og som ønsker å nå toppfotballspill. Samtidig er boka også for og til deg som er trener, og som har spillere som har ambisjoner om det samme."

I. Mongstad-Kvammen: Gud i grunnloven
"Grunnlovsfedrene på Eidsvoll la opp til et sterkt fellesskap mellom kirke og nasjon.  I Gud i Grunnloven skriver blant annet Henrik Syse, Janne Haaland Matlary, Ola Grytten, Anders Aschim og Nils Ivar Agøy om hvilken betydning kristen tro har hatt for utviklingen av det moderne Norge, en stat som i løpet av 200 år har gått fra å være monokulturell til å bli multireligiøs. Det underliggende budskap er at de nasjoner som er bevisst på sin identitet vil være best rustet i et globalt samfunn."

M.Greek: Tenk kritisk og reflekter
"Vil du forsikre deg om at du er på rett vei, eller trenger du hjelp til å komme deg videre i studiet?
Som student skal du reflektere kritisk over det du leser, hører og ser. Det betyr at du skal reflektere over ulike faglige forhold på en selvstendig, undersøkende og systematisk måte. Dette heftet gir deg en forståelse av hva kritisk refleksjon er, og hjelper deg å bruke dine analytiske evner, utvikle selvstendige meninger, og begrunne disse med faglig holdbare argumenter.
Førstehjelp for studenten er en hefteserie som gir deg kunnskap, råd og tips om hvordan du kan mestre kravene som stilles til deg som student. Hvert hefte i serien tar for seg ett tema, og du kan lese ett eller flere hefter avhengig av hvilke behov du har."

K.A. Jacobsen: Hva er hinduisme
"Boka gir en innføring i religionen hinduisme. Forfatteren tar for seg hellig geografi, guruen, gudinneforestillinger og regionale tradisjoner. "

S.E.Kraft: Hva er nyreligiøsitet
"En bok som bidrar til økt forståelse for nyreligiøsitetens plass i vårt moderne samfunn. Denne boka handler om opphavet og utviklingen av en svært utbredt tematikk, det som ofte kalles New Age, nyåndelighet eller nyreligiøsitet. Forfatteren skriver med engasjement og respekt om alternativ medisin, medieoffentligheten som omtaler nyreligiøse trender, og hvordan nyreligiøsitet er, ikke hvordan den burde være."

C.Holst: Hva er feminisme
"Boken tar for seg de viktigste feministiske retningene og diskuterer dem i lys av aktuelle politiske tema. Forfatteren viser hvordan kjønnsurettferdighet arter seg og hvordan feminister forklarer den."

K.Vogt: Hva er islam
"Boka gir en innføring i verdensreligionen islam. Fra religionens opprinnelse til nåtidige diskusjoner om Koranens budskap."

T.B.Eriksen: Hva er idèhistorie
"Forfatteren diskuterer idéhistoriens viktigste problemstillinger, avdekker røttene til den idéhistoriske praksis og spør hva hensikten med idéhistorie er."

L.Svendsen: Hva er filosofi
"I dette essayet om filosofiens vesen, formål og muligheter, presenterer forfatteren de viktigste filosofiske disipliner og diskuterer filosofiens forhold til vitenskap, litteratur og historie."

H.H.Waage: Konflikter og stormaktspolitikk i Midtøsten
"Konflikt og stormaktspolitikk i Midtøsten gir en levende innføring i Midtøstens turbulente historie fra en av våre fremste Midtøsten-eksperter. Boka formidler forfatterens mangeårige forskning på feltet og sammenfatter den rikholdige internasjonale forskningslitteraturen om regionen - fra osmansk tid til «den arabiske våren». Bruken av lite kjent arkivmateriale bidrar til å kaste nytt lys over en rekke omstridte hendelser, som opprettelsen av staten Israel, palestinernes flukt, Seksdagerskrigen, Suez-krisen og Oslo-prosessen. Boka vektlegger spesielt stormaktenes rolle i regionen, fra Storbritannia og Frankrike delte området mellom seg etter 1. verdenskrig, via den kalde krigens alliansepolitikk og til USAs og de andre stormaktenes rolle i Midtøsten i nyere tid. Boka inkluderer i tillegg dyptpløyende kapitler om land som Jordan, Syria og Libanon, som synliggjør både historiske, religiøse, etniske og storpolitiske konfliktlinjer som påvirker hele regionen.
Konflikt og stormaktspolitikk i Midtøsten er uunnværlig lesning for journalister, forskere, studenter, politikere og alle andre som ønsker å forstå mer av det konfliktfylte Midtøsten."Ny DVD 06.05.14:

Kule Kidz gråter ikke
"Anja er ei livlig og tøff jente som elsker fotball. Klassekameraten Jonas liker ikke at jenter spiller fotball og særlig ikke når de er så flinke som Anja, og prøver derfor å gjøre livet surt for Anja og vennene hennes. Så blir Anja alvorlig syk. Hun nekter å la seg knekke og legger planer for fotballaget, trener til skoleturneringen og deltar på leirskole. Anja oppdager også at det kribler litt ekstra i magen og at Jonas ikke er så teit som hun egentlig trodde. Etter hvert blir Anja for syk til å delta i fotballturneringen, men da har Jonas en helt spesiell overraskelse i vente for henne. Filmen fikk terningkast 4-5 i norske aviser."

Nye bøker 28.04.14:

Skjønnlitteratur ungdom, engelskspråkleg:

M.Gleitzman: Too small to fail
"En gutt, en jente og en kamel. Millioner av dollar, og en plan som ikke kan mislykkes. Eller kan den? Olivers foreldre eier en bank. Det har gjort dem veldig rike, veldig viktige og veldig travle. Oliver derimot, sliter i matte og det eneste han ønsker seg er valpen i den lokale dyrebutikken han pleier å besøke. Men så kjøper en mystisk kvinne valpen og truer med å skade den hvis ikke Oliver gir henne tusen dollar. Det var nemlig alle sparepengene hennes, og hun gir Olivers foreldre skylden for at de er tapt. Oliver legger en plan, men ting går ikke helt slik han har tenkt."

J.Patterson: The worst years of my life
"Rafe har allerede nok problemer hjemme og synes ikke han trenger flere, heldigvis har han en plan for det første året på ungdomskolen. Bestevennen Leonardo tildeler ham poeng for å bryte samtlige av skolens regler: 5000 poeng for å tygge tyggegummi i klassen, 10 000 poeng for å løpe i gangen, 50 000 poeng for å utløse brannalarmen. Men etter hvert begynner leken å by på problemer for Rafe og han må avgjøre om det viktigste er å vinne, eller om han endelig skal klare å møte regler, mobbere og sannheter han har villet unngå."

D.Smith: My friend the enemy
"Sommeren 1941. For Peter er krigen noe som utkjempes av en ansiktsløs fiende langt unna. Helt til den natten krigen kommer til han. Et tysk fly blir skutt ned over skogen som faren til Peter forvaltet før han dro ut i krigen. Peter stormer av gårde til ulykkesstedet for å se om han finner noe spennende han kan samle på. Men i stedet finner han en ung, skadet tysk pilot. Fienden er på samme sted som Peter. Og fienden er i trøbbel. Plutselig er det å hjelpe tyskeren det eneste riktige å gjøre."


Skjønnlitteratur vaksne:

G.Sveen: Den siste pilegrimen
"Den gamle motstandskjemperen Carl Oscar Krogh finnes drept på bestialsk vis i sitt hjem i Holmenkollen. Få uker tidligere blir beinrester fra tre mennesker oppdaget i Nordmarka, trolig fra krigens dager. Oslo-politiet søker etter en sammenheng. Etterforskningen viser snart at Krogh var en av den myteomspunne kaptein Kaj Holts nærmeste medarbeidere under krigen -  og en av de siste som forsøkte å finne årsakene til Holts mystiske dødsfall i Stockholm sommeren 1945. I en labyrint av løgner og fortielse ledes politietterforsker Tommy Bergmann tilbake til en krig der sporene snart er visket ut, til en tid da sannheten var det første offeret, kjærligheten en slagmark og overlevelse den eneste æren."


Fagbøker:

 A.Moland: Gunnar Sønsteby - 24 kapitler i Kjakans liv
"Gjennom 24 kapitler følger vi Gunnar Sønstebys eventyrlige liv,både oppvekst og ungdomstid på Rjukan, selve krigsinnsatsen og den videre karriere, yrkesmessig, sosialt og som deltaker i det offentlige liv. Gunnar Sønsteby er blitt kalt "en institusjon". Hans hverdag var "fullbooket" fra morgen til kveld. En dag skrev han kronikk i Aftenposten, en annen ble han intervjuet i tabloidpressen. Han reiste i skytteltrafikk i inn- og utland for å formidle sitt budskap, spesielt til ungdommen. "Det er vanskelig å si hvem som er nr. 1 i dette landet, men det er ingen tvil om hvem som er nr. 24" (Jens Chr. Hauge).  Etter å ha lest "Gunnar Sønsteby - 24 kapitler i Kjakans liv" forstår du hvorfor.  10. mai 2012 døde Gunnar Sønsteby - et ikon i norsk offentlighet er borte."


Nye bøker 22.04.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

H.R.Eeg: Yatzy
"Dag Vidar får en ny start, på et nytt sted, i en ny familie. Han får til og med et nytt kamera. Alt ser lyst ut. Men jo lenger han kommer i filmen om sitt nye liv, jo nærmere er han å avsløre hva som skjedde i det forrige. "Yatzy" handler om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv. I 2004 fikk Harald Rosenløw Eeg Brageprisen for denne boka."


Skjønnlitteratur vaksne:

J.Theorin: Gravrøys
"Endelig! Siste boken i Ölandskvartetten er her! Midtsommer på Öland. Tusenvis av turister kommer for å feire midtsommer, og solen steker på den kalkhvite øya, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for en gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil.
Men det er én mann som begynner å ane uråd. Gerlof Davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste ?
I Johan Theorins fjerde bok fra Öland, Gravrøys, forenes fortid og nåtid i en særdeles velskrevet og ubehagelig krim."

K.Fossum: Helvetesilden
"Handlingen i romanen følger to alenemødre, Mass og Bonnie, og sønnene deres fra desember til juli i 2005. Femtiårige Mass lever alene med sønnen Eddie som er i begynnelsen av tjueårene. Eddie er svært overvektig, og han er trygdet uten noen spesiell diagnose. Dagene går med til kryssord, kanelgifler og vafler og søking på nettet. «Tore på sporet» er yndlingsprogrammet hans, og snart vokser ønsket om å finne ut hvor farens grav er; den faren han aldri kjente. Bonnie arbeider som hjelpepleier hos hjemmeværende eldre. Hun er svært samvittighetsfull, og fordi hun også er spesielt eiegod, ender hun som regel opp med de vanskeligste beboerne. Hun er alenemor for lille Simon som går i barnehagen, og i hverdagene slites hun mellom omsorgen for lille, forsiktige Simon og jobben. Økonomien er anstrengt, men en dag kommer det et brev som kan synes som en løsning for Bonnie og Simon. Konrad Sejer og hans kolleger har få spor å gå etter. Hvem kan hatt motiv til å drepe den unge moren og hennes lille sønn?"


DVD
Halvbroren
"Tre generasjoner kvinner lever sammen i en leilighet i Kirkeveien i Oslo: En dansk stumfilmskuespillerinne, Den Gamle, hennes datter Boletta, som jobber ved Telegrafen, og unge Vera. Den 8 mai 1945 blir Vera voldtatt på tørkeloftet i gården, og ni måneder senere fødes romanens ene hovedperson, Fred, i en drosje. Fem år senere ser halvbroren Barnum dagens lys.
Vi følger brødrenes vidt forskjellige oppvekst på 60 og 70-tallet i Oslo. Kortvokste Barnum, sønn av en klovn og kremmer, er kunstneren som går på mange pinefulle nederlag, og iblant reddes av den mer hardtslående broren. Men Fred lever i taushet og skygge, og bærer på hemmeligheter. Hans spørsmål forfølger broren: "Skal jeg drepe faren din for deg, Barnum?"
Her portretteres en fargerik familie gjennom fire generasjoner mot et levende historisk bakteppe, her er bokseren og kunstneren, sirkus og danseskole, Majorstua og Røst skildret med like stor innlevelse."


Fagbøker:

T.Attwood: Asperger syndrom - angstmestring
"Det kognitiv atferdsterapeutiske programmet "Å utforske følelser" er et strukturert program som har som mål å være interessant og vellykket i å øke kognitiv kontroll over følelser. Hvert barn vil gjennomføre aktiviteter for å utforske forskjellige følelser som å være glad, avslappet, engstelig eller sint.  Programmet ble utviklet som et behandlingsprogram for angstlidelser eller sinnemestring hos barn som har Asperger syndrom, men kan også bli brukt med barn som har høytfungerende autisme (HFA) og uspesifisert gjennomgripende utviklingsforstyrrelse (PDDNOS). Man trenger ikke å være psykolog for å gjennomføre programmet. En lærer, logoped, ergoterapeut eller forelder kan også gjennomføre programmet uten å ha trening i kognitiv atferdsterapi."

T.Attwood: Asperger syndrom - sinnemestring
"Det kognitiv atferdsterapeutiske programmet "Å utforske følelser" er et strukturert program som har som mål å være interessant og vellykket i å øke kognitiv kontroll over følelser. Hvert barn vil gjennomføre aktiviteter for å utforske forskjellige følelser som å være glad, avslappet, engstelig eller sint.  Programmet ble utviklet som et behandlingsprogram for angstlidelser eller sinnemestring hos barn som har Asperger syndrom, men kan også bli brukt med barn som har høytfungerende autisme (HFA) og uspesifisert gjennomgripende utviklingsforstyrrelse (PDDNOS). Man trenger ikke å være psykolog for å gjennomføre programmet. En lærer, logoped, ergoterapeut eller forelder kan også gjennomføre programmet uten å ha trening i kognitiv atferdsterapi."

G.Kvalheim: Hjelpe meg
"Dette er en bok som setter søkelyset på voldtekt og seksuelle overgrep. Hjelpe meg! er en bok som vil kunne hjelpe både den som rammes, venner, pårørende, skoleelever, studenter og samtlige fagmiljøer til en bedre forståelse for den utsattes mange reaksjoner. Boken gir også informasjon om hvordan vi på et tverrfaglig nivå kan bidra til at den rammede får livet og fargene tilbake.  Noen av Norges dyktigste fagfolk bidrar her med informasjon om hvilke fysiske og psykiske reaksjoner man kan få etter en voldtekt, hva som skjer når man kommer til et voldtektsmottak, hvordan en anmeldelse av overgrepet hos politiet foregår, og hvordan bistandsadvokaten kan hjelpe. Ikke minst forsøker boken å belyse hvordan noen kan få seg til å begå slike grusomme handlinger. Et kapittel er viet noen av de voldtattes egne sterke historier, og bakerst i boken finnes en presentasjon av frivillige organisasjoner og selvhjelpsgrupper som kanskje kan være til hjelp."

B.R.Rund: Schizofreni
"Årsaksforholdene ved schizofreni er sammensatte og komplekse. Vi må derfor belage oss på å bygge sten for sten, hvor man bare ved å ta et langsiktig perspektiv vil oppdage at kunnskapsmengden øker. Det er lettere å se fremskritt i behandlingstiltak enn i årsaksforståelse. Vi gir pasientene langt bedre behandling nå enn for 20-30 år siden. Norske forskere har levert noen viktige bidrag i forhold til schizofreni. Ange som arbeider i dette feltet har følt et behov for å få en bok på norsk som gir et overblikk over det som skjer i forhold til behandling og forskning, både her i landet og internasjonalt. Boken er et forsøk på å imøtekomme dette behovet. Boken vil være til nytte for både klinikere og forskere. Den kan også anvendes i utdanning av psykologer, leger og annet helsepersonell."Nye bøker 07.04.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

E.van de Vendel: Lykkefinneren
"Slash er en unik serie som kombinerer skjønnlitteratur og dokumentarisme. Forlaget har satt sammen en etablert forfatter og et ungt menneske med en helst spesiell livserfaring, og målet er medrivende prosa. I denne virkelighetsbaserte romanen følger vi Hamayun, som må flykte fra Afghanistan under dramatiske omstendigheter. Han ender opp i Nederland, der livet i eksil blir stadig mer komplisert."

I.Aamodt: Korte grøss I, Korte grøss II og Korte grøss III
"Etter ønske fra alle Marg & Bein-fans, kommer de skrekkelige påfunnene til Aamodt, Ewo og Svingen nå i novelleform. Dette er nyskrevne, blodferske grøssernoveller fra tre prisvinnende forfattere. Vi lover like mye gørr og gru som før, men med flere historier i hver bok."

A.Svingen: Dødelig blitz
"Tre kamerater går inn i et fraflyttet hus i nabolaget. De har med seg et digitalkamera, og tar bilder av hverandre i mørket. Når de senere ser gjennom bildene, hopper hjertet over et slag. I bakgrunnen på et av bildene ser de at det ligger en kropp i sengen. Med gnistrende språk og et slående plot er Dødelig blitz garantert å gå gjennom marg og bein."

I.M.Rendorff: Den døde soldaten
"Jeg heter Lara, er 14 år og har nettopp sett et lik. Det meste av jorden er oversvømt -  bare enkelte fjell stikker opp som øyer. Det velstående fjellfolket bevokter øyene med piggtråd og skarpladde våpen, mens sjøfolket stenges ute. Lara og vennen Jarii er blant de eldste i en flokk dykkerbarn. De finner verdifulle ting i de oversvømte byene som den brutale sjefen deres selger videre.
Da Lara svømmer på liket av en soldat, gjemmer hun unna dagboken hans. I den oppdager hun hemmeligheter som kan bli avgjørende for sjøfolkets skjebne... Den døde soldaten er første bok i en trilogi."

H.T.Bakkeid: Eksorsisten og Knokkeløya
"Det er duket for eksorsisme, mye blod og intens spenning når Vlad drar til Venezia for å hevne onkelen Arad. Et skip har strandet i byen, og ryktene forteller at det finnes unaturlige vesener om bord. Samtidig er vampyrsmitten inni ham i ferd med å gjøre Vlad om til en annen. "Eksorsisten" er den tredje boken og "Knokkeløya" fjerde boken i "Dr. Schnabels krønike" etter "Vampyrjegeren" og "De dødes hus".


Skjønnlitteratur vaksne:

J.Bowen: En gatekatt ved navn Bob
"En utrolig historie fra Londons gater. Da James Bowen fant en skadet, rødbrandet løskatt liggende i oppgangen i leiegården hvor han bodde, hadde han ingen ide om hvor mye livet hans snart ville endre seg. James levde fra hånd til munn på gata i London og det siste han trodde han trengte var et kjæledyr. Likevel kunne ikke James la være å hjelpe den tydelig intelligente katten, som han raskt gav navnet Bob. James gav Bob pleie og omsorg og sakte men sikkert var katten sunn og frisk igjen. James forsøkte å slippe Bob ut i Londons gater, og tenkte han aldri skulle se ham igjen. Men Bob hadde andre planer. Snart er de to uatskillelige og deres varierte, komiske og til tider farlige eventyr endrer livene deres. Sakte hjelper de hverandre å lege sårene fra en problematisk fortid."
J.Nesbø, fleireav bøkene i pocketutgåve. Ny hjå oss: Panserhjerte
"To kvinner er funnet drept i Oslo, begge har druknet i sitt eget blod. Det mystiske er at stikksårene i ansiktene til de døde er blitt påført fra innsiden av munnen. Kaja Solness fra Voldsavsnittet blir sendt til Hong Kong for å oppspore en mann som er deres eneste spesialist på seriedrap, Harry Hole. Han har gjemt seg et sted i millionbyen, på flukt fra demonene fra forrige drapssak og kreditorer. Dette er den åttende romanen om Harry Hole."


DVD: Kompani Orheim
"Kompani Orheim er den kritikerroste og prisbelønte filmen om tenåringen Jarle og foreldrene hans som strever med å bo under samme tak i Stavanger på midten av 80-tallet. De har alle sine håp og drømmer, men sliter med å takle dagliglivet. Jarle søker tilflukt i musikk, politisk aktivisme og jenter, men å stå opp mot faren er en kamp som fortsatt gjenstår."


Fagbøker:

E.B.Larssen: Bli best med mental trening
"Erik Bertrand Larssen er omtalt som Norges "hotteste" mentaltrener. Han jobbet med skilandslaget fram mot VM i Oslo i 2011, og han har også hjulpet en rekke andre idrettsutøvere og næringslivstopper. I denne boken forteller han hvordan vi alle kan bedre prestasjonene våre, både i hverdagslivet, på jobb og når vi trener. Hva skal til for å bli en vinner? Hvordan mobiliserer du råskapen i deg, for å prestere bedre i hverdagen og være best når det virkelig gjelder?"

E.Ottosen: Hvorfor skriver ikke Gud på himmelen?
"Hvis Gud finnes, hvorfor finnes det ateister? Kan ikke en allmektig Gud utrydde all tvil?
Som tenåring møtte Espen Ottosen denne problemstillingen på en kristen ungdomsleir. Siden har han lett etter svar. På en personlig og ærlig måte skriver han om ateistiske anklager, om kristne tenkere, om Big Bang og evolusjonslæren, og om hva som egentlig kjennetegner kristen tro. Her er få ferdigtygde svar og mange gode refleksjoner."

M.H.Yousef: Sønn av Hamas
"Historien om Mosab Hassan Yousef som mange år levde på innsiden av Hamas. Han er eldste sønn til Sheikh Hassan Yousef en av grunnleggerne av Hamas og organisasjonens mest populære leder. Sønnen ble formet til å ta over farens arv, status og politiske verv. Men Yousef ble isteden kristen og søkte om asyl i Amerika. Dette er hans beretning."

S.Aareskjold: Lesbok for jenter: frå Homer til The hunger games
"Tøffe jenter gjennom 3000 år. For tre tusen år sidan drøymde ei ung jente om å møte den store kjærleiken, og fann ein skipbroten utlending som var heilt avhengig av henne. Dette utdraget frå Odysseen står først i denne boka. Deretter følgjer tekstar frå romartida, vikingtida, renessanse og barokk, attenhundretal og nittenhundretal, fram til Suzanne Collins' The Hunger Games frå 2008. Trass i kvinnefrigjeringa har det til no vorte henta fram lite eldre litteratur med jenter i hovudrolla.
Målet med Lesebok for jenter er at ungdom og foreldre, elevar og lærarar, skal bli kjende med litteratur der jenter og kvinner jaktar på lukka på lik linje med gutar og menn. Dei leiter etter kjærleik, dei søkjer mot det ukjende, eller mot trygge stillingar i sitt eige samfunn. Somme av dei flyt ovanpå, andre møter utfordringar som krev alt dei har av kraft og vågemot, og endå litt til."

V.Nilssen: Praksislæreren
"Boka gir et innblikk i hvordan praksislæreren selv oppfatter og utøver rollen sin. Den har praksislærerens perspektiv. Ved hjelp av fortellinger, eksempler og sitater kommer stemmene til både ferske og erfarne praksislærere frem. Også stemmene til lærerstudentene har en tydelig plass. Boka er først og fremst skrevet for praksislærere i grunnskolelærerutdanningen. Andre målgrupper er rektorer og lærere ved praksisskoler. Den kan også være nyttig for lærerstudenter og lærerutdannere ved høyskoler og universiteter. "

J.Bakken: Retorikk i skolen
"Retorikk har blitt en del av skolens norskfag, og denne boken tar sikte på å gi lærere den faglige og fagdidaktiske kunnskapen de trenger for å kunne undervise i retorikk. I den første delen gis en grunnleggende innføring i de viktigste begrepene, teoriene og metodene i retorikkfaget. Bokas andre del viser hvordan elever kan gå frem for å gi retoriske analyser av skriftlige og sammensatte tekster, og hvordan læreren kan trekke veksler på retorikkfaget i undervisningen og ved vurderingen av elevenes muntlige ferdigheter. "

M.Youmans: How to - redde verden
"En inspirasjonsbok for ungdommer som vil engasjere seg. Denne boka forteller om alle mulighetene som finnes for å delta og vise sitt engasjement; enten man vil jobbe alene, i organisasjoner eller politiske partier.  Intervjuer med unge engasjerte, fakta om organisasjoner, tips og råd om hvor man kan henvende seg.
Forfatteren Mariann Youmans står bak fire kritikerroste faktabøker for ungdom:.Rett & Slett. Rettighetsboka for deg under 18, .Helt hyper? ADHD, ADD, ABC, Norsk! Multikultur på sitt beste og Fjortis. Alt du lurer på. Varemerket hennes er tett kontakt med målgruppen. Hun lar ungdom komme til orde og kombinerer det med faktastoff og intervjuer med fagfolk."
Nye bøker 31.03.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

L.M.Weberg: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til
"Lånekassa har satt ned foten. Kjæresten Tore har fått mer enn nok. Foreldrene er de eneste som fortsatt tror normaliteten er en standard hun kan oppfylle. Det butter i alle ender for jeg-personen i Liv Marit Webergs debutbok, "Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til". Gjennom svart humor og nådeløs selvutlevering kommer vi under huden på en ung jente som, uten særlig hell, prøver å leve livet slik det blir ventet av henne."

J.Bowden: Bob: en veldig uvanlig katt
"James jobber som gatemusiker og har levd som det i 10 år. En dag smyger en katt seg inn i James liv. Et kjæledyr og en ekstra munn å mette er det siste James trenger. Men katten som får navnet Bob viser seg å være nettopp det James trenger. En sann og rørende historie fra Londons gater."

J.Bowden:Bobs bok
"James Bowen fortalte i boka «En gatekatt ved navn Bob» om hvordan en katt ble hans redning fra et liv som uteligger og rusmisbruker i London. Den hjertevarme historien høstet stor oppmerksomhet, og her kommer oppfølgeren som beskriver hvordan det har gått med Bob og James etter boksuksessen."

B.dumon Tak: Latino King
"En ung nederlandsk gutt smugler narkotika. Han havner i et av verdens verste fengsler, i Den dominikanske republikk, og må kjempe for livet og for verdigheten. Slash-serien er fortellinger basert på de virkelige historiene til ekstraordinære unge mennesker."Faglitteratur:

E.B.Larssen: Helvetesuka: 7 dager som forandrer livet ditt
"Gjør alt det du vet at du burde gjøre i én uke. Stå opp tidlig. Tren før frokost. Vær effektiv på jobben. Vær til stede for barna dine. Spis sunt. Norges råeste mentaltrener har sett at de som gjør dette, blir forandret for livet. Godfølelsen etterpå er enorm, og du forstår at du klarer mye mer enn du trodde på forhånd. Én uke er overkommelig hvis man planlegger godt, og erfaringene vil gjøre det mye lettere å oppnå forandring over tid."

E.R.Hauge: Spillenes konge: sjakk
"Vil du lære å spille sjakk fra grunnen, eller lære å spille bedre? Eivind Riise Hauge gir en underholdende og original innføring i sjakkens mange sider. Her får du en gjennomgang av spillets regler, hvordan du effektivt kan sette sjakk matt, grunnleggende strategi, taktikk og spillets tre faser. Finn en åpningsvariant som passer ditt lynne, legg snedige feller for kameraten din, fordyp deg i vakre, komplekse sluttspill. Ikke minst får du bli med på en ferd gjennom spillets historie: Hvordan de store mesterne har tenkt, forklares gjennom illustrerte partier, fram til vår egen tids Magnus Carlsen. Til slutt kommer et øvelseskapittel med stigende vanskelighetsgrad, der du får brynt deg skarp."

DVD
Lincoln
"Fra den legendariske regissøren Steven Spielberg kommer dette kritikerroste og spennende historiske dramaet om den innflytelsesrike amerikanske presidenten Abraham Lincoln. I et splittet og krigsherjet USA arbeider Lincoln med å avskaffe slaveriet, og med et voldsomt og ustoppelig mot inspirerer han en beslutning som vil forandre historien for alltid. Filmen vant 2 Oscar-priser og fikk terningkast 4-5 i norske aviser."


Nye bøker 24.03.14:

Skjønnlitteratur ungdom:
J.L.Horst: Libertygåten
"Etter en periode med kjølig vær har høsten blitt usedvanlig varm og solrik i Skutebukta. En Indian summer. Cecilia, Leo og Une finner en avis der noen har klippet ut bokstaver og ord. Blant annet er det tydelig at millioner og dreper er noen av ordene som mangler i overskriftene. Det viser seg etter hvert å handle om et trusselbrev der det går tydelig fram at politiet ikke må involveres. Det blir derfor opp til CLUE-gjengen å finne avsenderen, og det er flere ting som tyder på at den som har klippet ut ordene og limt sammen brevet befinner seg et sted Skutebukta. Pensjonatet Perlen er fullt av gjester på høstferie, noen mer spesielle enn andre -  og mange har noe å skjule. Ute ved Steinholmen ligger en mystisk seilbåt ankret opp, og i et skogholt står det parkert en nedstøvet bil med noen blodige filler i baksetet."

Skjønnlitteratur vaksne:
J.Nesbø: Sønnen
"Jo Nesbø introduserer et helt nytt Oslo-univers i romanen "Sønnen". Dette er en skandinavisk "The Wire" i et forstørret hyperrealistisk Sin City-Oslo. Narkomane Sonny Lofthus har sittet i fengsel siden han var atten og finansierer forbruket ved å sone for andres forbrytelser. Han har særstatus blant de innsatte. Sonnys avdøde far, Ab Lofthus, var politimann. Når Simon Kefas, en nær venn og tidligere kollega av Ab, dukker opp, er det for å etterforske et drap som knyttes til Sonny. Men Sonny rømmer, og han har mye å hevne."

Faglitteratur:
U.Bolt: Raskere enn lynet
""Jeg kom til denne verden for å løpe!" Raskere enn lynet er en utrolig og morsom selvbiografi hvor Usain Bolt byr på seg selv med et bredt smil. Han er profesjonell til fingerspissen, men han er også en ektefødt jamaikaner som liker fest, fart og moro. Han henger rundt, han fleiper og ler, men er superseriøs på treningsfeltet og er i sin egen boble på startstreken. I selvbiografien skriver Bolt blant annet om sin oppvekst og hvor viktig det er å vise respekt, de første løpene og at veien fram til å bli verdens beste sprinter gjennom tidene har krevd mye selvdisiplin."

Nye bøker 17.03.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

V.Roth: Opprøreren
"Nå er det krig mellom fraksjonene, og Tris Prior står ovenfor valg hun aldri trodde hun måtte ta. I krig må sider velges, hemmeligheter vil oppstå -  og valgene blir enda mer ugjenkallelige -  og kraftfulle. Dette er andre bok i serien, Divergent. Våren 2014 kommer filmen hvor blant annet Kate Winslet spiller en av hovedrollene."

S.Pastis: Det ble begått feil
"La oss få presentere 'detektiv' Timmy Tabbe, stjernen i årets MORSOMSTE nykommer, fra den bestselgende tegneserieskaperen Stephan Pastis. Ta Timmy Tabbe - den håpløse, latterlig selvsikre administrerende direktøren i det beste detektivbyrået i byen, kanskje til og med i hele landet. Tilsett hans imponerende late kompanjong, en veldig stor isbjørn som heter Kjempe. Sleng oppi Tabbemobilen - Segwayen til Timmys mamma - så får du Kjempe Tabbe AS, et verdensomspennende selskap som garantert kommer til å gjøre Timmy så rik at moren ikke trenger å stresse med regningene lenger. Men Timmys plan tar naturligvis ikke høyde for den 1,20 høye hunkjønnspersonen hvis navn ikke skal nevnes. Og den tar ikke høyde for Rollo Tookus, som er så besatt av å komme inn på «Stanfurd» at han ikke klarer å gjennomføre et dødsenkelt spionoppdrag."Skjønnlitteratur vaksne:

L.Bryant: Alligatorvannet
"Et sommerbryllup fører Avery Pritchett hjem. Tilbake til familien som sendte henne bort.
De siste ti årene har Colorado vært Averys hjem - stedet hvor hun full av sinne og skam måtte søke tilflukt som gravid tenåring. Her har hun skapt seg et nytt liv med datteren Celi. Da Avery mottar en invitasjon til brorens bryllup, øyner hun en mulighet til å vende hjem til Greendale, Mississippi, og gjenforenes med familien. Datteren hennes er lykkelig uvitende om at hennes mørke hud vil vekke oppmerksomhet. Vil møtet med Averys fordomsfulle mor, som nesten kostet en ung mann livet den gang, føre til en ny start eller forsterke gammelt nag? Og hvordan skal Avery få bedt sin tidligere kjæreste om tilgivelse, han som har blitt nektet å se barnet sitt alle disse årene? Mest av alt trenger hun å finne svaret på hvordan Celi har fått en genetisk sykdom som bare bryter ut dersom både mor og far er er av afrikansk avstamming. Ettersom sommeren går, åpner Averys tilbakekomst opp en pandoras eske av sjokkerende oppdagelser; av valg som er tatt og hemmeligheter som er bevart like dypt og like mørkt som bunnen av alligatorvannet."

J.Otsuka: Buddha på loftet
"En gruppe unge japanske kvinner er på vei over Stillehavet. I Amerika-koffertene har de pakket det de trenger for det nye livet: en hvit silkekimono til bryllupsnatta, fargerike bomullskimonoer til hverdagsbruk, kalligrafipensler, tynne ark med rispapir, små messingbuddhaer, elfenbensfigurer av reveguden. Stuet sammen nede på tredje klasse sammenligner de bilder av mennene de har brevvekslet med og nå skal møte. Men på kaia i San Francisco ser ingen den staute unge mannen som var på fotografiet. Han de skal gifte seg med er en fremmed, og det nye livet har ingenting med drømmene å gjøre. "Buddha på loftet" er en fortelling om en generasjon kvinner som kom som postordrebruder til California på 1920-tallet. De må ta den mannen de får, slite som landarbeidere eller hushjelper. De føler seg på utsiden av samfunnet, mens barna deres raskt omfavner den amerikanske kulturen. Så kommer bombingen av Pearl Harbor i 1941, og både gamle og unge sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere."Fagbøker:

Nyare utgåver i Eksamenshefte i: Biologi 2, Kjemi 2, Fysikk 2, Matematikk R1 og Matematikk 2P

J.Ewo: 1814 : nære på
"Du trodde kanskje at 1814 bare er en historie om grunnloven og eidsvollmennene? Du har sikkert hørt hvor viktig det som skjedde i 1814 var. Men visste du hvor nervepirrende spennende det var? Og hvorfor det var så viktig? Her er historien sett gjennom Jon Ewos lekende blikk. 1814 - nære på er en dramatisk historie om et Norge som våkner opp til mulig frihet. Det er en spennende fortelling om fire menn som har hver sin idé om hvordan Norge skal se ut. Fire menn som står imot hverandre. Og et lite fjelland som ikke er det samme etter at året er slutt."

Religionspsykologi
"Hvilken betydning har tro og livssyn for mennesker i dag? Kan tro forebygge sykdom? Hvordan kan religion motivere til både gode og onde handlinger? Forfatterne av denne boken drøfter dette og flere spørsmål knyttet til religionens betydning for mennesker."
O.D.Kulka: Landskaper fra dødens metropol
"Ti år gammel ble Otto Dov Kulka sendt til ghettoen i Theresienstadt og deretter til Auschwitz hvor han i ett år var internert i den spesielle familieleiren for jødiske barn. Han var en av de få som overlevde, og en av langt færre som etter krigen selv gjorde nazismen og holocaust til sitt fag. han markerte seg etter hvert som den fremste eksperten på familileieren hvor han selv var internert, men alltid med faghistorikerens distanse. At det handlet om hans egne opplevelser var aldri tema i hans forskning eller forelesninger. Først sent i livet begynte han å nærme seg barndomserfaringene som stoff, først muntlig på innleste båndopptak, og mange år senere som skriftelige bearbeidelser av en barndom han nærmet seg gradvis som en arkeolog i et mytologisk landskap.
Landskaper i dødens metropol er en bok som ingen annen - med tekster, refleksjoner og bilder som setter varige inntrykk i leseren; med erindringer det er umulig å glemme når de nå etter et halvt århundre er fremkalt i Otto Dov Kulkas eget sinn."Nye bøker 10.03.14:

Fagbøker:

A.E.Mavrakis: Allergikokebok: for hele familien
"Denne kokeboken er et hjelpemiddel for alle som er allergiske eller overfølsomme mot viktige matvarer som egg, melk eller hvete/gluten, eller lager mat til noen som er det. Boken innholder supper, middagsretter, gjærbakst, kaker, desserter og godteri, med og uten gluten, egg og melk. Boken gir også tips om matoverfølsomhet. Det er lagt vekt på å bruke råvarer som er lett tilgjengelige og utvalget består av mat som er vanlig og viktig i norsk kosthold."

O.A.Kvamme m.fl.: I samme verden
Lærebok i Religion og etikk, vg2
  


Nye bøker 03.03.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

V.Roth: Divergent
"Dette er historien om Beatrice Rice, kalt Tris, som lever i et fremtidig Chicago. Samfunnet er delt inn i ulike grupper som dyrker frem ulike idealer. På 16-årsdagen må alle gjennom en test for å finne sin gruppe. Testen viser deg hvilken gruppe du er mest egnet til, men du må selv velge. For Tris blir denne avgjørelsen svært vanskelig, og etter hvert skjønner hun at hun er fanget i et farlig spill hvor mangel på kontroll og uærlighet hersker. Spillet blir stadig farligere idet makthaverne skjønner hvem Tris egentlig er ..."

J.Delaney: Vokterens hemmelighet
"Tom reiser med skrømtvokteren til hans gamle skjulested for vinteren. Huset er fullt av hemmeligheter og Tom lærer mer enn han ønsker om vokterens fortid."


Skjønnlitteratur vaksne:

K.Bjørnstad: Villa Europa
"Villa Europa er bygget på en kvinnes savn, lengsler og drømmer. Gjennom knapt hundre år, fra 1892 til 1991, blir det digre huset på Bekkelaget utenfor Oslo et hjem og et utgangspunkt for åtte menneskeskjebner. Fire kvinner og fire menn som går vidt forskjellige veier i sine liv. Men et mønster blir etterhvert tydelig: skillet går ikke bare mellom de enkelte mennesker - det går som en dyp kløft mellom kvinne og mann."

M. N. Yndestad: Gapestokk
"Alt har en pris: For sitt livs vanskeligste sak, en sak om bussulykken og konsekvensene av fyllekjøring, mottar Alice Bratt og Hassan Mouri den prestisjetunge presseprisen Gullparaplyen. Noen timer etter utdelingen blir Alice funnet overstadig beruset i sin egen bil, som har kjørt av veien. Selv husker hun ingenting av hva som har hendt. Neste dag henges hun ut med fete typer i alle medier, selv i sin egen avis: "DU AV ALLE". Alice tvinges ut på en indre og ytre reise til et gjemmested, der hun må lære å stole på seg selv igjen. I Bergen lurer alle på hvor Alice er, og om hun er i live. Kollegaene Hassan og Jørgen begynner så smått å nøste i det som har hendt. Så dukker plutselig liket av en annen prisvinner opp."Nye bøker 17.02.14:

Skjønnlitteratur vaksne:

 A.Paasilinna: Den klønete skytsengelen
"En solfylt dag samles fem hundre engler for å gjennomføre det årlige grunnkurset for skytsengler. En av kursdeltakerne er den nylig avdøde lektoren i kristendomskunnskap, Sulo Auvinen. Som menneske har han vært en ganske klumsete type, som engel er han staselig: Vingebredden er på hele ti meter. Men han er ikke blitt mindre klønete, og man bestemmer raskt at han skal tildeles en lettbeskyttet person. Valget faller på Aaro Korhonen som nettopp er blitt den lykkelige eier av en kafé i Helsinki. Allerede på vei til mennesket han skal beskytte, klarer imidlertid den velmenende skytsengelen å få vingene sine inn i en høyspentledning. Korhonen er lykkelig uvitende om beskyttelsen, og hvordan den skal komme til å rote til livet hans."

A.Ravtn: Fugletribunalet
"TV-programleiaren Allis Hagtorn forlèt mann og jobb etter ei offentleg sexskandale og byrjar som hushjelp for Sigurd Bagge, ein mann i førtiåra. Ho skal servere han tre måltid dagleg, halde orden i hagen og elles la han vere i fred. Allis går frå å vere på alles lepper til å bli heilt anonym. Til å begynne med omfamnar Allis den nye situasjonen som ei mulegheit til å starte på ny, men det tar ikkje lang tid før fascinasjonen for Sigurd Bagge dominerer livet hennar. Etter kvart som dei kjem nærare kvarandre, blir det avgjerande spørsmålet: Kven er Sigurd Bagge, og kva vil han med Allis?
I eit avsidesliggande hus ved havet har to menneske søkt eksil. Begge har ein løyndom og eit ønske om å sone. Den eine ber på skam, den andre skuld. Kva må til for å kunne starte på ny?"

Fagbøker:

A.Wahl: Fysikkmagi
""Det hender jeg møter folk som synes fysikk lager stygge tall ut av vakker natur. At det tar bort magien. Jeg er ikke enig. Jeg mener fysikk åpner for en hel ny verden av magi og fantastiske tanker. Derfor har jeg laget denne boka, og derfor har jeg kalt den Fysikkmagi."Hvorfor er alle kumlokk er runde? Faller alle ting like fort? Hvordan kan et fly fly? Hvordan kan kameraet i mobiltelefonen din se ting som dine to øyne ikke kan? Og hvorfor har du to øyne? Hvorfor er månen større om kvelden? Er det mulig å jakte på regnbuer? I Fysikkmagi viser Andreas Wahl deg magien i fysikken. Du får stilt nysgjerrigheten din når det gjelder himmellegemer og dagligdagse fenomener. Du blir utfordret til å prøve selv med små, tøffe eksperimenter. Det handler om å undre seg over og utforske den verden vi har rundt oss. Andreas Wahl viser deg hvordan."


NAF veibok 2014-2016

Nye bøker 10.02.14:

Skjønnlitteratur vaksne:

P.Sussman: Tempelets hemmelighet
"Blant ruinene i en lite kjent arkeologisk utgravning ved Nilen finner man liket av en nederlandsk mann. Yusuf Khalifa, etterforsker ved Luxor-politiet, antar at det er en ganske enkel sak å løse. Et sammenfall av uheldige omstendigheter, rett og slett. Men jo mer han finner ut om den døde mannen, desto mer kommer han i tanker om sin aller første mordsak, det brutale mordet på en israelsk kvinne. Saken er tilsynelatende oppklart og den skyldige plassert bak lås og slå, men det har alltid vært noe som plaget Khalifa ved den saken. Innerst inne trodde han ikke at de hadde rett mann.
Det som begynte som en rutinesak skal vise seg å være noe ganske annet. Forbrytelsen har strenger helt tilbake til år 70 e.kr. Romerne angriper Jerusalem og jødene må redde menoraen, en av deres viktigste helligdommer. I våre dager mottar den palestinsk-engelske journalisten Leyla Al-Madani et kodebrev som setter henne på sporet av noe som skjedde i Frankrike under 2. verdenskrig, og som setter Jerusalem i flammer i dag. Sammen med den israelske politimannen Arieh Ben Roi begynner hun å nøste i det to tusen år gamle mysteriet som har sprengkraft nok til å sette ny fart i konflikten i midtøsten.
Fra det gamle Jerusalem til dagens konflikt i Gaza, fra romernes herjinger til middelalderske kodeskrifter og skjulte naziskatter. Fortid og nåtid veves sammen i en pulserende thriller i et av verdens mest eksplosive konfliktområder."


Fagbøker:

T.H.Eriksen: Små steder - store spørsmål
"En lærebok i sosialantropologi som spenner fra klassiske temaer som sammenlignende studier av politikk og økonomi i tradisjonelle samfunn uten stat og kapitalisme og betydningen av slektskap i ikke-industrialierte samfunn til studiet av modernisering og kulturell endring i moderne samfunn. Siste del presenterer aktuelle temaer for vår tid: etniske relasjoner, nasjonalisme og globalisering av kultur. "

A.L.Matre: Og ordet ble fulani
"Mali-misjonær Anne Lise Matre forteller om arbeidet med å oversette Det nye testamente til det vestafrikanske språket fulani. Spennende, fascinerende og til å bli klokere av. En personlig beretning om en livsviktig oppgave."

B.Okkenhaug: Når jeg skjuler mitt ansikt
"Denne boken setter søkelys på hva skam er. Vi kan skamme oss uten at vi vet at det er det vi gjør. Skamfølelsen kan skjule seg bak andre følelser som det er lettere å forholde seg til. Boken er rettet mot dem som ønsker å lære mer om seg selv og sine reaksjoner, spesielt i lys av kristen oppdragelse og forkynnelse, og er spesielt beregnet på medarbeidere i kirke og menighet. "

M.Stibbe: Far, hvor er du?
"Mark Stibbe vet av personlig erfaring hvordan det føles å være uten verdi for en jordisk far eller mor. Han ble plassert på barnehjem i 1960; senere ble han adoptert av en kjærlig far og fikk et godt hjem. Etter hvert la han ut på søken etter enrelasjon til sin himmelske Far, og hjertet hans fant sitt rette hjem."Nye bøker 04.02.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

S.Pettersen: Odins barn
"Tenk deg å mangle noe alle andre har. Noe som beviser at du hører til i denne verden. Noe så viktig at uten det, er du ingenting. En pest. En myte. Et menneske. Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene... Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene."

M.Gagnon: Ingen vil savne deg
"Seksten år gamle Noa har vært et offer for systemet helt siden foreldrene hennes døde. Nå lever hun på siden av samfunnet og stoler ikke på noen, mens hun bruker sine hackerkunnskaper til å holde seg i sikkerhet, anonym og alene. Men da Noa våkner opp på et bord i en tom lagerbygning med intravenøst drypp i armen, uten å huske hvordan hun havnet der, begynner hun å ønske at hun hadde hatt noen til å hjelpe seg. Så dukker Peter Gregory opp. Peter er i slutten av tenårene. Han har rike foreldre og er leder for en hackerallianse, og han trenger folk med Noas kunnskaper på laget. Spesielt etter at et lyssky selskap som kalles AMRF begynner å true ham på livet for alvor. Men det Noa og Peter ikke innser, er at Noa sitter med nøkkelen til en grusom hemmelighet, og det finnes folk som vil gjøre hva som helst for å bringe henne til taushet for godt. De som liker Stieg Larssons Millenium-trilogi, vil sluke historien om Noa, en yngre utgave av Lisbeth Salander."

T.Tornes: Hulder
"Tenk om alle eventyr er sanne?
Erik er på fjelltur med moren sin. Hun dreper en kvinne de begge ser som en hulder, men polititet er av en annen oppfatning. Moren havner på psykiatrisk sykehus i Sirdal. Erik og faren flytter til en gammel gård i nærheten. Der skjer det underlige ting. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale. Fantastisk, fengslende og kontrastfylt. Ungdom med sterke krefter i et norsk bygdemiljø - og en dramatisk underverden basert på våre mest kjente sagn og eventyr. Første bok i Kire-serien om Erik Skoglund og den tiltrekkende hulderjenta Flora, byr på mørk spenning og magisk realisme."

T.Enger: Den onde arven
"Så du trodde at du visste alt om familien din? Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Det er en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i. Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne ..."Skjønnlitteratur vaksne:

A.Hodgkinson: Britannia Road 22
"Da andre verdenskrig slutter, går en mor og hennes åtte år gamle sønn om bord i skipet som skal ta dem til deres nye hjem i England. Silvana er en skygge av seg selv, og hun vet bare to ting: De har overlevd. Og ingen må få vite om den fryktelige hemmeligheten hun bærer på. I England venter Silvanas mann, som ikke har sett sin lille familie på seks år. Han har funnet et hus til dem, og vil jobbe hardt for å skape et nytt og lykkelig liv. Men han oppdager snart at seks år med krig har forandret dem alle."

K.A.Skomsvold: Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
"Mathea Martinsen har ikke hatt mye med andre mennesker å gjøre. Nå, som gammel rammes hun av en stor sorg, og hun blir redd for å dø før noen vet at hun har levd. Mathea finner fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant andre. "

Kaaberbøl og Friis: Nattergalens død
"Røde Kors-sykepleier Nina Borg er tilbake i en ny dramatisk thriller! Natasja har flyktet fra fengselsdommen hun fikk for mordforsøket på sin tidligere forlovede. Kort tid etter blir han funnet død i sin bil med knuste hender, nøyaktig som Natasjas ukrainske mann for tre år siden. Det er åpenbare sammenhenger, men Nina Borg har problemer med å se på Natasja som en brutal morder. Likevel innser hun at det er mye hun ikke vet om denne kvinnen som hun i flere år har prøvd å hjelpe. Hvorfor stakk Natasja av? Hvorfor er både hennes tidligere mann og hennes tidligere forlovede døde? Og hvorfor er det noen som prøver å bortføre hennes åtte år gamle datter?
Gåten viser seg å ha lange og blodige røtter, helt tilbake til en sultrammet landsby i Stalin-tidens Ukraina. Dette er den tredje, selvstendige boken om Røde Kors-sykepleieren Nina Borg."

G.Staalesen: Der hvor roser aldri dør
"For nesten 25 år siden forsvant treåringen Mette Misvær sporløst fra sandkassen utenfor hjemmet i det fredelige boligstrøket Nordås utenfor Bergen. Foreldelsesfristen for forbrytelsen er i ferd med å løpe ut, og Mettes mor gjør et siste fortvilt forsøk på å finne ut hva som skjedde med datteren. Det blir Varg Veum som får oppdraget. Lille Mette vokste opp i et miljø preget av idealer om åpenhet, fellesskap og deling. Når Veum begynner å grave, er det imidlertid et flokete nett av hemmeligheter og løgner han finner. Men det skal en brutal hendelse i nåtiden til før et mønster trer frem..."

T.Espedal: Bergeners
"En roman om Bergen, og om livet, slik ingen andre enn Tomas Espedal kunne skrive den
Beretningen begynner i New York City, på det lekre Standard Hotel, og ender på Askanischer Hof i Berlin, et hotell som nok har sett bedre dager. Mellom verdensbyene er Bergen. Bergens gateløp og hus, og menneskene som går i dem og bor i dem. Med James Joyces Dubliners som diskré kunstnerisk reiseledsager går Tomas Espedal gatelangs i sin hjemby. Han noterer, reflekterer, skriver dagbok og tegner portretter av byen og menneskene der. Han skriver fortellinger og noveller, møter forfatterkolleger og andre bergensere. Han hører anekdoter og skriver brev. Han lengter ut, og han lengter hjem."

V.Sundstøl: Besettelsen
"For å finne sannheten om sin far må han finne sannheten om Alexander den stores grav. Reisejournalisten Clive Ohre blir brutalt overfalt i Alexandria av noen som er ute etter én ting: en romersk mynt Clive fikk av sin far mange år tidligere. Faren, en norsk arkeolog, forsvant sporløst i Pompeii da Clive var 14 år gammel, og ingen har kunnet forklare hva som skjedde.
Clive er i Alexandria for å lage en reportasje om jakten på Alexander den stores grav for tidsskriftet «Lost Worlds». I Egypt møter Clive den vakre egyptisk-amerikanske arkeologen Aisha Badawi. Da en av kollegaene hennes blir funnet skutt og drept, og den siste samtalen registrert på offerets telefon er til Clive, befinner han seg med ett på vei til avhør, mistenkt for drap. Sterke krefter jobber for å løse mysteriet rundt Alexander den stores grav, men det er også dem som ønsker at hemmeligheten skal forbli bevart. For enhver pris."

C.Enger: Mors gaver
"En varm og personlig beretning om å se en av sine nærmeste forsvinne inn i den store glemselen.
Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem, hardt rammet av Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt og solgt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige livsskjebner. Med listene som utgangspunkt skriver Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av de to årene Cecilie Enger skriver Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis ut. Denne romanen er en fortelling om gaver, erindring, og om vår lengsel etter å holde tiden fast."

M.Aaland: Det var stille, det snødde
"Gjennom et vindu ser hun faren sin lene seg mot veggen, liksom tippe litt fremover. Han har hengt seg i trappa i det gamle huset han har leid siden han flyttet fra moren. Dagen etter henter hun kjæresten sin Anders på togstasjonen. Han har med seg blomster, og det var ikke slik hun hadde tenkt at han skulle møte familien hennes for første gang. Moren røyker når hun ikke gråter. Mormor er like fåmælt som alltid. Og Anders bruker altfor mange engelske uttrykk når han er utilpass. Det var stille, det snødde er ikke historien om et selvmord, men om alt det andre."Fagbøker:

Ø.Andersen: Hva med Israel?
"Israel er stadig i fokus. Stikk i strid med tradisjonen og tidens jødehat, lar Øyvind Andersen i denne boken Biebelens syn på jødene stå ved makt."

N.P.Archbold: Israels fjell
"Denne boken er et sterkt innlegg i debatten om Isreals fremtid i relasjon til palestinaaraberne og de omkringliggende land. Dersom Gud skulle ha noen tanker om emnet, er de da verd å studere? Forfatteren mener så avgjort at Gud har uttalt seg. Og videre at det han har sagt bør gjøres kjent for et viderer publikum."

K.J.Hallaråker: Jerusalem og/eller al-Quds
"Boken omhandler byen Jerusalem. Den gir en innføring i historien til byen og den gir ulike perspektiver fra både jødene og muslimenes ståsted. Forfatteren vurderer Midtøstenproblematikken ut fra både en teologisk og en politisk synsvinkel."

J.I.Sørbø: Til trøyst
"Medisinen har ikkje eit godt nok språk for dei kjenslene og erfaringane folk får ved psykiske sjukdommar og plager. Jan Inge Sørbø viser at det er litteraturen som er den store og romslege kjelda til slik innsikt og forståing. Dette kan ikkje erstatta diagnosesystema og fagkunnskapen, men litteraturen kan supplera og stundom korrigera dette. Det skarpe skiljet mellom frisk og sjuk, galen og normal, er gjerne mindre viktig i skjønnlitteraturen. Vi møter ofte innsiktsfulle og kloke røyster som har erfaringar på begge sider av slike skilje. For den som sjølv kjempar med slike vanskar, kan det liggja både gjenkjenning og trøyst i gode romanar og dikt. Sørbø gir døme frå bøker av m.a. Beate Grimsrud, Olav H. Hauge, Karin Fossum, Arne Garborg, Alfred Hauge, Gunvor Hofmo, Göran Tunström og Lars Amund Vaage."

J.Røislien: Tall forteller
"Boken presenterer en håndfull undersøkelser som lærer deg hvordan du rent praktisk går fram for å få svar på det du lurer på, ved å samle inn tall og analysere dem. Hvor lang er en sang? Lønner det seg å være høy for å løpe fort? Hvor miljøvennlige er vi egentlig? Tall kan fortelle mye om små og store ting vi lurer på. Faktisk har det å analysere verden ved hjelp av tall vist seg å være så effektivt at statistisk analyse nå er overalt. I aviser, på radio, på tv, på nettet. Hvor er det størst sjanse for å få en solrik sommerferie? Er den nye medisinen bedre enn den gamle? Statistiske analyser utføres innenfor alle fagområder, og resultatene ligger til grunn for alt fra teknologiutvikling til politiske beslutninger.
Til boka er det laget en gratis app som utfører alle de statistiske utregningene som behøves."

T.Aa.Leenderts: Når glassflaten brister
"Boken gir en gjennomgang av forholdet mellom trosforestillinger og levd liv. Forfatteren henter innsikt fra teologi, psykologisk teori og egen arbeidserfaring for å si noe om hvordan troen kan bli kraftkilden i livet i stedet for en skjør "pyntegjenstand". Boken kan være til nytte for alle som arbeider med trosformidling, diakoni og sjelesorg, eller som selv opplever at troen utfordres av livet."
.Nye bøker 27.01.14

Engelsspråklege bøker:

H.Prejean: Dead man walking
Biografi frå USA om dødsstraff

B.Doherty: Dear Nobody
Om graviditet og ugifte mødre

Ghost stories
Spøkelseshistorier, ulike forfattarar

K.Hosseini: Kite runner
"Året er 1975, og tolv år gamle Amir fra Kabul ønsker å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Amirs venn Hassan lover å hjelpe til. Hassan er tjenerens sønn, og tilhører en mindre ansett folkegruppe. Amir misunner likevel hans naturlige mot, og ikke minst hans plass i farens hjerte. På turneringsdagen skjer det noe katastrofalt som gjør at guttene mister kontakten med hverandre. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA, og først etter mange år vender Amir tilbake til Afghanistan. Kanskje dette er hans sjanse til å gjøre opp for seg."

W.Golding: Lord of the flies
"Fluenes herre er fortellingen om skoleguttene som overlates til seg selv på en øde øy, og som selv må fastsette normer for atferd, og derved vise sin sanne natur og kultur. Det vokser spiselige frukter på øya, og den største utfordringen ligger ikke i å overleve fysisk, men i å utvikle et samfunn. Høyst forskjellige ledertyper peker seg ut og kjemper om makten over gutteflokken. Skoleuniformene erstattes av kroppsmaling, og uhyggelige instinkter vekkes til live, side om side med evne til logisk tankegang og ansvar for de svake og sårbare."


Fagbøker:

Kampen om Stillehavet
"Slaget om Midway 4.juni 1942 var et vendepunkt i krigen i Stillehavet. Erkefiendene USA og Japan møttes i et sjøslag som ble utkjempet med fly sendt opp fra hangarskip.[....]Maktbalansen i Stillehavet var snudd, men sluttspillet ble en lang og blodig kamp øy for øy."

Ø.Mikalsen: Aldri for gammel
"Liv Kyllingstad fra Rogaland reiste til Kongo som misjonær i 1946. I dag, over 90 år gammel, holder hun fremdeles på med sine oppgaver i Kongos jungel. Dette er livshistorien til en kvinne som var overbevist om at hun skulle bli misjonær allerede som barn."

E. Minos: Det har ringt for tredje gang
"Etiske normer i endring, trusler om krig, multietniske utfordringer. Det har ringt for tredje gang, og landgangen er i ferd med å trekkes om bord. Tiden går mot sin avslutning, og vekkeropet lyder: Vi må ikke sove! Dette er en reise i Emanuel Minos' livsvisdom og erfaringer. Vår tusenårige kristne arv er et stort privilegium, noe han ser enda klarere enn før. Han minner oss også om hva denne arven har betydd for Norge. Med profetisk klarsyn tar han dessuten temperaturen på dagens åndelige situasjon, og deler undervisning, profetier og oppsiktsvekkende syner om Norge og Skandinavia i endens tid. Nå er disse profetordrene i ferd med å gå i oppfyllelse like for våre øyne!Minos forteller også for første gang i bokform om sine opplevelser fra tjenesten i Hjemmefronten under andre verdenskrig, og viser de historiske parallellene til dagens samfunn. "Vi må aldri tro at det ikke kan skje igjen. Kampen for menneskeverdet må stadig utkjempes," sier han. "La oss lære av fortiden!"I en bok som inneholder en sterk oppfordring til medmenneskelighet og nestekjærlighet, kommer Emanuel Minos med et nødrop til land og folk. Det har ringt for tredje gang."

C.G.Severin: Det er aldri galt å være totalavholdsmann
"Forfatteren er predikant og skriver her blant annet om sitt eget standpunkt til alkohol, alkoholens ødeleggende konsekvenser, om menigheten bør være en alkoholfri sone, og om hvordan kristne kan ha positiv innvirkning i disse spørsmålene."

Studentbibelen: Bibelen - Guds ord
"Studentbibelen inneholder hjelpemidler for å finne frem i og forstå Bibelen. Hver av Bibelens 66 bøker starter med en introduksjon med bakgrunnsinformasjon og råd om hvordan boken bør leses. Guidet tur tar deg med på en 180-dagers reise gjennom Bibelen med hovedvekt på tema du ofte møter i hverdagen. Innblikk og uthevinger forklarer vanskelige vers, trekker frem fakta og oppmuntrer til refleksjon. Boken har også oversikt over 100 viktige personer, ordliste over ikke-bibelske personer og steder, velkjente bibelske begivenheter, salmer å merke seg, historisk oversikt, oppstilling av herskere, emneliste, norske artikler og en 3-sporsplan for lesing av Bibelen. Jesu ord har rød skrift."Skjønnlitteratur:

E.Wilson: Brannsikker
"Som ung drømte Cathrine om å gifte seg med en kjærlig og modig brannmann. Drømmen ble oppfylt da hun møtte Caleb. Men etter syv år skranter ekteskapet. I det de forbereder seg på skilsmisse, blir Caleb utfordret av sin far til å prøve et 40 dagers eksperiment: "Våg å elske". Selv om han tviler på at det har noen hensikt, aksepterer Caleb utfordringen, mer for farens skyld enn for ekteskapet. Boka er romanversjonen av filmen "Fireproof". "Nye bøker 20.01.14:

Fagbøker:

A.Nordgård: Bibelen personlig
"Boka er ment å være en hjelp til å se sammenhengen i Bibelens historier. De fleste av de mest omtalte personene er med og fremstillingen er ordnet kronologisk."

Sosiale medier i all offentlighet
"I dag forventer innbyggere, medier og næringslivet at offentlige virksomheter deltar i de sosiale mediene. I denne boken drøftes etiske og juridiske problemstillinger ved deltakelse i sosiale medier samt nytteverdien for offentlig sektor. Den gir grunnlag for å forstå hva sosiale medier er, og hvordan det preger vårt private og yrkesmessige liv. Boken kan være et verktøy for kommunikasjonsmedarbeidere og alle med lederansvar i offentlige virksomheter."

Nye bøker 07.01.14:

Skjønnlitteratur ungdom:

M.Twain: The adventures of Huckleberry Finn(engelskspråkleg)
"Det meste av det som fortelles i denne boka, er enten opplevd av forfatteren selv, eller av hans skolekamerater. Det handler om to gutter, Tom Sawyer og Huckleberry Finn, og alt det de finner på som barn, på begynnelsen av 1800-tallet."

B.J.Tjønn: Så vakker du er
"Det er sommar og alt er annleis. Onkel Simon flyttar inn hjå Henrik og mora. Simon og Henrik har alltid hatt eit nært forhold, men no er Simon sjuk, veldig sjuk. Det er ikkje vanskeleg å sjå kva slags veg det ber, utan at mora seier det rett ut. Henrik fortel Simon at han har kyssa Kjersti, ei jente i klassen, sjølv om han ikkje har det. Han torde ikkje da han hadde sjansen. Snart kjem Kjersti heim frå ferie i Italia, og Henrik lurer på om ho har sakna han. Dette er ein forteljing om ein gut som blir til ein ung mann, mens ein annan ung mann visnar bort. Det handlar om å gripe dei sjansane livet gir ein, og om at brått ein dag er det ikkje fleire sjansar å gripe."

L.E.Evensen: Playback
"I denne novellesamlingen er det seks forskjellige korte, forståelige historier. Noen av fortellingene handler om sterke jenter som klarer å forsere alle typer hindringer. "

H.Sævareid: Spranget
"Janne har en tvillingsøster som heter Anne. De er ikke like. Men begge er en del av et strengt religiøst samfunn, som setter grenser for hva som er lov å gjøre, som holder dem nede. Janne elsker å danse og drømmer om å kunne danse og leve uten alle tøylene og reglene. Det koster henne dyrt å ta steget bort fra alt og alle hun kjenner. I tillegg blir hun sviktet av gutten hun stoler på. Dette er en fortelling om å ta spranget bort fra et liv man ikke vil ha, om å bli fri, om å få være seg selv. "

H.O. Lahlum: Huset ved havet
"To ungdommer fra Oslo drar til et lite fiskevær i Nordland. Huset har tidligere tilhørt en enkefrue, og faren til 17 år gamle Nicolai kjøpte stedet svært billig. Nicolai liker det gamle huset, og øyner sjansen til å få sin utkårede Bea til sengs dersom de to drar på en romantisk sommerferie til fiskeværet. Etter ankomst blir det snart avslørt at tragiske og uoppklarte hendelser fra slutten av 1980-tallet preger både stedet og huset. Den forrige beboeren døde da hun, av uklare årsaker, falt i havet fra en klippe utenfor huset. Bea og Nicolai er to nysgjerrige ungdommer som ikke kan motstå fristelsen til å ta på seg rollen som privatdetektiver. Både Bea og Nicolai har allerede før avreise bestemt seg for at de vil debutere seksuelt på denne turen. Men det har de ikke våget å fortelle hverandre. Uventede hendelser rundt dem gjør at forsøkene stadig blir utsatt eller avbrutt. De to veksler på å fortelle historien, og de misforstår og feiltolker hverandre. "

J.Green: Hvem er du, Alaska?
"Miles Halter, også kalt "Klumpen", har til nå levd et nokså begivenhetsløst liv, og han er nå ferdig med det trygge livet hjemme. Hans besettelse med det siste ord har bare fått ham til å lengte enda sterkere etter Det Store Kanskje (Francois Rabelais, dikter). Miles begynner på den alt annet enn kjedelige kostskolen Culver Creek Pensjonatskole og der møter han Alaska Young. Hun er lekker, smart, morsom, sexy, selvdestruktiv og ytterst fascinerende. Alaska trekker Miles inn i sin verden, kaster han ut i Det Store Kanskje, og stjeler hjertet hans. Men når tragedien rammer, og Miles står ansikt til ansikt med døden oppdager han verdien av å leve og elske betingelsesløst. Ingenting vil noensinne bli det samme som før."

J.Gaarder: Anna
"Denne fabelen handler om klodens klima og miljø og starter i vår tid og forsetter inn i fremtiden til 2082. Fortellingen krysser grenser for hva som er mulig, og hva som er naturlig, samt at det er en alvorlig historie om hvordan det kan gå med jorda hvis vi ikke besinner oss. Forsøpling, naturfilosofi og forskning er sentrale temaer."

A.Dørum: Flåte av gull
"To unge gutter havner på en stillehavsøy etter at skoleskipet de var om bord på forliser i et kraftig uvær. Det viser seg at de ikke er alene på stillehavsøya, og gutta møter nye utfordringer. De må rømme fra morderiske smuglere, men blir reddet av indianere. Indianerne er etterkommere av inkaindianerne og tror at gutta er gudesønner. De begir seg inn i jungelen. Snart viser det seg at de blir forfulgt av andre skattejegere. Denne fortellingen er et jungeleventyr med indianere, smuglere og gullrøveri."


Skjønnlitteratur vaksne:

J.Jonasson: Analfabeten som kunne regne
"Nombeko Mayeki begynte å arbeide som femåring, ble foreldreløs som tiåring og overkjørt da hun var femten. Ingenting tydet på annet enn at hun skulle leve og dø i det lille skuret i et av Sør-Afrikas slumområder. Men Nombeko var en analfabet som kunne regne, og skjebne og talent skulle komme til å føre henne fra Soweto til internasjonal storpolitikk, til den andre siden av kloden, og til to identisk like, men svært ulike brødre. På reisen hisser hun på seg verdens mest fryktede sikkerhetstjeneste, før hun til slutt befinner seg innestengt i lasterommet på en potetbil. Jonas Jonasson fikk stor suksess med debutboken "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". I denne boken tar han et oppgjør med alle former for fundamentalisme og fordommer."


Fagbøker:

Statistisk årbok 2013

K.Lowe: Råskapens Europa
"Andre verdenskrig etterlot seg et Europa i kaos. Hele byer var rasert, landskap ødelagt og mer enn 35 millioner mennesker var drept. Institusjoner som vi i dag tar for gitt var ikke-eksisterende eller kompromitterte, som politi, presse og transportsystemer samt lokale og nasjonale myndigheter. I denne boken skildrer Keith Lowe den hemningsløse volden befolkningen i Europa opplevde etter at krigen var over. Det handlet om hat, hevn og moralsk forfall. Lowe baserer seg på originale dokumenter, intervjuer og kilder fra åtte språkområder, og forteller om perioden mellom andre verdenskrigs slutt og starten på den kalde krigen."

Verdens største skurker
""Det kan være lett å komme på kant med loven hvis man er desperat, sulten og truet på livet. Men noen velger bevisst livet som lovløs. Det krever for det første uimotståelig sjarm, som hos skurken Robert V. Miller alias grev Victor Lustig. Dernest frekkhet, som hos den tidligere fallskjermsoldaten Albert Spaggiari, som ranet til seg 50 millioner franc fra Frankrikes sikreste bank. Og endelig fryktløshet, som priaten Svartskjegg, som herjet med den engelske flåten. I boken forteller vi om de verste skurkene vi har hatt i verdenshistorien." Dette er bok 19 i serien Historiens vendepunkter.

T.Grøtan: Globaliseringsboka
"Boka fortel om kva globalisering er og gjer, med eksempel frå kvardagen. Boka gir ei lettfatteleg innføring i kva globalisering eigentleg betyr. Her får ein vite kva unge indianarar som arbeider på call centre har med oss å gjere. Kvifor nordmenn mistar jobben når amerikanarane ikkje klarer å betale lånet sitt. Og samanhengen mellom prisen på kleda våre og barnearbeidarar i Bangladesh. Boka har og bidrag frå mellom andre Jonas Gahr Støre, Knut Nærum, Thomas Hylland Eriksen, Kristin Clemet og Sør-Afrikas mest kjende avisteiknar, Zapiro. Nynorsk tekst. Faktabok for ungdomstrinnet."

C.Gifford: Tøffe biler
"Opplev de kuleste, raskeste og mest eventyrlige kjøretøyene som finnes. Her får man en tur gjennom bilenes, lastebilenes og motorsyklenes verden, fra raske racerbiler og barske brannbiler til populære pickuper og morsomme motorsykler. Les om hvordan ulike motorer fungerer, om bremser, GPS, firehjulstrekk og rekorder. " Mest for ungdomstrinnet.


Nye bøker 16.12.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

M.Twain: The adventures of Tom Sawyer(engelskspråkleg)
"Impish, daring young Tom Sawyer is a hero to his friends and a torment to his relations. For wherever there is mischief or adventure, Tom is at the heart of it. During one hot summer, Tom witnesses a murder, runs away to be a pirate, attends his own funeral, rescues an innocent man from the gallows, searches for treasure in a haunted house, foils a devilish plot and discovers a box of gold. But can he escape his nemesis, the villainous Injun Joe?"

S.Prue: Song hunter (engeslkspråkleg)
"En istid er på vei til Micas hjemland, og klimaet blir stadig kaldere. Det blir stadig færre mammuter å jakte på, og fremtiden for folket hennes er usikker. Mica har mange ideer om hvordan de kan overleve vinteren, men de andre nekter å lytte og er fast bestemt på å klare seg på den gamle måten. Mica føler at ingen forstår henne, selv ikke barndomsvennen Bear. Men en natt våkner Mica av mystiske stemmer som kaller. Ropene deres fyller henne med en lengsel hun ikke kan forklare. Men hvem er det som kaller? "


Skjønnlitteratur vaksne:

T.Groot: Høyt spill
"Normandie våren 1944. D-dagen nærmer seg. Den amerikanske piloten Tom Jaeger blir skutt ned over Frankrike, reddet og rekruttert av franske motstandsmenn. Tom Jaeger går inn i en ny rolle som tysk offiser og får i oppdrag å hente ut informasjon fra den lokale prostituerte Brigitte Durand i et bordell forbeholdt tyskere. Oppdraget skal vise seg å bli langt mer komplisert og dramatisk enn forventet."

Nye bøker 09.12.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

J.Vriens: Kule kidz gråter ikke
"Akkie går i 8. klasse og er en glad jente som tenker mest på fotball, venner og skole. Hun er kjent for å være en tøffing, og lar aldri en utfordring gå fra seg. Den holdningen tar hun med seg da hun en dag får diagnosen leukemi. Klassen er i sjokk, men Akkie nekter å la seg knekke. Hun nekter å la opplevelser gå fra seg. Hun vil være med på klassetur, hun vil være med når vennene legger planer for å finne en ny mann til lærer Ina. Dette er en fortelling med en alvorlig tematikk, men den beviser også at det å være dødssyk ikke trenger å være trist og tungt. Her handler det mer om livet enn om døden, og håpet og optimismen er hele tiden til stede, til tross for de harde realitetene."


Skjønnlitteratur vaksne:

F.Rivers: Ufattelig kjærlighet(Nyinnkjøpt etter at gamle utgåver aldri kom inn igjen)
"Handlingen foregår i gullgravermiljøet i California på 1800-tallet. Angel er prostituert og venter ikke annet enn at menn vil utnytte henne. Utad er hun hard, men innvendig føler hun seg tom og død. Så møter hun Michael Hosea, en gudfryktig mann som adlyder Guds kall til å gifte seg med Angel. Hun stritter imot og kjemper med onde minner. Men hjertet begynner å tine."


Fagbøker:

Y. de Caprona: Norsk etymologisk ordbok
"For første gang en omfattende ordbok om ordenes opprinnelse, ordnet etter temaer! Visste du at flere geografiske ord er hentet fra menneskekroppen, eller at mange norske sjøtermer er lånt fra lavtysk og nederlandsk, og at en stor del av det militære ordforrådet går tilbake til italiensk og fransk? Denne ordboka viser til ordenes opprinnelse innen 57 temaer, alt fra fuglenavn til farger, mat musikk, idrett, religion, økonomi, matematikk og psykologi. Uansett hva slags forhold du har til ord og språk, er det flust med detaljer og opplysninger for enhver."

Nye bøker 02.12.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

S.S.Løes: Stille, stille, stille
"Tove fyller 18 år, men skal ikke ha noen fest. Det er ingen å invitere. Den eneste vennen hun har, er faren. Tove har alltid bodd sammen med faren. Hun kan ikke tenke seg et annet liv. Men så blir faren alvorig syk og begynner sakte å forsvinne. Tove tvinges til å tenke nytt rundt sin egen tilværelse. Dette er Toves historie om veien ut i livet på egnehånd. Det er en var og humoristisk beretning om en ung jentes famlende forsøk på å få seg en venn. "


Fagbøker:

P.A.Sandvold: Videre, tross alt
"En personlig og livsnær historie om utfordringer, sykdom, død og håp."

I tillegg vil me framover få eige eksemplar av Fast grunn til biblioteket. Dei tre første nummera for 2013 er i tidsskrifthylla.

Nye bøker 25.11.13.:

Skjønnlitteratur vaksne:

J.Guillou: Mellom rødt og svart
"Første verdenskrig er over, og brødrene Lauritzen er hardt rammet både økonomisk og personlig. Men livet er på vei tilbake til normalen etter første verdenskrig, og det glade tjuetallet er på vei. Europa er preget av optimisme og forestillingen om at det aldri mer kan bli krig. Livet ser lysere ut, og ingen kan forestille seg at verden snart skal kastes inn i en enda større katastrofe. Dette er tredje bind i serien "Det store århundret"."Fagbøker:

Å.Seierstad: En av oss
"Forfatteren fulgte hver time av den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik våren 2012. Siden 22. juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Åsne Seierstad observerte og snakket med mange tilstedeværende. Gjennom et unikt kildemateriale prøver hun å forstå en gutt og en mann som i mange år prøvde å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men som endte med å bryte dem på brutalt vis. Vi treffer også to søstre fra Nesodden som gledet seg til årets høydepunkt, AUFs sommerleir, og en guttegjeng fra Troms som dro sørover med samme mål. Bare noen av dem returnerte. Seierstad har tidligere rapportert fra krigssoner ute i verden, dette er den første boken hun skriver om Norge."

B.M.Berge: Talens makt - maktens taler
"Å holde en god tale er en kunst og å lytte til en, en opplevelse. I denne boken blir smakebiter av politiske taler fra vår fortid og samtid gjengitt. Boken presenterer 37 talere og talene belyser og kommenterer hverandre. Bokens andre del skisserer en del tips på hvordan man skriver gode taler og introduserer et reportoar av virkemidler."

Slagmarkens største triumfer
"Hannibal gikk over Alpene med elefanter og overrumplet romerne. Vilhelm Erobreren og hans langbueskyttere beseiret normannerne, og Robert Bruce slo engelskmennene og tok makten i Skottland. I Rosekrigene ble Henry VII den siste engelske kongen som vant kronen på slagmarken. Lord Nelson jaktet på den franske flåten, og Napoleon Bonaparte tapte ved Waterloo. Zulukrigere massakrerte en britisk hærstyrke i et enkelt slag, men tapte krigen. Krigshistorien er full av dristige menn som har vunnet (eller tapt) avgjørende slag mot alle odds, og i kjølvannet av krigene har folkeslag blitt spredt og blandet på nytt, og nye oppfinnelser til slagmarken har ført til teknologiske kvantesprang i det sivile liv." Dette er bind 18 i serien Historiske vendepunkter.

H.Fossen: Geologi
"Boken gir en innføring i geologi. Her får du informasjon om bl.a. mineraler, bergarter, den geologiske tidsskala, landformer og geologiske prosesser. Har litteraturliste og register. Boken er skrevet for deg som vil vite mer om naturen rundt oss."

E.Masood: Science and Islam(engelskspråkleg)
"Between the eighth and fifteenth centuries, scholars and researchers working from Samarkand in modern-day Uzbekistan to Cordoba in Spain took our knowledge of astronomy, chemistry, engineering, mathematics, medicine and philosophy to new heights; Musa al-Khwarizmi, for instance, who developed algebra; Al-Jazari, a Turkish engineer of the thirteenth century whose achievements include the crank, the camshaft, and the reciprocating piston; and Ibn Sina, whose textbook Canon of Medicine was a standard work in Europe's universities until the 1600s. These scientists were part of a sophisticated culture and civilization based on belief in God. Science writer Ehsan Masood weaves the story of these and other scientists into a compelling narrative, taking the reader on a journey through the Islamic empires of the Middle Ages, and their contribution to science in Western Europe."

H.Turner: Science in Medieval Islam(engelskspråkleg)
"During the Golden Age of Islam (seventh through seventeenth centuries), Muslim philosophers and poets, artists and scientists, princes and laborers created a unique culture that has influenced societies on every continent. This book offers a fully illustrated, highly accessible introduction to an important aspect of that culture - the scientific achievements of medieval Islam."Nye bøker 18.11.13.:

Skjønnlitteratur ungdom:

J.Delaney:  Serie: Den siste lærling
Omtale av bok ein: Heksenes hevn
"I årevis har Vokteren beskyttet folk mot spøkelser, gjenferd og hekser. Men tiden hans er i ferd med å renne ut, og vokteren må finne sin etterfølger. 13-årige Thomas Ward er sjuende sønn av en sjuende sønn. Han har helt spesielle evner og ser ting andre ikke kan se. Dermed er hans skjebne bestemt: Han blir Vokterens lærling og må ut på farefulle oppdrag for å bekjempe onde krefter. Men det spørs om han er modig nok. Det er ingen lett oppgave Thomas har foran seg. Mange av Vokterens tidligere lærlinger har mislykkes, flere har måttet bøte med livet. Helt fra begynnelsen av settes Thomas på harde prøver. Han må lære seg å fordrive spøkelser, binde hekser til jorden og la gjenferd finne hvile. Men når han narres til å sette fri den ondeste heksa av dem alle, Mor Malkin, står han overfor en ondskap han ikke engang hadde drømt om fantes. Sjanger: Grøss ."


Fagbøker:

A.Ferguson: My autobiography
"Sir Alex Ferguson kunngjorde sin avgang som manager for Manchester United etter 27 år i lederrollen. Da hadde laget vunnet Premier League for 13. gang. Han blir ansett som den beste treneren i engelsk fotball noensinne. Ferguson opplevde å se Manchester United gå fra å være en vanlig fotballklubb, til å bli et enormt forretningsimperium. Han måtte også i økende grad forholde seg til verdensstjerner som Cristiano Ronaldo og David Beckham. Sistnevnte har beskrevet han som en farsfigur. I løpet av de siste fire årene har Sir Alex Ferguson reflektert over livet som trener og skrevet ned høydepunktene i sin karriere. Resultatet av dette ble biografien My Autobiography."


Nye bøker 11.11.13.:

Skjønnlitteratur vaksne:

P.Saniee: Den stumme gutten
"Shahab feirer sin tjue års dag og minnes sin barndom. Dagmammaen som passet han hadde ikke persisk som morsmål. Hun snakket til han på azeri, en tyrkisk dialekt. Forvirret av språkene omkring seg, lar Shahab være å snakke. Folk tror han er stum, og fetteren stempler han som en tulling. Historien fortelles vekselvis av Shahab og hans mor, Maryam. I siste instans er det bestemoren og hennes forståelse som gir Shahab motet til å snakke."

L.Austin: Det kalles nåde
"Den amerikanske borgerkrigen er over, og sørstatene innlemmes i den amerikanske føderasjonen. Josephine kommer hjem til familiens plantasje, og oppdager at krigen har endret på mye. Hun har mistet faren og den ene broren sin, og slaveriet er opphevet. Josephine forstår at det er hun som må ta ansvar for huset og eiendommen. Det betyr at hun må samarbeide med de få slavene som er igjen på plantasjen. Hun tvinges dessuten til å lytte til en fiende. Dette er fortellingen om tre kvinner: mor, datter og en frigitt slave."


Fagbøker:

H.Lauvstad: Best i løping
"Boka beskriver treningsprogrammer for den som vil løpe korte eller lengre distanser, få bedre kondisjon eller gå ned i vekt. Den gir tips om teknikk, styrketrening, kosthold og valg av utstyr."


Nye bøker 5.11.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

J.L.Horst: Gravrøvergåten (Bok 4 i Clue-serien, og i følgje ein ivrig lesar av serien, er dette den beste boka)
"Det skjer ting om natten i Skutebukta. Cecilia, Leo og Une oppdager at noen har spadd opp gamle graver på kirkegården, men det viser seg at den gamle kirken også rommer andre mysterier. Den gamle Kutter-presten sies å gå igjen der, og for mer enn 60 år siden tok en annen gammel prest med seg hemmeligheten om Tysker-gullet i graven. Samtidig etterforsker politiet saken med Cecilias mor som et drap, og i Gravrøvergåten får du svaret på hva som egentlig skjedde sist sommer da hun forsvant. På samme tid skjer det nye, mystiske hendelser som leder oss tilbake til forliste frakteskip, gull og perler, og vi får forklaringen på hvorfor pensjonatet i Skutebukta nettopp fikk navnet Perlen. Det filosofiske bakteppet i Gravrøvergåten er Søren Kierkegaards tanker rundt ansvar, frihet og valgmuligheter."

V.Michaelsen: Hyperpubertet
"I klassen er 13 år gamle Camilla Larsen en outsider. Hun har ikke antydning til å få pupper enda, ikke mensen og ingen ordentlige venner. På en klassetur skjer det noe merkelig som gjør at kroppen til Camilla havner i en slags hyperpubertet, og ingenting blir som før. Hun har fått kjempepupper. Hun får panikk, inntil hun ser at de forsvinner igjen etter en stund. Hun blir et mobbeoffer for klassen, men tar etter hvert igjen. Gjennom en dramatisk brann, der hun så vidt overlever, oppdager hun at kjempepuppene er borte, og hennes normale kropp er tilbake. Bare med et lite unntak, hun har små, nye pupper på plass. Dette er en burlesk fortelling om den kaotiske pubertetstida. Den er humoristisk og handler mye om kropp, men enda mer om vennskap, medmenneskelighet og det å tørre å ta egne valg."


Skjønnlitteratur vaksne:

A.Munro: Bare livet
"Med Bare livet har Alice Munro skrevet på ny skrevet en novellesamling som skildrer de små øyeblikkene hvor livet tar en ny vending. Det kan være ved et tilfeldig møte, en avskjed eller en hjemkomst. I disse korte, men tidløse fortellingene setter Munro som vanlig kvinner i sentrum: mødre og døtre, hustruer og elskerinner. Handlingen i fleste av novellene er lagt til de små byene rundt kanadiske Lake Huron. Flere av tekstene skal, ifølge Munro selv, handle om hennes egen barndom."

E.F.Hansen: Falketårnet
"Dette er den spennende beretningen om den unge riddersønnen Wolfgang som er alene igjen på Falkenburg mens hans far er i korstog. Wolfgang har evnen til å tale fuglenes språk, og opplever seg som fri og lykkeleig bare når han kan være alene med sine fire jaktfalker.......Et fortettet drama - og samtidig en poetisk og billedmettet roman om et egenartet sinn i en fjern tid."


Faglitteratur:

C.Mc Dougall: Født til å løpe
"Forfatteren ønsker å få svar på hvorfor vi mennesker løper. I jakten på svaret oppsøker han den meksikanske løperstammen tarahumarene, han blir venner med langdistanseløpere og han snakker med skofabrikanter og genetikere. Boken har ifølge forlaget allerede fått klassikerstatus i løpemiljøer verden over, men har i like stor grad fenget vanlige lesere. Boken har fått millioner til å springe på en ny måte, og store skofabrikanter har fulgt opp med nye typer løpesko. Christopher McDougall er en amerikansk journalist og forfatter."

K.A.Nyhus: Kristen tro: oppdatert
"Dette er en bok om kristen tro for dem som ikke tar alle svar for gitt. Forfatterne drøfter de livserfaringer og nye kunnskaper som for mange gjør det vanskelig å tro. Den er skrevet for nysgjerrige lesere som lurer på om kristen tro kan tilby en troverdig forståelse av livet, og om den er forenlig med et vitenskapelig verdensbilde. Boken viser også hvordan de store temaene i kristen tro henger sammen, og hva den kan bety for den enkeltes liv, etikk og samfunnsansvar."

Where we are: our band, our story (mest for ungdom, engelskspråkleg)
"Dette er en offisiell biografi fra One Direction. Boka følger bandets reise det siste halvannet året. Den tar for seg alt fra stedene de har besøkt, fans de har møtt, deres egne tanker og følelser, opp og nedturer. Boka gir et innblikk i One Directions verden, rett fra hjertet med egne ord. Boka er gjennomillustrert med eksklusive bilder og håndskrevne notater.

U.Eikeseth: Eksperimentboka(mest for ungdomsskolen)
"I denne boka er det samlet nesten 50 eksperimenter. Boka er delt inn i fem deler etter tema: finurlige og forunderlige festeksperimenter, smakfulle og stinkende kjøkkeneksperimenter, snikende spioneksperimenter, gnistrende eksperimenter med ild og elektrisitet, friske og freidige friluftseksperimenter. Hvert eksperiment er nøye gjennomgått med fremgangsmåte og alle ingredienser man trenger for å utføre eksperimentet. Boka beskriver også hvordan en rekke ulike oppdagelser er blitt gjort, både gjennom vitenskapelig eksperiment og ved tilfeldigheter. Her kan man f.eks. lære hvordan man kan klippe glass med vanlig saks, hvordan lage spiselig slim, en tannpirkermotor eller usynlig blekk. Utgis i samarbeid med NRK Newton."

L.Forslin: Junk food
"I denne oppskriftssamlingen finner man oppskrifter på pølser, hambugere, pizza, tex - mex samt desserter og søtsaker. De fleste av oppskriftene er illustrert med fotografier som viser hvordan rettene ser ut. Bakerst i boken finner man oppskriftregister."

M.Master: TopGear
"Skribenter fra "Top Gear Magazine" har valgt ut 500 av det de mener er de beste bilene i verden. Bilene blir presentert kronologisk med bilder og beskrivende tekst. Top Gir er verdens mest sette fakta-program på tv, og holder omreisende show, også i Norge."

D.Platt: Følg meg: kalt til å dø, kalt til å leve
""Følg meg! sier Jesus. To enkle ord som forandrer alt. Følger du Jesus, vil du aldri kjede deg. Du vil alltid ha et mål og en mening med livet. Du vil aldri mangle glede. Men det koster. Kallet fra Jesus er ikke en invitasjon til å be en bønn. Det er en ordre om å gi slipp på livet."

M.Malm: Kjennetegn : å søke Guds nærvær i en kaotisk tid
" Er det mulig å beholde kontakten med Gud midt i en travel hverdag? Hvordan ber man når det føles som om sjelen vibrerer i takt med dataskjermens flimmerlys? Ender vi i et umulig dilemma: å enten vende verden ryggen for å søke Gud, eller å la seg overvelde av hverdagens gjøremål og data-alderens nyhetsflom?"Nye bøker 28.10.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

R.R.Russell: Nedtegnelser fra en bedreviter - NOT!(Dustedagbokserien 5)
"Da Nikki oppdager at hennes erkefiende MacKenzie har begynt å skrive en sladrespalte for skoleavisen, blir hun bekymret for at hun skal røpe en hemmelighet om hennes elskede Brandon. For å holde et øye med MacKenzie verver hun seg til skoleavisen, og før hun vet ordet av det har hun jobben som Klara Klok. Først er det bare morsomt å svare på alle brevene fra barn som ber om råd, men etter hvert føler hun behov for litt hjelp selv. Her er motgang og gleder, skrevet i dagbokstil, supplert med skisser og kruseduller."

R.R.Russell: Nedtegnelser fra en talentfull popstjerne - NOT (Dustedagbokserien 3)
"Det skal avholdes en talentkonkurranse på skolen til Nikki, og hun har planer om å delta. Nikki vil vise nye moves på dansegulvet med bestevenninnene Chloe og Zoye. Dessuten vil hun imponere Brandon med sang. Men så får hun vite at den populære MacKenzie også skal være med i konkurransen, og at hun planlegger å stjele rampelyset fra Nikki og venninnene. Nikki må legge en plan for hvordan en dust som henne kan nedkjempe skolens mest populære jente."

R.R.Russell: Nedtengelser fra en elegant isprinsesse - NOT (Dustedagbokserien 4)
"Nikki vil hjelpe sin store kjærlighet Brandon med å redde et lokalt hjem for mishandlede dyr. For å tjene penger til det edle formålet, melder hun seg på en kunstløpkonkurranse. Men selvsagt kommer den irriterende pene, rike og populære MacKenzie bokstavelig talt på banen, og Nikki må som vanlig finne kreative løsninger."

I.Aamodt: Kjøtt og blod(Marg og bein-serien)
"Simon har en deprimert mor som ligger i sengen hele dagen. Som om ikke det er nok, forelsker han seg i ei jente som viser seg å være vampyr. På toppen av det hele viser det seg at nabokjerringa som han deler sine bekymringer med, ikke er noen vanlig nabokjerring. Hun er en ettersøkt kannibal som har kledd seg ut. Grøss"


Skjønnlitteratur vaksne:

A.Mc Call Smith: Tetid for damer med tradisjonell figur
"Detektivbyrået får i oppdrag å finne en forklaring på hvorfor det lokale fotballaget, Kalahari Swoopers, har begynt å tape alle kampene sine. Samtidig bekymrer Mma Ramotswe seg over de merkelige lydene som kommer fra den gamle hvite varebilen, og Mma. Makutsi forfølges av sin nemesis, Violet Sephoto, som jobber i møbelbutikken som forloveden hennes eier. Dette er den tiende boka om Damenes detektivbyrå nr. 1."

J.Guillou: Dandy
"Den andre boken i Guillous storslåtte romanserie om Europa på 1900-tallet omhandler kunstverdenen. Vi får vite hva som skjedde med Sverre, fra han i Dresden forelsker seg i den engelske ingeniørstudenten Lord Albert Manningham. Lord Albert introduserer Sverre for Londons kunstnere, bohemer og den frigjorte Bloomsbury-kretsen. De to unge, elegante gentlemenene bestemmer seg for et liv sammen og reiser tilbake til Wiltshire i Sør-England. Men tilværelsen blir ikke like idyllisk og enkel som Sverre forventet."


Fagbøker:

J.Lennox: Guds bøddel
"Er det virkelig sandt, spørger han, at alt i videnskaben peger hen mod ateisme? Kunne det tænkes at teismen passer bedre sammen med naturvidenskaben end ateismen? Har videnskaben begravet Gud eller hvad? Den opdaterede og udvidede udgave af den engelske udgave af Guds bøddel, som hermed foreligger i dansk oversættelse, er et uvurderligt bidrag til debatten om naturvidenskabens forhold til religion"

M.Yousafzai: Jeg er Malala
"Verden ble kjent med Malala første gang gjennom en blogg på BBC der hun fortalte om en skolejentes liv under Taliban. Bloggen ble en sensasjon, og identiteten hennes kunne ikke lengre holdes skjult. I oktober 2012 stoppet menn fra Taliban en buss med skoleelever og spurte: "Hvem av dere er Malala?". Malala ble skutt i hodet, men overlevde mot alle odds. Hun ble sendt til et sykehus i England, og etter en lang restitusjonsperiode har hun nå begynt på skole der. Dette er hennes historie om hvordan det er å leve i et samfunn der jenter tvinges vekk fra skolen og hvilken pris det har å stå opp mot urett."

S.Oliver: One Direction: alle detaljene (for ungdom)
"Les historien om X-factor-bandet One Direction, samt få detaljer om de fem personlighetene som utgjør bandet. Her får man blant annet vite hvem som er den mest sjenerte av gutta, hvem som er den morsomste, hva som gjør vennskapet deres så spesielt. I tillegg er det tips om hva gutta ser etter hos en jente."


Nye bøker 21.10.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

L.Christopher: Stjålet
"En 16 år gammel jente blir kidnappet og holdt fanget i den australske villmarken. Kidnapperen tar kontakt med henne da hun er på vei hjem fra ferie med foreldrene. Han spør om han kan få spandere noe å drikke. Hun har en følelse av å ha sett ham før, men kan ikke plassere ham. Han heller noe i drikken hennes. Viljeløst, som i en døs, blir hun tatt med til Australia. Ute i villmarken har kidnapperen planlagt og tilrettelagt alt. Det er bare henne han vil ha. Han har villet ha henne siden første gang han så henne i England for mange år siden. Han tenker at bare hun får tid på seg, vil hun elske ham. Det merkelige er at hun blir glad i ham også, etter en stund. Historien er skrevet som et brev til han som kidnappet henne. Dette er en rystende og skummel historie om kidnapping, fortalt fra innsiden."

B.Lyga: I hunt killers
"Kritikerrost forfatter med fascinerende thriller om en tenåring som mot overveldende odds kjemper for å bli herre over sin egen skjebne. Et lik i en eng var én ting. Sånt skjedde. En loffer. En rømling. Hva som helst. Men dette? Dette varslet om noe nytt. Noe stort. Og Jazz fikk en tung, vond følelse av at folk kom til å se på ham med anklagende blikk. Bare et spørsmål om tid, ville de si. Måtte skje før eller siden, ville de si. Jazz er en tiltalende syttenåring. En hjerteknuser ville noen kanskje si.Men han er også sønnen av verdens mest beryktede seriemorder, og for Gode Gamle Far var det ta-med-guttungen-på-jobb-dag året rundt. Jazz hadde sett åsteder slik politiet skulle ønske de kunne - fra forbryterens ståsted. Og nå, selv om faren har sittet inne i årevis, begynner likene å dukke opp i den søvnige småbyen Lobo's Nod. Igjen. I et forsøk på å bevise at drapslyst ikke ligger i slekta, går Jazz sammen med politiet i jakten på denne nye seriemorderen. Men Jazz har en hemmelighet - kan han være mer lik faren sin enn noen aner?"

S.Chipman: Professor Barlows varulveksperiment
"Dramatisk om kampen for bevaring av universets varulver, På universitetet i Meep gjør professor Barlow seg klar til å forske på sitt nyeste objekt, en ekte, naturlig ulvhedin. Henrik går motvillig med på å bli undersøkt, men innser fort at han må gjøre noe for professorens andre forskningsobjekter, en flokk varulver i ferd med å dø av vanstell. Men så dukker en mørk hemmelighet fra fortiden opp, og ting begynner å gå galt. Fryktelig galt. Julie må flykte inn i regnskogen blant kjempeslanger og tigre, og Henrik ender opp bak gitteret med alle varulvene. En science fiction-fortelling om to kidnappede ungdommer, en gal professor og en flokk vanskjøttede varulver...."

S.Shepard: Små søte løgnere IX: Forvrengt
"Nye hemmeligheter og skandaler. Det har gått et år siden det ble slutt på de trusselmeldingene fra A, og mysteriet med Allison DiLaurentis forsvinning endelig fikk en løsning. Som seniorer på high school er nok Aria, Spencer, Hanna og Emily eldre, men dessverre ikke særlig mye klokere. De små, søte løgnere bærer på flere hemmeligheter enn noen gang - forvrengte hemmeligheter som kan ødelegge de perfekte livene de har jobbet så hardt for å få seg. Aria er sjalu på den nye utvekslingsstudenten i kjærestens klasse. Spencer har det litt for hyggelig med sin kommende stebror. Hanna er ett skandalefoto unna å ødelegge farens valgkampanje for en plass i senatet, og Arias vil gjøre hva som helst for å få et stipend til svømmelaget. Men verst av alt: Da de var på ferie på Jamaica sist vår, gjorde de noe utilgivelig. Jentene er desperate etter å glemme denne skjebnesvangre kvelden, men de skulle vite bedre enn de fleste at alle hemmeligheter kommer fram i dagslys ... etter hvert."

S.Shepard: Små søte løgnere X: Nådeløs
"Noen hemmeligheter dør aldri ...I flere år har skandalene ryster Rosewood, Pennsylvania - og Aria, Emily, Hanna og Spencer har hele tiden vært i begivenhetenes sentrum. De har sett venner forsvinne, blitt forfulgt av en hensynsløs person som kaller seg A, og så vidt unnsluppet den visse død. Og ennå er det ikke over. Arias kjærlighetsliv ligger i ruiner. Emily utforsker villdyret i seg. Hanna kliner med fienden. Og noen fra Spencers fortid - en hun trodde hun aldri kom til å se igjen - er tilbake, og har ikke gode hensikter.Men ingenting av dette kan sammenliknes med det som skjedde sist vår. Det er den mørkeste hemmeligheten ever, og gjett hvem som har avslørt den? A er fast bestemt på å la dem betale for sine synder, og det eneste som er mer skremmende enn dette, er at kanskje, kanskje, fortjener de det som venter dem ..."

B.Fitzpatrick: Finale
"Nora er mer sikker enn noen gang på at hun elsker Patch, fallen engel eller ei. Han er hennes livs kjærlighet. Hennes arv og skjebne kommer alltid til å gjøre dem til fiender, men hun kommer allikevel ikke til å snu ryggen til ham. Nå står de overfor sin største utfordring. Nora og Patch må vie alle sine krefter til å bestå en siste, avgjørende prøve."

L.Oliver: Pandemonium
"Delirium er første del i en dystopisk trilogi av det amerikanske stjerneskuddet Lauren Oliver. Hvis kjærlighet var en sykdom, ville du ta medisinen som kunne kurere deg? Et liv uten kjærlighet er et liv uten smerte. Det er trygt, forutsigbart og lykkelig. Lena Haloway har har alltid sett fram mot den dagen hun skal bli kurert. Men da det bare gjenstår nittifem dager til behandlingen, skjer det utenkelige ... Før i tiden var kjærlighet det viktigste i verden. Folk gjorde hva som helst for den. De kunne lyve for kjærlighetens skyld. Til og med drepe. Nå er alt annerledes. Kjærlighet er en sykdom som man kan helbrede. Regjeringen sørger for at alle gjennomgår behandlingen den dagen de fyller atten."

L.Oliver: Rekviem
"Lena har forandret seg og er nå aktiv i motstandsbevegelsen. Opprøret som bygget seg opp i Pandemonium, har i Rekviem slått ut i full revolusjon, og Lena er i sentrum av kampen. Etter å ha reddet Julian fra henrettelse, flyktet Lena og vennene hennes til Det ville. Men Det ville er ikke lenger et trygt sted. Det har oppstått mindre opprør gjennom hele landet, og styresmaktene kan ikke lenger benekte at De ugyldige finnes. Regulatorer infiltrerer  grenseområdene for å slå ned opprøret. Mens Lena beveger seg gjennom det stadig farligere Ville, lever den gamle bestevenninnen Hana et trygt, kjærlighetsløst liv i Portland, forlovet med den unge ordføreren. Rekviem blir fortalt fra både Lenas og Hanas synsvinkel. De lever side om side i en verden som skiller dem, inntil historiene deres til slutt smelter sammen. Lyrisk og sømløst fletter Lauren Oliver sammen farene Lena møter og den indre uroen hun opplever etter at hennes første kjærlighet, Alex, gutten hun trodde var død, vender tilbake.Rekviem er en sofistikert og mangesidig fortelling, og en nervepirrende avslutning på Delirium-trilogien."Skjønnlitteratur vaksne:

K.Fossum: Carmen Zita og døden
"Et lite barn drukner i en dam rett ved huset der han bor. Et ubevoktet øyeblikk, og alle foreldres verste mareritt har skjedd. Det unge paret er sønderknust. Skarre er den første på åstedet, og det er noe med den unge moren som han stusser på. Han lufter sine anelser for Konrad Sejer. Carmen er selvopptatt, grunn, bortskjemt og pyntesyk, men det i seg selv er jo ingen forbrytelse. Saken blir etter hvert avsluttet, men snart får den et etterspill."

Å.Larsson: Et offer til Molok
"Dette er den femte romanen om Rebecka Martinsson."

P.O.Enquist:Lignelsesboken
"Per Olov Enquists nye roman er en kjærlighetsroman som kan leses som en fortsettelse av memoarromanen Et annet liv. Lignelsesboken er en åpen og undrende roman som.foregår i et kjent landskap, der nye detaljer avdekkes. Den handler om hengivelse, besettelse, seksualitet, kjærlighet og religion. Romanens aldrende forteller tenker at han burde forandre den minnetalen han holdt til Moren i menighetshuset. Men rundt ham står en hel flokk av døende venner som advarer ham mot å forklare hvordan ting henger sammen, for eksempel det med kjærligheten. Og kvinnen i Larssonsgården? Hun på det kvistfrie furugulvet? Skal han nå skrive hva som egentlig skjedde? Farens notatbok, der noen av sidene er revet ut, den som er brent og borte. Plutselig dukker den opp igjen, mange år senere. Finnes det en sprekk i historien, der ting kommer til syne? Skal dette føyes inn i minnetalen? Og bli den kjærlighetsromanen han aldri trodde han skulle kunne skrive? Denne romanen.handler om Moren og Faren, om alle bøkene, og om det går an å komme til klarhet i hva som egentlig betyr noe? Fortellingen vokser og blir til en kjærlighetsskildring som springer ut av et møte mellom den unge 15-åringen og en eldre kvinne på det kvistfrie furugulvet i Larssonsgården. Der starter alt."

R.Costantini: Du er ondskap
"Intens bokstavlek i jakten på en morder i Roma.Roma 11. juli 1982. Samme kveld som Italia vinner kampen mot Spania i fotball-VM, forsvinner unge Elisa Sordi. Hun jobber for et eiendomsfirma som eies av Vatikanet. Den unge politietterforskeren Michele Balistreri får saken. Balistreri er ung, lat og arrogant, med en mørk fortid. Han tar lett på saken inntil den unge kvinnen blir funnet død ved Tibers elvebredd. Etterforskningen blir dårlig håndtert, og saken blir aldri oppklart.Roma 6. juli 2006. Samme kveld som Italia slår Frankrike i fotball-VM, hopper Elisas mor utfor en balkong og tar livet av seg. Det er 24 år etter at datteren forsvant. Balistreri er nå leder for en spesialetterforskergruppe i Roma. Han er en forandret mann, og skylden han føler for den uoppgjorte gamle saken, gjør at han setter inn alle krefter for å løse mysteriet en gang for alle. Dette leder ham inn i et nettverk av løgner og ondskap. Flere lik dukker opp, alle med en bokstav brennemerket i huden.Du er ondskaper en klassisk thriller om en seriemorder, politisk konspirasjon og uventede hendelser. Dette er første bok i en trilogi om politimannen i Roma."

M.Connelly: Det femte vitnet
"Mickey Haller har det tøft. Finanskrisen har ikke gitt ham det oppsving i klienter som han håpet på. De som vanligvis behøver hans tjenester, er forsiktige med å bruke penger. Nå består Hallers advokatvirksomhet mest i å hjelpe klienter som holder på å miste hjemmet sitt. Altfor mange har boliglån som de nå ikke klarer å betjene. En av disse er Lisa Trammel. Den dagen en bankansatt blir funnet død på parkeringsplassen utenfor banken, drept med en hammer, blir Lisa politiets hovedmistenkte. Hun har tidligere oppført seg aggressivt mot den drepte mannen, og alle indisier peker i retning henne. Mickey Haller tar saken og tror det skal bli en enkel rettssak. Han kunne ikke tatt mer feil. Dette er Connellys fjerde bok med L.A.-advokaten Mickey Haller."

J.Winspear: En liten hvit fjær
"For alle som liker Downton Abbey og klassiske britiske tv-serier. Maisie Dobbs og hennes kollega Billy Beale blir engasjert av den rike butikkeieren Mr. Waite for å finne hans datter Charlotte, som har forsvunnet. Dette er ikke første gang hun har stukket av. Denne gang har hun også brutt med sin forlovede. Maisie møter en av Charlottes venninner, som kan fortelle at hun gjemmer seg i et kloster. Kort tid etterpå blir venninnen funnet drept, og det viser seg at hun ikke er den eneste som er myrdet. Charlotte var i skoletiden en av fire i venninnegjengen, nå er alle døde. Hva er det disse kvinnene har til felles? Og er Charlotte den neste som skal ryddes av veien? Dette er den andre boken om Maisie Dobbs, psykolog og privat etterforsker som løser sine saker med omtanke for menneskene hun arbeider med."

A.Garvang: En helt tilfeldig forbrytelse
"Fartsfylt og spennende kidnappingsdrama.Michael Holst-Nielsen skal som snarest innom et kjøpesenter. Han parkerer stoltheten i bilparken sin, en Jaguar XJ, og lar de to døtrene på 8 og 13 sitte i bilen mens han handler. Da han kommer ut igjen etter ti minutter, er bilen borte, og han må snart innse at det er også de to barna. Politiet kommer, Michaels eks-kone Susanne kommer, og en desperat leting begynner.Jaguaren er foreløpig ikke langt vekk, og under et pledd på gulvet bak i bilen, ligger to livredde barn, og i forsetet sitter en ukjent dame og en ukjent mann. Kort tid senere er Jaguaren plassert inne i en trailer, klar til å fraktes til Poznan i Polen, der eks-jugoslaven Goran og hans nettverk venter for videre distribuering. Goran klarer imidlertid å snappe opp at traileren har fått en interessant tilleggslast, og da endres planene."

J.L.Horst: Hulemannen
"Denne gangen kommer døden til Wistings eget nabolag. Tre hus bortenfor blir en mann funnet sittende død foran TV-apparatet. Der har han sittet i seks måneder. Det er ingen mistanke om noe kriminelt, men noe ved dødsfallet vekker nysgjerrigheten hos Wistings journalistdatter Line. Hun vil lage et nyskapende portrett av et helt ukjent menneske. Samtidig får politiet melding om et nytt dødsfall. En mann blir funnet død på et hogstfelt, og bærer preg av å ha ligget der lenge. Et oppsiktsvekkende funn på den døde blir innledningen til en av de største menneskejaktene i norsk kriminalhistorie."Engelskspråkleg litteratur:

R.Riordan: The Housa of Hades (ungdom)
""Hazel looked behind Hecate at the middle gateway. She saw Percy and Annabeth sprawled helplessly before those black-and-silver doors. A massive dark shape, vaguely humanoid, now loomed over them. its foot rised as if to cruch Percy.""Fagbøker:

A.Sender: Vår jødiske reise
"Vår jødiske reise er historien om Anne Sender, mangeårig forstander i Det mosaiske trossamfunn, som er Norges største jødiske menighet. Det er også en fortelling om jøder i Norge, og om hvordan storsamfunnet behandler sine minoriteter. Forfatteren ønsker med denne boken å utfordre samfunnsdebatten rundt disse temaene."

I.Sandnes: Hjerterystelse
"Ingvild Sandnes har skrevet en samling tekster som handler om slåsskamper med Gud, kaos og vakuum, vill glede og skimrende øyeblikk, sex, latter og lammende fortvilelse. Boken er ifølge forlaget en rapport fra livet i tjueårene. Den gir ingen klare løsninger, men skal være en bok å kjenne seg igjen i for deg som ønsker å finne ut av ting på egen hånd."

D.Piper: 90 minutter i himmelen
"På vei hjem fra en konferanse, ble Don Pipers bil knust av en trailer som krysset kjørebanen hans. Ambulansepersonalet sa han døde momentant. Men mens kroppen lå livløs inne i bilvraket, fikk Piper oppleve en bit av himmelens herlighet, dens musikk og skjønnhet. Nitti minutter etter krasjen, mens en pastor ba for ham, kom Piper mirakuløst tilbake til livet på jorden, med kun minnet om en ubeskrivelig himmelsk lykke. Hans tro på Gud ble likevel satt på store prøver, da han nå sto overfor en uviss og smertefull rekonvalesens. 90 minutter i himmelen gir oss et glimt av en svært reell dimensjon av Guds virkelighet, og gir deg visshet om at Gud er trofast til å bringe deg gjennom selv de verste omstendigheter. Opplevelsen forvandlet Pipers liv - og den vil forandre ditt også."

A.LHübert: Papayaene i Gombolo
"Høsten 2008 ankommer 19 år gamle Anne Louise Hübert den utarmede kenyanske landsbyen Gombolo. Den unge backpackeren møter mennesker preget av bunnløs fattigdom, tørke og matmangel. Det gjør dypt inntrykk. I stedet for å reise videre begynner hun å samle inn penger for å mette skolebarna. Anne Louise stifter også et eget selskap for å importere vesker produsert av landsbyens kvinner. Hun har et krav: Veskene må være business, både for kvinnene i Gombolo og for henne. Anne Louise driver ikke tradisjonell u-hjelp # hun tenner håp, arrangerer plantekonkurranser og borer etter vann. I dag finnes det over 30 000 papayatrær, to brønner som forsyner 15 000 mennesker med vann, flere barnesentre og 300 kvinner fullt sysselsatt med veskeproduksjon i Gombolo. Og Anne Louise Hübert har bare så vidt begynt."

T.Aune: Vi er best i verden
"Her kan du lese om magiske øyeblikk i norsk fotballhistorie, som da Norge slo England i 1981, om bronselaget som slo Tyskland mens Hitler satt på tribunen, om grisetaklinger, om ukjente helter, om da stifterne av Viking bestilte sin første fotball fra England og fikk en rugbyball, og mye mer. Har litteraturliste og personregister."

L.S.Brandal: Strikkelyst
"Boka har omlag 150 oppskrifter på luer, skjerf, votter, vanter, sokker, vesker, klær til voksne, barn og dukker, puter, tepper og pyntedetaljer. Den beskriver hva man skal gjøre når man skal tove, og har også en strikkeskole som beskriver forskjellige teknikker, mønstre og montering. I tillegg inneholder boka også et kort heklekurs."Nye bøker 15.10.13.:

Skjønnlitteratur ungdom:

R.Riordan: Ildtronen
"Ildtronen er andre bok i Rick Riordans nye fantasyserie, Kanekrøniken.Helt siden gudene i Det gamle Egypt ble sluppet løs i den moderne verden, har søskenparet Carter og Sadie Kane vært i trøbbel. Som etterkommere av Livets hus besitter de spesielle krefter. Men nå truer den hittil verste fienden dem - kaosslangen Apofis. Hvis de ikke forhindrer ham i å komme løs, vil verden gå under." Dette er bok to i Kanekrøniken.

R.Riordan: Slangens skygge
"Han er her igjen! Til tross for harde kamper med livet som innsats virker det ikke som om Carter og Sadie Kane klarer å holde Apofis, kaosslangen, nede. Nå truer Apofis med å legge hele verden i mørke til evig tid. Kane-søsknene må ta livet av slangen èn gang for alle, en umulig oppgave?" Dette er bok tre i Kanekrøniken.

J.R.R.Tolkien: Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen
"Dette er fortellingen om hobbiten Bilbo Baggin, som legger ut på langferd sammen med tretten dverger for å stjele tilbake dvergegullet fra draugen Smaug. Underveis finner Bilbo en gammel, magisk ring som gjør bæreren usynlig. Handlingen utspiller seg omtrent seksti år før hendelsene en kan lese om i "Ringenes Herre", og mange av personene går igjen der. "Hobbiten" kom først ut i 1937, og var Tolkiens første Midgardsbok. Boken ble skrevet som et selvstendig verk, men regnes gjerne som en prolog til "Ringenes Herre"."


Fagbøker:

Guinnes world records 2014

Norsk litterær årbok 2013

H.Weiss: Helgas dagbok: en ung jentes beretning fra livet i en konsentrasjonsleir
""Helgas dagbok" er historien som Anne Frank aldri fikk fortalt. I 1941 blir 10 år gamle Helga og foreldrene hennes hentet i hjemmet sitt i Praha og sendt til konsentrasjonsleiren Terezin. Helga, som lenge har vært en flittig dagbokskriver, fortsetter å føre ned sine opplevelser fra leiren inntil faren i 1944 sendes videre til Auschwitz. Helga er 15 år gammel da hun er tilbake i Praha og fullfører dagboken sin, som er skrevet med blyant i en kladdebok og utgis for første gang. Den er en rystende og viktig førstehåndsskildring fra jødeutryddelsene under krigen."Nye bøker 01.10.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

M.Gleitzman:
"Felix, 10 år, har rømt fra barnehjemmet. Sammen med ham er 6 år gamle Zelda. De to barna blir tatt til fange av nazistene og sendes med tog til konsentrasjonsleir. De klarer å hoppe av toget underveis og rømmer opp en åsside. Felix har en plan for seg og Zelda, og de må late som de er noen andre. Prøve å finne nye foreldre slik at de kan være trygge for alltid. Men så kommer nazistene. Det er Felix som har fortellerstemmen og det er hans håp og livsmot som blir formidlet til tross for lidelse og grusomheter."


Fagbøker, mest for ungdomsskulen:

I serien Vikingene av N.Barber:
Hus og hjem
"I denne boka kan du lese om dagliglivet til folk som levde i Skandinavia for mer enn 1000 år siden. Her kan du blant annet se hvordan vikingene bygget husene sine, hvordan de hadde det hjemme, og hva de arbeidet med i hverdagen."

Krigere og nybyggere
"Her kan du lese om dagliglivet til folk som levde i Skandinavia for mer enn 1000 år siden. I denne boka følger vi vikingene ut i verden, både på krigerferd og som nybyggere i andre land. Boka forteller hvordan de sloss og hvilket forhold de hadde til folk i fremmede land."

På land og til sjøs
"I denne boka kan du lese om dagliglivet til folk som levde i Skandinavia for mer enn 1000 år siden. Du kan blant annet se hvordan vikingene bygget båter og andre transportmidler."

Klær og moter
"Her kan du lese om dagliglivet til folk som levde i Skandinavia for mer enn 1000 år siden. I denne boka kan du blant annet se hva slags klær og sko vikingene brukte."


I serien Verdens religioner, ulike forfattarar:

Kristendommen
Jødedommen
Islam
Hinduismen


I serien Utvikling eller ødeleggelse av R.Spilsbury:

Avskoging
"Verdens skoger er en ressurs for hele planeten Jorden. Her vises hvilken skade som er påført skogene av landenes myndigheter og utbyggere, i jakten på jordbruksland, tømmer og andre produkter fra skogen. Den forteller også om tiltakene som er i gang for å bøte på skadene og hindre at feilene blir gjentatt. Boka avsluttes med et rollespill, der innlederne inntar forskjellige standpunkt for en diskusjon om temaet. Deretter kan hele gruppa diskutere hvordan bærekraftige løsninger kan oppnås. Har mange fargeillustrasjoner og faktabobler med viktige momenter og data som er relevant for temaet, både positive og negative."

Deminger og vannkraft

Oljeindustrien
"Denne boken handler om oljeindustrien. Her diskuteres oljen som energikilde, sett i lys av utvalgte prosjekter fra hele verden. Boken viser hvilke følger oljeutbygging kan ha på godt og vondt, og diskuterer om oljevirksomhet fortsatt kan utvikles på en forsvarlig og bærekraftig måte."

Reiser og turisme


I serien -et land i vår verden, ulike forfattarar

Sudan
Israel
Russland
Tyskland
Irak
Pakistan
Spania
Sør-Afrika

R.Thomson: Terezin
"Boka forteller historien om den tsjekkiske festningsbyen Terezín, som fungerte som transittleir for videre deportasjoner av jøder under annen verdenskrig. Historien fortelles med fangenes egne ord, og inneholder malerier og tegninger fra internerte kunstnere som arbeidet under stor risiko for å skildre hvordan livet virkelig var i denne leiren."

T.Wilkinson: Titanic
"Boka ser på blant annet på byggingen av Titanic, avreisen, menneskene ombord, og på selve forliset. Vedlegg bak i boka: plakat som viser Titanic. Boka er utgitt i forbindelse med hundreårsmarkeringen av forliset."

P.Clarke: Historien om erobringen av verdensrommet
"Denne boken handler om romfart. Du får blant annet svar på hvordan astronautene overlever i verdensrommet, hvordan det er å være vektløs og hvordan Hubble-teleskopet virker. Med stikkordregister."

Nye bøker 23.09.13:

Skjønnlitteratur vaksne:

L.O. Sæther: Hanegal
"Jenny Brox blir sendt av Kripos til Møre og Romsdal for å bistå det lokale politiet. Sosialsjefen i Eidsvåg er funnet død. Da politiet drar ut til broren, en enslig bonde på Tverrmoen, for å varsle han, åpner de døren rett inn til et mareritt. Jenny Brox oppdager etter hvert at de er på dypt vann og bedre blir det ikke da det dukker opp noen mormonere i bygda som også viser interesse for familien som bodde på Tverrmoen.  Boken er vinneren av en krimlitteraturkonkurranse utlyst av Cappelen Damm."

S.Enter: Gjenforeningen
"Fire venner fra Nederland dro på klatretur i Lofoten.  En av dem, Lotte, holdt på å omkomme. Tyve år senere møtes de igjen. Gjenforeningen i Wales fører dem tilbake til forestillingen om hvem de var eller trodde de var."


Skjønnlitteratur ungdom:

M.Gleitzman: En gang
"Året er 1942, i Polen. Felix har bodd på et barnehjem i tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene plasserte han der inntil de har fått ordnet opp i "problemene" sine. Han vet at "tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere", men han er ikke sikker på hvorfor. Men han er sikker på at de hver dag som helst vil komme å hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Felix rømmer fra barnehjemmet, og det åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Felix jakter på foreldrene sine og sannheten, en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død."

E.Colfer: Artemis Fowl og tidsparadokset
"Artemis Fowls mor er alvorlig syk og kan kun helbredes ved hjelp av en lemur, som han som 10-åring solgte til en artsutrydder. Han må reise tilbake i tiden og stjele det som kan gjøre henne frisk igjen. Artemis Fowl står overfor sin dødeligste fiende hittil. Seg selv. Artemis er ikke ukjent med trøbbel. Faktisk er han den reneste magnet for den slags. Men egentlig hadde han bestemt seg for å slutte med kriminelle aktiviteter av den magiske sorten. Spenning/fantasy."

I.Aamodt: Cat fight
"Marlenas gode venn, beiler og støttespiller PO er blitt sammen med Tonje. Marlena er nå 14 ½ år, og har ingen kjæreste. Derfor blir dette med PO ikke lett å svelge. Selv om PO har vært som en hund etter henne siden barneskolen, har Marlena aldri vært forelsket i ham. Men nå er det selvfølgelig annerledes, og hun vil ikke gi seg uten kamp. Tonje skal få konkurranse. Planen er å plassere en kondompakke i tingene til Tonje på skolen, slik at hun skal dø av skam. Om ikke en slik fadese hjelper, skal Marlena henge ut med den kjekkeste gutten i 10. klasse for å gjøre PO sjalu."


Engelskspråkleg, for ungdom:

E.Colfer: Artemis-serien, bok 1-4
Omtale av første boka: "Artemis Fowl er en skurk i særklasse. Han er bare 12 år, men har oversikt over det meste, og det han ikke har kjennskap til skaffer han seg opplysninger om. Han er dessuten besatt av tanken på rikdom, og barnet i ham gjør sitt til at han ikke avfeier magi og overnaturlige krefter i jakten på mer penger. I motsetning til voksne "vet" han for eksempel at det finnes alver i underverdenen, at de råder over store mengder med gull og at de opererer med nokså forutsigbare regler. For å lure til seg alvenes rikdom, skaffer han seg innsikt i deres hemmelige og mystiske verden. Deretter kidnapper han en av dem og starter utpressing mot de underjordiske vesenene."


R.Riordan: Heroes of Olympus-serien, bok 1-3
Omtale av første boka: "I Rick Riordans nye serie "Heroes of Olympus" vender han tilbake til den samme verdenen som i serien om Percy Jackson, og kampen fortsetter blant monstre, guder og halvguder. Vi introduserer for tre nye hovedpersoner, Jason, Piper og Leo. Man får også vite at Percy Jackson har forsvunnet. Serien kan leses uavhengig av serien om Percy Jackson, men det vil være enklere å sette seg inn i serien dersom man kjenner dette universet fra før. Hovedfokus er fortsatt gresk mytologi, men her introduseres man også på gammel romersk mytologi."


Fagbøker:

Midtens rike
"Serien "Historiens vendepunkter" inviterer oss med på et spennende og utradisjonelt streiftog gjennom historiens mest avgjørende begivenheter.Dette er bind 17 i serien og handler om Kinas historie."

Hellige hus: arkitektur og utsmykning
"Religion er mer enn tro og tanke. Religion er noe som må gjøres og sanses. Flere ulike forfattere har vært med på å skrive denne boken, som henter sitt stoff fra et forskningsprosjekt, kalt "Religion som estetiserende praksis". Boken gir ifølge forlaget en historisk oversikt over kirkearkitektur og innsyn i vår tids debatter om kirkene skal være monumentalbygg eller funksjonelle.  Samt at den skal vise hvordan arkitektur, bygninger, steder og utsmykking ikke bare utrykker religiøse ideer, men også hvordan slike rammer virker på religiøs tro og praksis."
Det står blant anna omtale av Nærbø nye kyrkje og Frøyland-Orstad kyrkje.


Nye bøker 16.09.13:

Skjønnlitteratur vaksne:

H.Wassmo: Disse øyeblikk
"Disse øyeblikk er historien om et kvinneliv i vår nære norske fortid, om utdannelse og yrkesliv, om mann og barn, om kampen for å eie en flik av egen tid, om å være inntrykksvar og bråsint, åpen for verden og innestengt av egen steilhet. Det er en historie omgitt av det nordnorske landskapets raushet og harde tak. Og det er historien om den unge kvinnen som våget å bryte absolutte tabuer, og som ble en av Norges største og høyest elskede forfattere."


Skjønnlitteratur ungdom:

R.Riordan: Den røde pyramiden
"Carter og Sadie har ingenting felles, bortsett fra foreldrene sine. Faren er Dr. Julius Krane, en briljant egyptolog, og moren er en kjent arkeolog som døde under mystiske omstendigheter da de var små. Søsknene kjenner hverandre knapt, men en dag bringer faren dem sammen på British Museum for å utføre et forskningseksperiment som han mener vil være til det beste for familien. Men alt går veldig galt, og en eksplosjon slipper eldgammel ondskap løs, den egyptiske guden Set bannlyser Kane og tvinger barna til å flykte for livet. Carter og Sadie legger ut på et farlig oppdrag som bringer dem fra Kairo til Paris for å redde faren og stanse Set i ødeleggelsene han har satt i gang. I serien "Kanekrøniken" er egyptisk mytologi i fokus. "

E.Colfer: Artemis Fowl
"Artemis Fowl er en skurk i særklasse. Han er bare 12 år, men har oversikt over det meste, og det han ikke har kjennskap til skaffer han seg opplysninger om. Han er dessuten besatt av tanken på rikdom, og barnet i ham gjør sitt til at han ikke avfeier magi og overnaturlige krefter i jakten på mer penger. I motsetning til voksne "vet" han for eksempel at det finnes alver i underverdenen, at de råder over store mengder med gull og at de opererer med nokså forutsigbare regler. For å lure til seg alvenes rikdom, skaffer han seg innsikt i deres hemmelige og mystiske verden. Deretter kidnapper han en av dem og starter utpressing mot de underjordiske vesenene."
Det er kjøpt inn ein del bøker på både norsk og engelsk i denne serien.

A.Condie: Flukten
"I Samfunnet bestemmer myndighetene. Hvem du elsker, hva du skal lese, hva du skal tro, hvor du arbeider, og når du skal dø. Cassia har alltid vært lojal og stolt på at Samfunnet har tatt de rette valgene for henne, helt til dagen hun velger Ky fremfor den utvalgte Xander. Reglene utenfor Samfunnet er helt annerledes enn det Cassia er vant til. Hun har fulgt etter Ky til De Ytre Provinsene. Men selv om Cassia ofrer alt for å gjenforenes med Ky, kommer en overraskelse fra Xander til å endre alt. Historien er fortalt fra både Cassias og Kys synsvinkel. Dette er en fremtidsroman og en kjærlighetsthriller."

A.Condie: Opprøret
"Cassia står foran det endelige valget. Hun har forlatt det trygge Samfunnet og funnet igjen Ky og kjærligheten. Men muligheten for å leve et liv i frihet lokker, og Cassia og Ky blir med i opprøret. Igjen blir de to kjærestene adskilt. Cassia opererer i det skjulte innenfra Samfunnet, og Ky blir stasjonert utenfor Samfunnets grenser. En pest, skapt av mennesker, bryter ut. Hvem som står bak vet de ikke. Ingenting er som det ser ut til. Cassia søker friheten og muliggjør en kjærlighet hun ikke kan leve uten."

I.Aamodt: Hot mail
"14 år gamle Marlena har laget sin egen nettside som hun har kalt Marlenas hjemmeside. Der legger hun ut profilene til familien og venninnene sine. Foreldrene er skilt og hun bor for det meste hos moren, men også mye hos faren og stesøsteren Siri. Marlena og venninnene, Minda og Emma, sikler etter gutta på 10. trinn og drømmer om å bli bedt på ball av dem fremfor de som er på eget trinn. Minda får en genial idé om at de kan sende lokkende e-poster til drømmegutta under eksotiske pseudonymer. Marlena er ikke helt sikker på om den gutten hun sendt en invitasjon til er den hun egentlig er interessert i, så hun sender enda en invitasjon, uten å fortelle de andre om det. Selvfølgelig blir det en del komplikasjoner, og når skoleballet endelig er i gang kommer grufulle sannheter for en dag. "

I.Aamodt: Hot i Syden
"14 år gamle Marlena Evensen skal til Syden sammen med mamma. Omsider har mamma fått kontrakt på boken sin, og de skal feire dette med en ferie. Marlene skal få ta med seg en venninne, men det er vanskelig å velge hvem hun skal ta med. Emma eller Minda. Det handler om valg, sjalusi og kjekke gutter og flere overraskelser. Dette er andre, frittstående bok i serien om Marlena."

Engelskspråkleg:
L.Riley: The light behind the window
"From the author of the international bestseller Hothouse Flower, Lucinda Riley's new novel is a breathtaking and intense story of love, war and, above all, forgiveness."

Nye bøker 09.09.13:

Skjønnlitteratur vaksne:

S.M.Hanssen: Sofia: roman
"Ein forfattar reiser til ein gresk landsby. Der blir ho kjend med døvstumme Sofia. Forfattaren skjønar etterkvart at Sofia er ein illegal flyktning og mistenker at ho er i stor fare. Ein dag er Sofia sporlaust forsvunne og forfattarens verd smuldrar opp. Denne romanen handler ifølge forlaget om flukt på ulike plan, om galskap og grensene mellom fiksjon og verkelegheit."

R.Jacobsen: De usynlige
"Dette er en familiehistorie med handling lagt til en øy på Helgelandskysten i mellomkrigstiden. Romanen følger Hans Barrøy og hans familie. Hovedpersonen er datteren, Ingrid som er tre år i begynnelsen av romanen. Historien er basert på Roy Jacobsens morsslekt."

A.Johnson: Barnehjemsbestyrerens sønn
"Denne romanen foregår i Nord- Korea. Pak Jun Do vokser opp i en arbeidsleir for foreldreløse, drevet av hans far. Faren gir etter hvert sønnen arbeidsoppgaver. Snart oppdages Jun Do av regimet på grunn av sin lydighet og sitt anlegg. Han stiger i gradene og gjør så godt han kan for å klare seg i forhold til regimet."

T.Sjödin: Tusen ulevde liv
"Pastor Bengt Eriksson teiper et brev fast til prekestolen hvor han forklarer at han kommer til å bli borte en stund. Han har planlagt forsvinningen ned til minste detalj, og forlater deretter menigheten og byen uten antydning til vemod. Dette er en roman i grenseland mellom fiksjon og virkelighet. Fortellingen handler om kjærlighet og vennskap, oppbrudd og overlevelse."Skjønnlitteratur ungdom:

A.Norlin: Motstanderne
"Tove og Noel elsker fotball. Begge tar for gitt at den andre holder med samme lag. Men det gjør de ikke. Noel heier på Hammarby og Tove er født AIKer. Det byr på utfordringer når de er sammen og heier på erkefiendens lag. Dette er en fortelling om vennskap, kjærlighet, fotballglede, og om hvor vanskelig kjærligheten kan være og hvor langt en hengiven fans kan gå i sin kjærlighet til fotballaget."

A.Condie: Cassias valg
"I Samfunnet bestemmer myndighetene. Hvem du elsker, hva du skal lese, hva du skal tro, hvor du arbeider, og når du skal dø. Cassia har alltid vært lojal og stolt på at Samfunnet har tatt de rette valgene for henne. Hun er da sikret et langt liv, en perfekt jobb og en ideell partner. Da bestevennen, Xander, viser seg på matchingskjermen på 16-årsdagen hennes, vet Cassia med sikkerhet at Samfunnet har funnet den rette for henne. Fremtiden synes perfekt. Helt til et annet ansikt plutselig dukker opp og skjermen går i svart. Cassia må gjøre det umulige, ta sine egne valg. Hun må velge mellom Xander og Ky. Mellom det livet hun kjenner og et liv i opprør. Cassia må velge mellom trygghet og lidenskap. Dette er en fremtidsroman og en kjærlighetsthriller."Fagbøker:

J.Thompson-Cannino: Nummer fem fra venstre
"Jennifer Thompson-Cannino våkner av at noen sitter på gulvet ved sengen hennes. Et par timer senere er hun hos politiet for å anmelde overgrep. Under vitnekonfrontasjonen peker hun raskt ut nummer fem fra venstre, Ronald Cotton. Han dømmes til fengsel på livstid pluss femti år, men han er uskyldig. Ti år senere blir det mulig å undersøke DNA-funn fra overgrepet, og etterforskningen gjenåpnes. Det tvinger Jennifer til å innse at tragedien som rammet henne, har krevd to ofre. I dag er Jennifer og Ronald venner!"

O.Grepstad: Historia om Ivar Aasen
"Ivar Aasen (1813-1896) reiste lengre enn Marco Polo, hadde bøker på minst 20 språk og hugsa alt han hadde lese éin gong. Han var bondeson og vegarbeidar, men berre 22 år gamal bestemte han seg for å finne det språket som alt var på folkemunne og gjere dette til det norske språket. Offentleg sa han det først 16 år seinare, og laga ein grenselaust ambisiøst arbeidsplan. Ottar Grepstad er direktør i Nynorsk kultursentrum, forfattar og hovudredaktør i Allkunne."

K.Fridtun: Nynorsk for dumskallar
"Nynorsk for dumskallar gir ei innføring i nynorsk språkføring og grammatikk. Boka er skriven for dei som kan lite nynorsk, men som ynskjer å lære meir. Forfattar Kristin Fridtun var sjølv ein av dei som syntes at det å lære nynorsk var unødvendig og vanskeleg, men ho prøver med denne boka å motbevise dette."

I.Fonseca: Begrav meg stående
"Isabel Fonseca levde sammen med sigøynerne i Øst-Europa i fire år og fikk et unikt innblikk i deres tenke- og levemåte. Hun skildrer deres syn på arbeid, ekteskap og religion, og hun forteller om deres historie helt siden masseutvandringen fra India for tusen år siden. Fonseca lytter til sigøynernes egne sagn og fortellinger, og oppfatter sorgen, men også stoltheten i deres ord: "Begrav meg stående. Hele mitt liv har jeg ligget på kne." Salman Rushdie gir boken følgende karakteristikk: "Isabel Fonsecas bok er bokstavelig talt en åpenbaring. Hun skriver med sjarm, innsikt og lidenskap og befolker sin tekst med en rekke livfulle og uforglemmelige skikkelser. Det er enestående godt gjort.""

Og til slutt ei bok me har hatt inne før, men som har vore sakna ei stund:
G.Corwin: Idas dans
"Ida Corwin er 18 år og aktiv danser. Ved en tilfeldighet oppdages det at hun lider av en aggressiv form for leukemi (blodkreft). "Idas dans" er en mors historie om sykdom, behandling, framgang, håp, tilbakeslag og død. Boken forteller om Idas siste fjorten måneder med cellegiftkurer, strålebehandlinger, forelskelse og vennskap. Ida Corwin var bosatt i Bærum. Hun døde i desember 2003."


Nye bøker 27.08.13:

Skjønnlitteratur vaksne:

Kolden/Kroken: Evig skal døden vera
"Påsketuristane har inntatt Lom sentrum. Fleire av dei er utflyttarar som no har hytter i området. Påskeidyllen tar brått slutt då ei kvinne blir funnet brutalt drepen på hytta si. Kort tid etter finn den lokale bakaren ein annan lomværing drepen. Politiet skjønar at drapa heng saman og at dei har djupe røter i fortida."

G.Heivoll: Over det kinesiske hav
"Like før krigen får et ektepar reist sitt eget forpleiningshjem for «åndssvake» i den vesle bygda helt sør i Norge. Snart fylles rommene med pasienter; den religiøse grubleren Christian Jensen, den tause, alltid ruggende Matiassen, og Onkel Josef, som er blant de mest beleste i bygda. En søskenflokk på fem barn flytter inn i «galehuset» som det blir kalt. Josef kaller dem bare «tullingene fra Stavanger», men de blir likevel raskt en del av familien. Krigen tar slutt, men den usedvanlige familien skal få alt annet enn fred. For snart rammes de av en stor tragedie som kommer til å forfølge dem alle resten av livet. Med en ny historie basert på virkelige hendelser og autentiske personer har Gaute Heivoll skrevet om mennesker som kanskje kunne kalles «åndssvake», men som gjennom sine liv og sine handlinger viser et hvert menneskes verdighet og iboende styrke."


Skjønnlitteratur ungdom:

T.T.Tronstad og B.Sortland: Det blir pinlig uansett
"Elias sender en mail til en ukjent jente han ser på 37-bussen. Det utvikler seg til en brevveksling der de begge risikerer mye."

S.R.Berg: Beina i gitaren
"Bo er 17 år og har gitt opp å passe inn. Ein veit aldri kva ho kan finne på, og ho drar det gjerne langt. Men då ho møter Hans blir det ikkje lenger så lett å tenkje at ingenting betyr noko. Forteljinga følgjer Bo gjennom eit år frå sommar til sommar, gjennom tilbakeblikk til barndomen ho er på veg ut av, og intense, men famlande forsøk på å finne sin plass i verda og i forholdet til Hans. Dette er ei forteljing om identitet, outsider, trekanthistorie og sterke kjensler. "


Faglitteratur:

J.Arrhenius: Nyttig eksamensangst
"Boka handler om hvordan du kan vende eksamensnervøsiteten din til noen nyttig som du kan bruke til eksamen. Den forklarer hva angst og frykt er, viser hvordan du kan legge opp leseprosessen og forberede deg til både muntlig og skriftlig eksamen."
Då er det tid for ny haust og nye innkjøp/gåver. Me set fortsatt pris på forslag til innkjøp. Her er nye bøker 19.08.13:

Skjønnlitteratur vaksne:

J.Kjærstad: Normans område
"John Richard Norman er forlagsredaktør og på toppen av sin karriere. Problemet er at manuslesing i det siste har fått ham til å kaste opp. Norman søker tilflukt i et hus ved sjøen, og her dukker det en fremmed kvinne opp. Boka gir også tilbakeblikk på Normans oppvekst i Seilduksgata på Grünerløkka på 60-tallet."

F.E.Larsen: Frostrøyk
"Filip Nyman mislyktes med sitt første forsøk på å hevne søsterens voldtekt. Nå har det gått et år og han er klar for å fullføre hevnen. Men en løpetur ender brått, i møte med en pistol."

A.Holt: Skyggedød
"Dette er den femte og siste boken om Vik og Stubø."

M.Persheim: Lydløs trompetisme
"Margit, 29 år, og Otto, 32 år, har vært kjærester i en evighet. De flyttet sammen for en stund siden, og da skulle alt bli så bra. Margit har lest at i alle nye forhold er man lykkelig og forelsket i tre måneder. Resten er bare jobb. De fleste forhold må før eller siden på kurs.Arbeidsledige Margit kjøper en trompet for de siste pengene sine. Otto vil lese bok i ro og fred, og blir frustrert når Margit insisterer på å øve i stua. Claes, som jobber i musikkbutikken, er mye mer tolerant enn Otto. Dessuten forstår han seg på akustikk og den slags. Det gjør ikke Otto.Marit Persheim er født 19. desember 1978, og oppvokst i Oslo. Lydløs trompetisme er hennes første roman."

K.Hossaini: Og fjellene ga gjenlyd
"Afghansistan, 1952, Abdullah og søsteren Pari bor sammen med faren, Saboor, og stemoren i den lille landsbyen Shadbagh. Saboor er arbeidsledig, og familien lever i fattigdom. Pari betyr alt for broren Abdullah, og han gjør hva som helst for henne. Søsknene legger en dag ut på en reise til Kabul sammen med faren, lykkelig uvitende om skjebnen som venter dem."


Faglitteratur:

USAs blodige fødsel
"Serien "Historiens vendepunkter" inviterer oss med på et spennende og utradisjonelt streiftog gjennom historiens mest avgjørende begivenheter. Den dramatiske fortellingen står i sentrum, og historiens største helter og skurker vekkes til live i et levende språk. Dette er bind 16 i serien og handler om USAs historie fra midt på 1500-tallet og framover."

Hemmelige selskaper
"Serien "Historiens vendepunkter" inviterer oss med på et spennende og utradisjonelt streiftog gjennom historiens mest avgjørende begivenheter. Den dramatiske fortellingen står i sentrum, og historiens største helter og skurker vekkes til live i et levende språk. Dette er bind 15 i serien og handler om hemmelige selskaper."

G.Lippestad: Det vi kan stå for
"Geir Lippestad reflekterer over verdier som har styrt hans arbeid og livsvalg. Prinsipper som menneskeverd, demokrati og rettsikkerhet, skal gjelde i enhver rettssak.  Under 22 juli rettssaken opplevde han og forsvarsteamet hans medieinteresse fra inn- og utland. Interessen og oppmerksomheten ble møtt med verdibasert kommunikasjon. Denne formen for kommunikasjon drøftes i boken."

H.E.Røislien: Israelerne - kampen for å høre til
"Denne reportasjeboken gir et innblikk i det israelske samfunnet gjennom møter med kibbutz-medlemmer, ultraortodokse jøder og israelske soldater, jødiske immigranter og menneskerettighetsforkjempere. Den svarer på en rekke spørsmål om israelerne. Hvem er de? Hvilket verdensbilde dominerer egentlig i Israel? Hva betyr det å være jøde der - hva tror de på? Hanne Eggen Røislien er religionshistoriker og forsker."

H.Rask: Ingen skam å snu
"I denne boken forteller Helene Rask om sin livsreise. Hun forteller om glamourmodellenes verden samt sin egen bakgrunn og oppvekst. Rask skriver i forordet at hun ønsker å fortelle om bakgrunnen for en del av de valgene hun tok og det livet hun levde. Boken inneholder flere svart -hvit fotografier fra livet før, under og etter karrieren som glamourmodell. Rask er siden blitt personlig kristen."

L.M.Brevik: Les mindre - forstå mer!
"Forfatterne viser i denne boka alternative måter å lese på, avhengig av hensikten med lesingen og hvilken sjanger elevene skal lese. Mange elever leser hele teksten fra første til siste ord, eller de gir opp underveis. Når elevene planlegger egen lesing og forbereder seg, øker sjansene for at de skal forstå mer av det de leser. Boken tar for seg hvordan du kan hjelpe eleven til å lese mer effektivt, blant annet ved å modellere ulike lesestrategier."Nye bøker 14.06.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

M.Kaurin: Nærmere høst
"Grünerløkka, 1942. Familien Stern blir hentet av politiet om morgenen og fraktet til Vippetangen. Tilfeldighetene vil ha det til at 15-årige Ilse ikke er hjemme. Hun er på skitur og kommer senere hjem etter å ha skadet ankelen. Da hun kommer hjem er huset tomt. Familien hennes er blitt deportert. Fortellingen fletter ulike skjebner fra en bygård i Oslo sammen, sentrert rundt deportasjonen av jøder med Donau i november 1942. "

S.M.Lier: Rookie
"Tinius havner midt i en kriminalsak når han hacker seg inn på Facebook-siden til Malin i klassen, og før han vet ordet av det, er han viklet inn i et nett av forbrytelser. Han finner snart ut at en nybegynnerfeil kan få fatale konsekvenser. Tinius liker å ta sakene han kommer over i egne hender. Han er en fersking, en rookie, når det gjelder etterforskning og politiarbeid, noe som fører til at han kommer opp i farlige situasjoner."

J.Kallestad: Kappløp med katastrofen
"Peder Paddemyr har giftet seg inn i byens rikeste familie. Som ordfører ønsker han også å styre Lillevik som han vil. Men de mange millionene hans forsvinner. Dermed er de 13 år gamle journalistene KG, Malin og Markus på sporet av en ny sak."

J.Kallestad: Kjeltringer i kirken
"Julaften og første juledag er det samlet inn mye penger i Lillevik kirke. Men i romjula er safen plutselig tom. Den rar, gamle kirketjeneren er den som først blir mistenkt. De 13 år gamle, og fremadstormende journalistene KG, Malin og Markus må grave i gamle og nye konflikter for å løse det spesielle mysteriet."


Skjønnlitteratur vaksne:

J.Nesbø: Politi
"På et sykehus ligger en hardt skadet mann i koma. Rommet bevoktes av politiet, og ingen får vite hva den mystiske pasienten heter. Samtidig blir politimenn funnet drept på åsteder for gamle uoppklarte drap. Politiet står uten spor og mangler i tillegg sin  beste etterforsker. På sykehuset viser pasienten tegn til å komme til bevissthet."

S.Urban: Plan D
"Vi er i Øst-Berlin år 2011. Muren står fortsatt, Egon Krenz klamrer seg til makten, men DDR står på randen av sammenbrudd. Pengene staten har tjent på gassdistribusjonen østfra er slukt av systemet, og Berlin kveles av forurensning fra millioner av statsproduserte biler av merket Phobos. Sosialismens siste håp er de planlagte økonomiske forhandlingene med Vest-Tysklands kansler Oskar Lafontaine. Så blir en tidligere rådgiver for myndighetene funnet hengt i skogen. Siden alle spor peker mot STASI og den politiske ledelsen, ser det mørkere ut for Øst-Tyskland enn noensinne. Hvis vesttyske medier får ferten i dette, vil DDRs dager omsider være talte. Politiinspektør Martin Wegener kan forhåpentligvis løse saken først, sammen med sin vesttyske kollega Richard Brendel."


Faglitteratur:

G.Alhaug: 10 001 navn: norsk fornavnleksikon
"Dette er Nordens største fornavnleksikon, som redegjør for navnenes opphav, betydning og bruk, ulike skrivemåter og navnevarianter, kjente navnebærere, utbredelse og popularitet. I tillegg får du vite hvordan nye navn lages, om navnedager, trender og sjeldne navn. Forfatteren er professor i språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Han er kjent som en av Norges fremste navneforskere."Nye bøker 07.06.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

W.Herrndorf: Tschick
"Det er sommer og to gutter kjører rundt i Tyskland i en stjålet Lada. Mikes mor er på avrusningsklinikk, faren er på "forretningsreise" med sekretæren sin. Mike skal derfor tilbringe sommerferien alene hjemme. Men så dukker Tschick opp. Tschick, som egentlig heter Andrej Tschichatshow, bor i utkanten av Berlin og har på et eller annet vis kommet seg gjennom ungdomskolen og til videregående. Han er ikke et prakteksemplar på god integrering. Nå står han foran Mike med en stjålet bil. Med dette begynner en uforglemmelig reise i en stjålet bil uten kart og kompass gjennom den sommervarme tyske landsbygda. Dette er en sår oppvekstskildring om tid, vennskap, forelskelse og om å finne sin egen vei mot voksenlivet. "


Skjønnlitteratur vaksne:

Kroken og Kolden: Døden kjem med bussen
"Ein buss kjem til Vågå med ein død passasjer ombord. I Lom stig ei mystisk kvinne av ein annan buss. Ein brutal, brå død råkar fleire i bygda. Lensmann Sylfest Seljestad og betjent Jørgen Vold må løyse ei vanskeleg sak som har djupe røter i fortida."


Nye bøker og to DVD-ar 31.05.13:

DVD:
A history of Britain
"The definitive documentary of British history that launched Simon Schama's award-winning television career. This epic 15-part series explores the vast history of the British Empire from 3000 BC to 1965. Simon Schama's compelling storytelling skills breathe new life into the dramatic stories of lives and moments in Britain's rich and colorful past."

America: The Story of the US
"A riveting adventure of how America was invented, AMERICA THE STORY OF US focuses on the people, ideas and events that built our nation, covering 400 years of American history in the most extensive and in-depth television series ever produced by HISTORY. From the rigors of linking the continent by wagon trails to the transcontinental railway, the engineering of steel-structured buildings through to landing on the moon, this epic 12-part series is a grand cinematic vision of how this country was built. AMERICA THE STORY OF US brings this story to life firsthand through patriots, frontiersmen, slaves, abolitionists, Native Americans, pioneers, immigrants, entrepreneurs and inventors. From the revolutionary war that birthed the nation to the civil war that divided it, into the making of the modern world, America The Story of Us is an epic, dramatic, heartbreaking and triumphant journey that reminds us that American history truly belongs to we, the people."


Faglitteratur:

M.Magelssen: Menneskeverd i klinikk og politikk
"Bør staten tilby ultralyd og tidlig fosterdiagnostikk til alle gravide? Er det riktig å tilby syke og lidende hjelp til å ta sitt liv? Med utgangspunkt i en klassisk kristen etikk tar denne boken opp de heteste stridstemaene i medisinens og bioteknologiens etikk."


P.I.Torkelsen: Ikkje heilt rektige
"Torkelsen fortel om sin oppvekst og liv i Stavanger, om hendingar og møte med menneske som har forma han til den han er i dag. Han fortel m.a. om korleis han starta sin karriere som tryllekunstnar, om tida i Løgnaslaget, om kona Anne Mette og dei fire barna. "

A.Torp: R
"Forfattaren fortel om lyden R, som eigentleg ikkje er éin lyd, men mange. Både rulle-r og skarre-r har sin plass i det norske språket, men forfattaren viser òg at r-en har fleire lydlege slektningar: Den tjukke l-en er til dømes veslebror til r-en og stamfar til retrofleksane, som samtidig også er avkom etter r-en. Forfattaren dreg også ut i Europa på jakt etter "ur-r-en" og fortel historia om korleis skarre-r-en har spreidd seg. Med litteraturliste og liste over faguttrykk."

A.M.Sigmund: Sex under Hitler
"Boka handlar om ei av dei meir spesielle sidene ved nazi-Tyskland. Hitler kravde kontroll over det mest intime i livet, familie- og kjærleiksliv. Alle midlar vart tekne i bruk for å auke den tyske befolkninga og den ariske rasen; salet av kondom vart stoppa, abort hadde dødsstraff og programmet Lebensborn skulle sikre dei talrike og sunne avkom. Bordellar var vanlege og det var ingen skam å få barn utanom ekteskapet. Men folket boikotta Hitlers reform. "


Skjønnlitteratur:

A.Kalvø: Greatest hits volum 1 og 3
"Absolutt Oslo: Ein humoristisk guide til dei som tenkjer på å flytte til Oslo, innfødte Oslobuarar, innflyttarar som har budd der lenge, og dei som treng å sjå byen på andre måtar. Kunsten å være neger: Ei satirebok som tek folks framandfrykt på alvor og fortel negrar i Norge korleis dei bør oppføre seg for ikkje å skremme og/eller skuffe dei innfødte. Men fjernkontrollen min får du aldri: Her går forfattaren bak fasaden på media. Han tar deg med gjennom dei fleste mediesjangrane og avslører avslørande journalistar, testar forbrukartestane og har til og med sin eigen såpeopera."

"Syden: På tross av opplevingane på sin første Syden-tur saman med foreldra, har forfattaren reist tilbake til Syden, denne merkelege solrike plassen som finst uavhengig av alt anna. Med utgangspunkt i reisekatalogar frå charterturismens barndom, forsøker han å finne restane av den store Syden-draumen. Nød: Dette er ein underhaldande roman om alvorlege tema, om urettferd, om Bob Geldof og Live Aid, om kvifor vi blei som vi blei, om åttitalet og om å ha veldig dårlig samvit. Og om ein heilt vanlig fyr som blir lottomillionær og startar innsamlingsaksjonen "Lottomillionærar for Afrika". Våre venner kinesarane: Forfattaren har reist rundt i Noreg og besøkt alle dei 158 kommunane som har kinarestaurant. Han set seg føre å ete på minst ein restaurant i kvar kommune. Samlinga har også forslag til etterbruk av bøkene."

V.Hjort: Snakk til meg
"En middelaldrende kvinne reiser til Cuba, noe som forandrer livet hennes. Cubas skjønnhet, fattigdom og varme gjør inntrykk på henne, og hun lærer nye ting om seg selv. Når hun kommer hjem til Norge starter prosessen med å få sitt nye mannlige bekjentskap inn i landet."

K.Fløgstad: Fyr og flamme
"Boka følgjer den vidgjetne Hertingen frå han er ein neve stor til han, så og seie, blir ein neve jord."

M.Jungstedt: I denne søte sommartid
"Ein gotlandsk snikkar blir myrda på Fårö, og så blir endå ein person drepen. Anders Knutas er på ferie og dette blir assisterande sjef Karin Jacobsson første store sak. Spora fører til Gotska Sandön. Dette er den femte romanen om politiet i Visby."

S.Løvåsen: Mamsell Iversen
"Handlinga i romanen er lagt til ei lita bygd på det indre Austlandet først på 1900-talet. Pauline Lindstad blir funne brutalt drepe i moltemyra, ei hending som grip brått inn i livet til dei som bur i området. Den prostituerte Mamsell Iversen får ei ubehageleg kjensle av at det er ho som har stått for ugjerninga."

A.Sebold: Nesten evig
"Helen har heile livet prøvd å vinne kjærleiken til mora, men mora har aldri hatt noko kjærleik å gi. Forholdet mellom Helen og mora har nesten tatt knekken på begge to. Og ein dag kryssar Helen ei grense ho aldri hadde drøymt ho nokon gang ville krysse. Resten av romanen fortel både om korleis Alice prøver å komme seg ut av denne situasjonen, og kva som førte ho inn i den"

R.Timberlid: Operasjon Siskin
"Forretningsmannen Vilhelm Siplo blir drept i Førde, og konkurrenten Georg Rudsvik blir utsatt for et drapsforsøk med en bilbombe. Etterforskningen fører politibetjent Rolf Randen inn i et miljø hvor man gjør hva som helst for raske penger. Men sporene peker også bakover i tid, mot Gestapo, svik og tortur. Dette er den femte romanen om Rolf Randen."

R.Hovland: Paradis
"Paradis: Etter fleire år i fengsel dukkar Roger opp hos den platinablonde Gloria. Han har ein dom for mord bak seg. Gloria meiner at det berre er skulejenter som vert imponert av slikt. Likevel lar ho han låne faren sin bil, og dagen etter er dei på full fart gjennom ferjekøar og langs fjordsider. Eline og Julie tar ferja: Med hjelp frå barndomsvenninna Julie og privatdetektiven Herman, prøver Eline å finne ut kvifor kjærasten hennar, politimannen Ivar Martinsen, vart skoten."


Nye bøker 22.05.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

J.Green: The fault in our stars(engelskspråkleg)
"Hazel er 16 år, og kommer aldri til å bli frisk igjen. Det har hun visst siden den dagen hun fikk kreftdiagnosen. I tre år har legene behandlet henne. I tre år har hun levd med dødsdommen. Hazel og Augustus møtes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge har vært syke lenge, men nekter å være den tapre kreftpasienten som heroisk kjemper mot sykdommen med umenneskelige krefter og som aldri klager eller slutter å smile. De vet begge at de har hatt maks uflaks og at sjansen er stor for at de dør unge. Kreft er noe dritt. Men de liker hverandre. Etter hvert mer og mer. Og langsomt og forsiktig nærmer de seg, så forsiktig som det kan bli når én har et kunstig bein og den andre går rundt med en oksygentank på slep og en slange inn i nesa. Dette er en roman om liv og død. Om hvor morsomt, spennende og tragisk livet er. Dette er en fortelling om de store spørsmålene i livet. Det er ikke en bok om kreft og død. Det er en fortelling om å være ung og likevel stå med den ene foten i graven. Om å tro at man aldri kommer til å bli overrasket igjen. Og om å få sitt siste ønske oppfylt."

S.Meyer: Twilight: the graphic novel: Volum 2(engelskspråkleg)
"Etter en nesten magisk sommer sammen med vampyrkjæresten Edward Cullen, nærmer Bella seg sin attenårsdag. En fryktelig tanke slår henne: mens hun kommer til å eldes slik alle mennesker gjør, vil Edward alltid forbli ung og vakker. Dette er den andre grøsserhistorien om Bella og Edward, som også er en eksepsjonell kjærlighetshistorie. Det er en intens erotisk spenning mellom de to som ikke kan leve ut forelskelsen slik andre kan. Dette er en tegneserieromanen med utdrag fra "New moon"."

Skjønnlitteratur vaksne:

E.Loe: Vareopptelling
"Nina Faber skal gi ut en ny diktsamling, Bosporos. Hun har aldri tidligere vært helt i takt med sin samtid. Mens kollegaer på 1970 tallet, skrev viktige og riktige, skrev hun om rare ting. Det er hennes siste dag på jorden, og hun er nervøs og sint."


Nye bøker og ein film 15.05.13:

Faglitteratur:

A.McGrath: Lewis - a life
""McGrath's new biography of C.S.Lewis is excellent. It's filled with information based on extensive scholarship but is nonetheless extremely readable. It not only devotes great attention to the formation and character of Lewis, it offers incisive and balanced analyses of all his main literary works.""

O.Nilssen: Nesten frelst av Sigvart Dagsland
"Forfattaren skriv i denne boka om Sigvart Dagsland sin karriere og musikk, men og om tru og tvil, om Dagsland sitt forhold til kyrkja og kristen tru, til mor si, og om korleis han traff kona si. Dette er ei portrettbok med ein synleg og aktiv forteljar, som sjølv er fan av Dagsland."


Skjønnlitteratur ungdom:

R.Dahl: George's marvellous medicine(engelskspråkleg)
"Georg blir snart gal av å bo sammen med det eldgamle, gråsprengte skrukkedyret av en bestemor. Hun er rett og slett ikke til å holde ut. Georg er riktignok bare åtte år, men fantasien hans er det ingenting i veien med. Plutselig får han en glimrende ide: En magisk medisin er tingen. Men det går ikke helt etter planen."

S.Shepard: A lying game(engelskspråkleg)
Bok i serien om vennegjengen Aria, Emily, Spencer, Hanna og Alison som har vært bestevenner siden tredjeklasse.


Skjønnlitteratur vaksne:

C.Fabry: Hjem til Dogwood
"Etter en dødsulykke må Will i fengsel, mens kjæresten Karin blir tilbake i hjembyen Dogwood. Kan de finne sammen igjen? Og hva skjedde egentlig under ulykken?"


R.Dahl: My uncle Oswald(engelskspråkleg)
"Boka forteller om forfatterens egen legendariske onkel"

DVD:
Markus og Diana
"Det er ikke umulig at Markus er verdens feigeste gutt. Han er redd for å tråkke på stripene i fotgjengerfeltene, han er redd for høyder, for sykler og for jenter. Aller reddest er han for å være Markus. En dag skriver Markus brev til den norske Hollywood-stjernen Diana Mortensen. Markus skriver at han er ensom og rik, og Diana, som er en følsom person med problemer, ønsker å treffe ham. Nå er gode råd dyre for Markus. Filmen er basert på Klaus Hagerups bok ved samme tittel. Filmen fikk terningkast 3-4."
Nye bøker og ein film 02.05.13:

Faglitteratur:

Fra forsakelse til feelgood
"I Fra forsakelse til feelgood presenteres studier av norske kirker og frikirker. Boka gir eksempler på hvordan populærkulturelle innslag preger det religiøse liv, og kan være av interesse for dem som er opptatt av religionens og musikkens rolle i dagens samfunn. I boken vil man finne tekster på nynorsk og bokmål."


E.Ø. Blinkenberg: Min DNAgbok
"For fem år siden var det nærmest utenkelig for privatpersoner å kartlegge genene sine. I dag er det billig, kjapt og tilgjengelig. I denne boken diskuterer forfatteren, overlege og gen-ekspert Ellen Blinkenberg, den viktigste medisinske utviklingen siden penicillinet. Hun har både et medisinsk og populærkulturelt framstilling, og stiller en rekke spørsmål: Hvem eier genene mine? Hva har genene å si for Knausgårds Min kamp-serie? Hadde egentlig Anders Behring Breivik fri vilje?"


Skjønnlitteratur for vaksne:

L.Rottem: Forestillinger om et hjem
"Skuespilleren Hallvard er gift forlagsredaktøren Sara. De har en femtenårige datter Agnes. Hverdagen for Hallvard og Agnes endres da Sara havner i en bilulykke. Sara våker opp med  hjerneskade og er blitt pleietrengende. Hallvard insisterer på at Sara skal bo hjemme og romanen følger far og datter  i forsøket på å skape en ny hverdag."

N.Solomons: Fotellingen i fiolinen
"1938: Den 19 år gamle jødiske jenta Elise Landau må forlate familien sin og overklasselivet i Wien for å bli stuepike på godset Tyneford i Dorset i England. Under uniformen sin bærer hun morens perler, og hun skjuler farens manuskript i en fiolin. Etter hvert møter hun kjærligheten på Tyneford, og verden ser lys ut. Men da krigen kommerblir forloveden borte, og foreldrene blir sendt i konsentrasjonsleir. Elise skal imidlertid erfare at man kan være mer enn én person og at man kan elske mer enn én gang." Denne boka finn de i nå i utsillingsreol for Tyskland-Polen-turen.


Skjønnlitteratur for ungdom:

R.Dahl: Matilda(engelsspråkleg, lettlest)
"Matilda is a clever and unusual little girl. But her parents arent't interested in her, and the terrible head teacher at her school hates clever children. But Matilda finds a way to be strong, and the results are very funny."


DVD:

 Appelsinpiken
"Appelsinpiken handler om en ung mann, Jan Olav, som en dag møter en helt spesiell pike på trikken. Hun har rød kåpe og bærer en stor pose appelsiner i armene. Han blir stupforelsket, men hun forsvinner med ordene "vi ses". Han starter en jakt som fører ham gjennom et vinterkaldt Oslo og til fargesprakende Sevilla, hvor trærne er fulle av appelsiner.  Samtidig møter vi Georg, en ung gutt som går alene på ski over vidda. Med seg i bagasjen har han et teleskop og et ti år gammelt brev fra faren, et brev som han nettopp har fått. Georg jakter på en komet, og møter i stedet Stella. Men Georg har vanskelig for å forstå sine egne følelser og hva som skjer med ham.  Filmen fikk terningkast 2-4 i norske aviser og er basert på Jostein Gaarders bok ved samme navn."


Ny bok 26.04.13:

Faglitteratur:

L.Salole: Krysskulturelle barn og unge
"Denne boken utforsker noen grunnleggende sider ved det å vokse opp med krysskulturelle erfaringer, blant annet eksistensielle utfordringer knyttet til en oppvekst med flere kulturer og den unike kompetansen som kulturelle minoritetsbarn utvikler. Forfatteren diskuterer hvordan kultur og flerkultur er med på å forme oss, og dermed vår opplevelse av identitet. Samtidig framhever hun betydningen av faktorer som migrasjonsstress, transnasjonalitet, sosial ekskludering og diskriminering for krysskulturelle barns utvikling og tilhørighet. Et sentralt perspektiv er at krysskulturelle barn ofte ikke blir forstått og møtt på egne premisser. Det skyldes både at normen gjerne settes av enkulturelle og enspråklige barn, og at de krysskulturelle på alle arenaer enten må leve opp til eller bryte med andres forventninger og kategoriseringer."

Nye bøker 19.04.13:

Skjønnlitteratur vaksne:

C.Ruiz Zafòn: La sombra del viento(spanskspråkleg)
"Daniel er 10 år og er med faren som er antikvar til en bygård i Barcelona. Her finner han en spennende bok som skal forandre livet hans. Forfatteren av boken ble myrdet mange år tidligere og selv om Daniel får mange tilbud om å selge boken velger han å beholde den. Årene går og uforklarlige hendelser skjer rundt ham. Han forfølges av en mann uten ansiktstrekk og nå blir han ført inn blant ukjente steder og personer i det gamle Barcelona."

J.Ellingsen: Rim og stubber om koner og gubber 2 - litteratur fra Jæren

D.Henderson: Livvakten
"Presidenten har nominert den neste høyesterettsdomeren. Valget hans er kontroversielt og høyst politisk. For dem som overvåker dommerne, krever situasjonen maksimale sikkerhetstiltak. En mann bestemmer seg for at han ikke kan la presidentens kandidat få sete i høyesterett. Hans hensynsløse angrep medfører høy risiko, og lykkes. Dommeren er død. Men morderen gjorde en feil. Shari Hanford var på feil sted til feil tid. Hun har sett morderen. Han har sett henne. Og bare én av dem kan overleve. Marshal Marcus O'Malley trodde han visste hvilke farer som var forbundet med oppdraget han påtok seg. Han tok feil. Han var ikke forberedt på at Shari skulle invadere hjertet hans og heller ikke at hennes tro skulle forandre livet hans."

D.Henderson:Sannhetssøkeren
"For tjue år siden forsvant Amy Ireland uten et spor. For U.S. Marshal Quinn Diamond er det en sak som aldri blir avsluttet. Fremdelses leter han, fast bestemt på å finne sannheten. Lisa O'Malley er rettsmedisiner, og har mysterier som sitt felt. I årevis har hun gransket åsteder i Chicago. Trådene trekker saken til Lisa og Quinn sammen. Og der de møtes er det en morder som ikke lar noe hindre ham fra å holde hemmeligheten begravd."

T.Dekker: Brann
"Janeal tilhører et sigøynersamfunn som hun lenge har ønsket å komme seg bort fra. Hun inngår en avtale med den mektige mannen Salazar Sanso, som lover henne et nytt liv hvis hun hjelper ham med å få tilbake en enorm pengesum. Plutselig befinner hun seg i en situasjon hvor hun må velge mellom å redde sin beste venn fra et flammehav eller stikke av med pengene."

T.Dekker: Kyss
"Shauna våkner opp etter ei bilulykke og har mistet hukommelsen. Broren som satt i samme bil er blitt hjerneskadet, og hun føler at alle klandrer henne for dette. Shauna forsøker sakte men sikkert å finne ut hva som egentlig skjedde den fatale kvelden. Hun begynner å ane at det kanskje ikke var ei ulykke, men at noen prøvde å drepe henne."

J.L.Rubart: Rom
"Etter å ha fått et brev fra en grandonkel, reiser Micah til Oregonkysten for å selge et hus som skal ha bli bygd spesielt for ham. I huset skjer det imidlertid merkelige ting, og det viser seg at huset er en fysisk manifestasjon av Micahs sjel."


Faglitteratur:

A. McGrath: Surprised by meaning(engelskspråkleg)
""We live in an age when the growth of the Internet has made it easier than ever to gain access to information and accumulate knowledge. But information is not the same as meaning, and knowledge is not the same as wisdom. Many people are engulfed by a tsunami of facts in which they cannot find meaning. Now, one of the world's best Christian writers - theologian and scientist Alister E.McGrath - has written a brief, lay-friendly guide to help Christian "make sense of things" as they contemplate the place of science and religion in the world."

J.Kantor: The Obamas: a true story(engelskspråkleg)
"Only a few years ago, the Obamas were a normal married couple, living an ordinary live. Now they work, eat and play in front of the whole world. In this fascinating look at the couple living at America's most famous address, we learn about their strengths and weaknesses, their ambitions and their fears, and the compromises and conflicts power has brougth."

A.Stefansen: Spania: hisotrien, kulturen og menneskene
"Arnt Stefansen går litt dypere enn vanlig når han presenterer nordmenns ferieland nummer en: Spania. Han tar for seg landets historie, kultur, folkeslag og landskap. Stefansen viser vei fra Andalucias dramatiske historie til Barcelonas vakre avenyer."

T.Obrestad: Smuglinga på Skeie
"Smuglinga på Skeie er ei historie om spritsmuglinga på Jærkysten på slutten av 1920-talet. Feire av dei beste mennene  i Klepp var innblanda, og lensmennene i Hå og Klepp, Ingebret Gausland og Karl Carlsen, var sentrale i etterforsking og opprulling av smuglarorganisasjonen. Wegner, politimeisteren i Rogaland, styrte saka. Dette er ei soge frå vår nære fortid."

C.Darg: Mirakler blant muslimer, syner av Jesus
"Forfatteren av denne boken hørte Gud tale i en drøm om at hun måtte dra til en arabisk by der Den hellige ånd brakte vekkelse. Dette er fortellingen om sterke drømmer og syner av Jesus blant muslimer, og forfatteren deler også noen av synene hun selv har fått."

L.Åleskjær: Når englebarna mister vingene
"Forfatteren fikk oppleve alle kristne foreldres verste mareritt, den dagen englebarna mistet vingene. De gode, snille hjerteknuserne var plutselig store tenåringer, og ville ikke lenger følge i mammas og pappas fotspor som Jesu etterfølgere og disipler."

J.Berglyd: Jærbuer i krigsdrama
"Målet var England. Dit skulle de aldri komme, jærbuene som i 1941 planla å flykte fra den tyske okkupasjonsmakten. Gestapo avslørte fluktplanen, og iverksatte brutale metoder for å komme til bunns i saken, som endte med dødsdom for mange av de involverte."

B.Vigre: Jysla jillt: ord og uttrykk fra Jæren

A.Løvik og B.Moi: Jærbanen: livsnerven mellom Egersund og Stavanger

B.Moi: Espelands Jæren: klassiske fotografi av Magnus Espeland

S.Sørensen: Vi som elsket Jesus - og fortsatt gjør det
"I denne boken forteller bidragsyterne om sine positive og negative erfaringer med kristen tro."

E.M. Caner: Islam bak sløret: muslimsk liv og lære
"Islam bak sløret er en oppklarende presentasjon av de mange sidene ved islam - troen, etikken og praksisen, samt hovedforskjellene mellom kristendom og islam. Med grunnkunnskapen om islam på plass, gir forfatterne oss en praktisk strategi kristne kan bruke for å ha en produktiv dialog med muslimer"

J.Dobson og K. Daoud: Livslang kjærlighet
"Denne boka presenterer fem ulike komponenter for å bevare nærheten i parforholdet."


Nye bøker 12.04.13.:

Skjønnlitteratur for vaksne:

E.H.Evjemo: Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet
"I denne romanen møter vi blant annet en far som har satt seg fast i familien, en funksjonshemmet jente og hennes primærkontakt, en gruppe asylsøkere som okkuperer pc-ene på biblioteket, og kronprinsen som skal holde foredrag på en ungdomsskole." Boka vann Ungdommens kritikerpris 2012/2013.

Faglitteratur:

K.Kandiah: Fresh: ressursbok for ferske studenter
"Å bli student er et av livets mest kritiske øyeblikk. Mange flytter hjemmefra for første gang. Utfordingene står i kø. Og mulighetene er mange. Hvem er jeg? Hvem vil jeg være? Hvordan overleve som kristen? Hvordan kan jeg koble meg på det Gud gjør på studiestedet?"

D-dagen
"Serien "Historiens vendepunkter" inviterer oss med på et spennende og utradisjonelt streiftog gjennom historiens mest avgjørende begivenheter. Den dramatiske fortellingen står i sentrum, og historiens største helter og skurker vekkes til live i et levende språk.  D-dagen er 13. bind i serien."

Nye bøker 05.04.13:

Skjønnlitteratur ungdom:

S.Elkeles: Chain reaction(engelskspråkleg)
"Luis Fuentes er en god gutt. Han har ikke den samme uroen i seg som storebrødrene Alex og Carlos. Luis er flink på skolen, morsom og godt likt, og drømmer om å bli astronaut. Men når han forelsker seg i en jente han absolutt ikke burde forelske seg i, trekkes han inn i en ny og farlig verden. Det livet han trodde gikk på skinner, tar en brå vending da han oppdager ting han helst ikke vil vite om sin egen familie. Det lyset sinnet til Luis mørkner. Luis har mange ubesvarte spørsmål, om han egentlig er en bad boy slik som brødrene, om adrenalin-kickene han er så avhengig ikke er nok lenger, eller om han kommer til å ødelegge alt han har oppnådd, bare på grunn av ei jente og gjengen han har klart å holde seg unna så langt. "


Skjønnlitteratur for vaksne:

C. Ruiz Zafon: El juego del àngel(spanskspråkleg)
"Dette er oppfølgeren til Vindens skygge/La sombra del viento, men er allikevel forløperen. For "El juego del angel" slutter der hvor den første romanen begynner, med bokhandleren Sempere. David Martin lokkes til å skrive en bestselgerroman, men menneskene og historiene fra bøkene hans begynner å oppsøke han, og ikke alt blir slik han hadde håpet. Han bor i et forlatt og falleferdig hus i bydelen Raval. Her treffer vi foreldrene til Daniel, og blir med tilbake til "De glemte bøkers kirkegård"."

K.Skuland: Genesis-gåtene
"En Oxford-professor i biokjemi er på bryllupsreise med sin sørafrikanske kone. De blir kastet inn i et farlig drama.Blir anklaget for mord  flykter, og må løse gamle mysterier, for å hindre  at et større arkeologiske funn går tapt."

T.French: Utrygg havn
"I Broken Harbour, en spøkelseseiendom utenfor Dublin, halvt utbygget, halvt bebodd, halvt forlatt, blir en far og hans to barn funnet døde mens moren er på vei til intensivavdelingen. Scorcher Kennedy får saken fordi han er mordavdelingens beste etterforsker. I begynnelsen virker saken opplagt: Pat Spain var på kanten av et sammenbrudd, han dreper kona og barna, men kona overlever, før han tar selvmord. Men det er for mange uavklarte detaljer og beviser fører i to retninger. Samtidig blir Scorcher personlig involvert. Hans søster ser nyhetene på tv og gamle minner dukker opp igjen. Hva skjedde egentlig med deres egen familie den gang de var små?"

E.Valeur: Det syvende barnet
"Sju barn som kommer til verden på Rikshospitalets fødesal B overlates til spedbarnshjemmet Kongslund. I løpet av få måneder er barna plassert i nye familier rundt om i Danmark og vokser opp uten å ane noe om sin fortid. Mange år senere blir en kvinne funnet død på en strand like ved spedbarnshjemmet. Det blir opptakten til en sak som skal hjemsøke hele nasjonen: Har spedbarnshjemmet Kongslund gjennom et halvt århundre skjult skandaler på høyeste samfunnsnivå? Ifølge forlaget tegner kriminalromanen et ambisiøst og fargerikt portrett av det danske samfunnet fra etterkrigstiden frem til i dag. Forfatteren ble tildelt den nordiske krimprisen Glassnøkkelen for denne boken i 2012."

H.Nesser: De sørgende
"I den femte og siste Barbarotti-krimmen er Barbarotti tilbake på jobb etter å ha vært sykemeldt i to uker i forbindelse med konas dødsfall. Sjefen hans ønsker å holde ham sysselsatt, og gir ham en lett sak. Den gamle saken fører til en enda eldre sak, som heller aldri ble oppklart. Forlaget lover en sterk kriminalroman med et intrikat plott og intens fremdrift, som også forteller usedvanlig vakkert om sorg."

R.D.Jahn: Gode naboer
"Romanen er basert på en sann historie. Katrina Marino ble brutalt drept rett utenfor huset sitt. Mange mennesker var vitne til hendelsen, men ingen ringte til politiet fordi de alle trodde at "noen andre hadde gjort det". Forfatteren forteller historien sett gjennom øynene til vitnene, morderen og offeret selv. Vitnene inkluderer en livredd Vietnam-veteran, en kvinne som tror hun har drept et barn, en gammel lærer som blir innhentet av fortiden, en amatørutpresser som nettopp har funnet ut hva slags folk han egentlig har truet og en korrupt politimann som tror han er Guds høyre hånd. Dette er forfatterens skjønnlitterære debut."

G.Flynn: Flink pike
"På sin femte bryllupsdag må Nick Dunne stille seg følgende spørsmål: Hvor godt kjenner du egentlig den du tror du elsker og blir elsket av? Plutselig er nemlig hans kone Amy sporløst forsvunnet. Politiet mistenker selvsagt ektemannen, og finner spor av suspekte søk på datamaskinen hans. Venner av Amy forteller at hun den siste tiden var redd for ektemannen og holdt flere ting hemmelig for ham. Nick bedyrer at han er uskyldig. Men hva med den bekymringsløse oppførselen hans og den forhøyede livsforsikringen? Dette er ifølge forlaget en oppslukende og utspekulert thriller om kjærlighetens uhyggelige vrangside."


Faglitteratur:

DDR - det det var. Østtyk kultur- og hverdagshistorie
"DDR eksisterte i 40 år. Republikkens 17 millioner innbyggere levde sine liv og gjorde det beste de kunne ut av situasjonen. Dette allmennmenneskelige perspektivet på DDR har gitt opphav til både de hjerteskjærende historiene om undertrykkelse og de nostalgiske oppvekstminnene som preger vår oppfatning av DDR i dag. Denne boka undersøker det store og interessante området som befinner seg mellom disse ytterpunktene."

A.S.Dypvik: Det var DDR
"I løpet av natta 9. november 1989 vart DDR borte. Framleis lever folk med merke etter overvaking, tortur, hjernevask og fluktforsøk. Korleis kan ein forstå DDR i dag 20 år etter at muren fall? Og korleis skal vi hugse denne tida? I denne boka ser Astrid Sverresdotter Dyvik på kampen om DDR-historia. Vi møter mellom anna stasimedarbeidarar,  leiande personar i kommunistpartiet i DDR og menneske som vart offer for eit brutalt diktatur."

T.Blindheim: Hvorfor kjøper vi?
"Boken drøfter ulike teoretiske perspektiver på markedskommunikasjon og forbruk. Den tar utgangspunkt i fag som sosiologi og sosialantropologi, men kommer også med mange praktiske eksempler. Boken er spesielt rettet mot studenter innenfor de økonomisk-administrative utdanningene, men er også egnet for andre samfunnsvitenskapelige fag der forbruk og forbrukersamfunnet er et tema. "

G.Delisle: Opptegnelser fra Jerusalem
"I denne boken tegner Guy Delisle fra sitt opphold i Jerusalem med kone og barn. Han skildrer den vanlige hverdagen som hjemmeværende far, den overveldende muren og det kulturelle mangfoldet. Gjennom humor og alvor får vi et bilde av en by og en konflikt. Delilse er fransk-kanadisk tegnerserieforfatter og animatør. Han har tidligere utgitt "Shenzhen" (2006) og "Pyongyang" (2008)."

W.R.Garvi: Røverens siste seks timer
""Røverens siste seks timer" er en historie om røveren som ble omvendt da han var korsfestet på Golgata sammen med Jesus. Forfatteren tenker seg hvordan han kan ha opplevd Jesus. Han har sikkert hørt mye om ham. Kanskje har han møtt ham tidligere? Har han hørt Jesus tale? Har han sett et under som han gjorde? Det var denne røveren som fikk høre Jesus si: "I dag skal du være med meg i Paradis.""

Nye bøker 22.03.13:

Skjønnlitteratur for ungdom:

Fleire bøker i serien Diary of a wimpy kid(Pingle-serien), engelskspråkleg

R.Dahl: Roald Dahl's marvellous joke book(engelskspråkleg)
"Roald Dahl elsket humor og vitser, jo dummere og jo bedre. Denne boken inneholder en samling av Roald Dahls favorittvitser, basert på bøkene hans for barn."

M.Gaux: 3,5x4
"«Jeg skal drepe ham,» sier Jonas, «hvis han kommer en eneste gang til, skal jeg drepe ham.» Moren til Jonas blir plaget av en stalker som heter Ludvik. Politiet finner tretten bitte små graver på hytta til Jonas. Så blir stalkeren funnet død. Saken blir ikke bedre for Jonas at de små gravene er merket Ludvig I-XIII, og at pappa er psykiatrisk pasient.Jonas har gjort noe forferdelig. Han har gjort det mange ganger. Kanskje en gang for mye? En ungdomsroman om hvor mye smerte og motgang man klarer å bære, og hva som skjer hvis man krysser en grense."

R.J.Palacio: Mirakel
"August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. "Jeg vil ikke fortelle deg hvordan jeg ser ut. Uansett hva du tenker, er det sannsynligvis verre", sier han i første kapittel. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt; han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå - når han skal starte i femte klasse - har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole.Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange, mange fremmede jevnaldrende.Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Vi får møte både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. Og vi heier på tapre, smarte, sårbare, morsomme og modige August."

B.Fitzpatrick: Stillhet
"Detter er den tredje boka om Nora Grey i Fallen engel-sagaen."Skjønnlitteratur for vaksne:

K.Morton: Hemmeligheter
"1961: Det er en varm sommerdag. Mens familien er på fødselsdagsutflukt ved elva som renner like ved gården deres i Suffolk, gjemmer seksten år gamle Laurel seg i en trehytte. Hun tenker på en gutt som heter Billy, en reise til London, og den lysende fremtiden hun ikke kan vente med å komme i gang med. Men før den idylliske ettermiddagen er over, har Laurel blitt vitne til en grufull forbrytelse som endrer alt. 2011: Laurel, som nå er en kjent skuespillerinne, overveldes av skygger fra fortiden. Hun plages av minnene og mysteriet rundt hva hun så den dagen i 1961, og returnerer til barndomshjemmet. Et bilde begynner å avtegne seg idet hun graver i familiehistorien. Tre fremmede fra forskjellige verdener - Dorothy, Vivien og Jimmy - som tilfeldigvis møttes i London i krigens dager, blir knyttet til hverandre for alltid."

B.Sansal: Min fars hemmelighet
"I en liten by i Algerie vokser brødrene Rachel og Malrich opp. De har tysk far og algerisk mor. Da begge foreldrene blir drept i en massakre utført av fundamentale muslimer, avsløres også den mørke fortiden til deres far. Rachel begynner å grave i farens fortid, men klarer ikke bære sannheten om hans forbrytelser under andre verdenskrig. Malrich må fullføre brorens jakt på farens hemmelighet, noe som setter hans egen identitet på prøve. For hvem er han om han er sin fars sønn? Dette er forfatterens første roman i norsk oversettelse."

A.Beverfjord: Kronprinsen
"Dette er den andre boka om krimreporterne Joakim Lund Jarner og Agnes Lea."

A.Fortier: Julie
"Romanens handling spenner fra Siena på 1300-tallet til det 21. århundrets Italia og USA. Julies tante dør og Julie arver en nøkkel til en bankboks i Siena. I bankboksen finner Julie en familiehemmelighet, og snart er hun på jakt  etter den sanne historia om sin slektning Giulietta, hun som en gang elsket Romeo. Julie møter etterkommerne etter familiene som satte middelalderens Siena på hodet, og hun finner ut at det hviler en forbannelse over de to slektene. Det eneste som kan redde Julie fra hennes skjebne som forbannelsens neste offer, er at hun finner sin Romeo."

T.Enger: Blodtåke
"En drapsmann på hevntokt: En eldre kvinne blir funnet drept og brutalt mishandlet på et sykehjem i Oslo. Alt tyder på at gjerningsmannen bar på et voldsomt raseri.En anonym trussel: Justisminister Trine Juul-Osmundsen blir anklaget for å ha seksuelt trakassert en yngre, mannlig politiker. Saken utløser et mediehysteri, og hun mottar samtidig en advarsel: Gå av, ellers vil den egentlige sannheten komme for en dag.En mann på jakt etter svar: Journalisten Henning Juul blir satt på sykehjemsaken, men klarer ikke å la være å engasjere seg i mediestormen rundt sin egen søster, justisministeren. Snart oppdager han sannheter som ikke tåler dagens lys."

A.Skredderberget: Smertehimmel
"Dette er den andre boka om økokrim-etterforskeren Milo Cavalli"

E.Wekre: Operasjon Høye Nord
"Det norske etterretningsskipet Marjata forsvinner sporløst under et tokt til Nordpolen. Samtidig driver landene rundt Arktis med forhandlinger om delinger av havbunnen under Nordpolen, og når PST får tips om en russisk muldvarp høyt oppe i det norske embetsverket, må de finne ut hvem det er og om Marjatas forsvinning har noe med dette å gjøre. Samtidig som hun opplever en personlig tragedie, må PST-etterforsker Hege Tønnesen sette alle ressurser inn på å løse saka. Dette er den tredje romanen om Hege Tønnesen."


Nye bøker 15.03.13:

Fagbøker:

Gud er tilbake
"Hvilken rolle kan og bør Kirken og andre religioner spille i utformingen av det 21. århundres politikk i Norge? Kristendommens dominerende posisjon som etikkens premissleverandør blir i dag erstattet av en stadig mer sekulær etikk, samt større religiøs pluralisme. Hvilke problemer kan religion være med på å belyse eller løse, og hvordan skal tro kunne få utrykke seg i det offentlige rom?"

Skjønnlitteratur for ungdom:

A.Svingen: Ropet i skogen
"For et år siden forsvant to gutter i området hvor familien til Lukas og Magnus har hytte. En sprø lokal dame, gale Gunda, ble arrestert for saken. Problemet er at politiet ikke vet hvor guttene er eller hva som er skjedd med dem. Samme kveld Lukas og Magnus kommer til hytta, drar moren til butikken uten å komme tilbake. Faren drar for å lete etter henne. Samtidig hører gutta på nyheten at den gale dama har rømt fra fengselet. Grøss."

R.Dahl: Charlie and the chocolate factory(engelskspråkleg + lydbok)
"Etter en eventyrlig opplevelse ender fattiggutten Charlie Buckett opp som sjokoladefabrikkeier. Han fant en gullbillett i en av Willy Wonkas sjokolader og derfor får Charlie, sammen med bestefar Joe og fire andre barn, bli med på en helt spesiell omvisning i Willy Wonkas fantastiske rike."

R.Dahl: The witches(engelskspråkleg)
"Det handler om hekser. Ikke slike vi kjenner fra eventyrene, men virkelige hekser som ser ut som damer. Slike hekser er nemlig svært farlige, særlig for barn. I en fortelling fylt med skrekkblandet fryd får vi høre om den vesle gutten som kommer i klørne på selveste Storheksa og forvandles til mus. Av bestemor har han lært det meste om hekser, ikke minst hva som kjennetegner en heks. Dermed er han bedre forberedt enn de fleste, men da han forviller seg inn på heksenes årsmøte, er slaget tapt. Groteske innslag bidrar til å skape fremdrift og dramatikk, men humor og fantasi er de viktigste virkemidler. Hovedpersonen finner da også ut at den nye tilværelsen som mus egentlig ikke er så ille"

S.Shepard: Ruthless(engelskspråkleg)
"Sometimes bad things happen to bad girls.....Aria's love life is on the Fitz-ahem, fritz. Emily's exploring her wild side. Hanna's kissing the enemy. And someone from Spencer's past - someone she never thought she'd see again - is back to haunt her. But none of that compares to what these pretty little liars did on their last spring break. It's their darkest secret yet. And guess who else knows?"


Skjønnlitteratur for vaksne:

L.Ask: Neste gang blir alt riktig(teikneserieroman)
"I denne tegnerserieboken møter vi bibliotekaren Marit. Hun har et anstrengt forhold til både moren og hjembygda, men da faren dør, tvinges hun til å redefinere dette forholdet. Hun prøver å ta de rette valgene, men får i løpet av historien nye erkjennelser på hva som er viktig i livet. Lene Ask har tidligere utgitt "Hitler, Jesus og farfar" (2006) og "Da jeg reddet verden" (2009), som hun fikk mye oppmerksomhet for."

C.Enger: Brødrene Henriksen
"Brødrene Henriksen er en sjelden varm og innsiktsfull skildring av et brødreforhold. Her er humor og melankoli, overskudd og treffsikre portretter, også av de mange fargerike bipersonene. Romanen ble nominert til Bragerprisen i 2000."

T. de Rosnay: Mokka
"Da Justine og Andrews sønn Malcolm blir overkjørt, snus det trygge livet til familien på hodet. Malcolm ender i koma og etterforskningen står på stedet hvil. Justine og mannen er i sjokk, og hendelsen går utover forholdet deres. Både mannen og foreldrene råder henne til å la det være, men Justine klarer ikke å oppgi å lete etter den ansvarlige for ulykken. Hvem var det som kjørte den gamle mokka-fargede bilen? Hun får støtte av svigermoren i å finne den skyldige, og sammen drar de til Biarritz, der det sjokkerende svaret kommer for en dag. Tatiana de Rosnay har skrevet romanene "Saras nøkkel", "Bumerang" og "Huset du elsket"."

C.Ruiz Zafon: El prisionero del cielo(spansk)
"Barcelona, året er 1957. Daniel og Bea har vært gift i ett år og har fått sønnen Julian. De bor sammen med Davids far i bokhandelen, der Fermín fortsatt jobber. Han er travelt opptatt med bryllupsplanlegging, men noe ser ut til å plage ham. En dag kommer en merkelig mann inn i bokhandelen. Han kjøper en vakker utgave av Greven av Monte Cristo. Til Daniels store sjokk skriver han følgende i boken: "Til Fermín Romeo de Torres, som kom tilbake fra de døde og holder nøkkelen til fremtiden." Dette er den tredje boken i trilogien Vindens skygge. Den kan leses uavhengig av "Vindens skygge" og "Engelens spill"."Nye bøker og DVD-ar 08.03.13:

Fagbøker:

F.Schaeffer: 25 Basic Bible Studies(engelskspråkleg)
"Does the Bible speak to the real problems of real people in the real world? Does it offer viable solutions to those problems? You can weigh the evidence and decide for yourself with these 25 Bible studies, which show what the Bible actually teaches regarding our most fundamental questions about God."

Skjønnlitteratur for ungdom:

R.R.Russell: Nedtegnelser fra en populær partyjente - NOT!
"Nikki har endelig begynt å tilpasse seg livet på den nye skolen og ting ser ut til å ordne seg. Hun har fått noen virkelige venner, og Brandon har spurt om hun vil bli hans nye partner på labben. Men så overhører Nikki MacKenzie som skryter av at Brandon har invitert henne på Halloween-dansen. Skuffet sier hun ja til å arrangere en fest for lillesøsteren Brianna i stedet. Senere får hun vite at MacKenzie løy, og at det faktisk kan være Nikki som blir Brandons følge på festen. Hun må finne ut hva hun skal gjøre. Om det lar seg gjøre å være på to fester samtidig."

A.Svingen: Frosten kom tidlig
"Kollektivroman fra et tøft miljø. Her møter vi ungdommer som lever i en hverdag av gjengoppgjør og kriminalitet: Iranske Fatima, pakistanske Rashid, Kid med bakgrunn som barnesoldat i Sierra Leone og norske Susanne og Kyrre får i hvert sitt kapittel fortelle sin versjon av hva som skjedde det dramatiske døgnet handlingen kretser rundt."


Skjønnlitteratur for vaksne:

R.Simon: The story of beautiful girl(engelskspråkleg)
"Vi befinner oss i Pennsylvania i 1968. Det banker på døren til Marthas hus. Hun bor alene, men bestemmer seg likevel for å åpne. Utenfor står to fremmede som skjelver av kulde og utmattelse, og det er noe ved dem som er annerledes. Martha lar den vakre jenta og den mørkhudede mannen komme inn. Da oppdager hun at kvinnen holder rundt et nyfødt barn. Paret har rømt fra en institusjon, og snart kommer det vakter til huset. Paret gjemmer barnet, og før kvinnen slepes av sted rekker hun å hviske til Martha at hun må holde barnet skjult."

A.Tatlock: Hvile på reisen
"Soldaten Seth er blitt alvorlig skadd i Irak-krigen. Tilbake i USA vil han bryte forlovelsen med Jane. Men hun nekter å gi opp forholdet. Janes dilemma kan ikke løses av kjærlighet alene. Hun har aldri hatt noen sterk tro, men nå håper hun at Gud vil bønnhøre henne og fortelle hva hun skal gjøre videre. Svaret blir slett ikke det hun ventet."

A.Stavrum: Golden boys
"Norges mektigste fotballagent blir funnet brutalt myrdet på kontoret sitt i Ullevål stadion. Den karismatiske Arild Golden frontet Norges beste forballspillere og var en skruppelløs forretningsmann som presset alle konkurrenter ut på sidelinja. Forsmådde fotballspillere, utkonkurrerte agenter og rundspilte klubbledere var bare noen av dem som hadde et motiv for å drepe ham. I kjølvannet av drapet virvles det opp rykter om utroskap og uhørte allianser, om milliardbeløp som ikke lar seg spore, og historier om afrikanske fotballtalenter som dumpes uten papirer når de ikke innfrir. Advokat Steinar Brunsvik, tidligere Ajax- og landslagsspiller, havner midt i sakens sentrum når drapsmistenkte Taribo Shorunmo hyrer ham som forsvarsadvokat. Forfatteren debuterte med romanen "31 år på gress" i 2008."

C.Enger: Himmelstormeren: en roman om Ellisif Wessel
"Ellisif Wessel ble født i 1866 og hadde alle muligheter til å leve et behagelig og beskyttet overklasseliv. I stedet stupte hun rett ut i sin samtid. Hun bosatte seg i landets randsone. Hun valgte å kjempe for de menneskene som hadde aller minst."

A.Richman: Hele livet på en dag
"Romanen starter i Praha på 1930-tallet. Studentene og jødene Lenka og Josef forelsker seg, og er lykkelige. Men snart er nazistene på vei inn i byen, og i tumultene rundt invasjonen kommer de bort fra hverandre. Det siste de rakk å gjøre var å gifte seg. I New York i 2000 treffer Josef en kvinne han er sikker på at han har sett før. Han ber om å få se på armen hennes, og der ser han fangenummeret fra Auschwitz. Han har møtt kona si. Dette er forfatterens første roman oversatt til norsk."


DVD-ar:

Over America
"In this breathtaking home video, some of the greatest cinematographers and photographers working in the industry capture hours of footage of lush American landscapes and cityscapes from the unparalleled aerial perspective. The program flies viewers over such varied areas as New York, Washington D.C., and San Francisco"

Family values
"In bewilderingly complex social structure, the family remains America's definitive building block. It is the Alpha and Omega of what makes this country great...and the dynamics of making it work are worthy of deep study and application. America is a nation that prides itself as a shelter in the time of storm to the world's displaced and searching masses. Can it ignore the integrity of its own family system? This DVD compassionately examines the vacillations that were taking place in the American family in the early and late '50s and depicts the resultant lines of reasoning that evolved."

British isles
"The BBC's latest lavish natural history series, The British Isles: A Natural History stirred a minor controversy when first aired because its presenter, the ever-affable Alan Titchmarsh, is better known as a gardener (and writer of saucy novels), not an expert on mineralogy, plate tectonics, or prehistoric flora and fauna. Until this programme the presumption had been that a multi-part flagship BBC documentary would be written and presented by an authoritative figure, David Attenborough or Simon Schama for example. For better or worse Titchmarsh has broken the mould. In fact, once past the glossily superficial opening chapter "3 Billion Years in the Making" (essentially a highlights programme of what is to come), Titchmarsh turns out to be an excellent host, addressing the audience in his familiar chatty way and cleverly exploiting his horticultural roots, noting for example how evidence of major geological changes can be found in the most humble plant, wildflower or weed. And unlike his more academic predecessors, he also uses his TV charisma to the full, finding lighthearted ways of imparting otherwise dry information: sampling malt whiskies to explain how water permeates through different types of rock; scoffing platefuls of clotted cream with jam and scones to show how desert conditions millions of years ago gave Devon its fertile soil; or even getting made up as a Neanderthal and strolling down Oxford Street. It's all far more cosy than
Attenborough."

Kiwi magic
"Spanning from the Atlantic, to the Arctic, to the Pacific is the second largest country in the world -Canada- a land that challenges and rewards. Explore the wealth and diversity of Canada's people, culture and scenery through this informative and superbly filmed video."

Destination Canada
"Spanning from the Atlantic, to the Arctic, to the Pacific is the second largest country in the world -Canada- a land that challenges and rewards. Explore the wealth and diversity of Canada's people, culture and scenery through this informative and superbly filmed video."

Nye bøker og DVD-ar  01.03.13:

Fagbøker:

A.Voreland: Bonus for mitt neste liv?
"Det er intet mindre enn et moderne misjonseventyr Asbjørn og Mia Voreland har vært med på i Nepal. fra en håndfull nasjonale kristne til over en million i løpet av noen tiår, er et unikt vitnesbyrd om Guds rike i eksplosjonsartet vekst fra fjellandet i Himalaya. Ekteparet Voreland sammen med andre norske og utenlandske misjonærer sto sentralt i dette arbeidet like fra den spede begynnelse. Må lesningen av denne boken gi tro og mot til en ny generasjon pionerer om å våge å dra til de gjenværende områder av verden der evangeliet ennå ikke har rotfeste."

L.Svensson: Fuglesang
"Fuglelyder utgjør en viktig del av vår opplevelse av naturen, men det er ikke alltid like lett å kjenne igjen sangen og lydene fra de forskjellige artene. Denne boken har en integrert lydavspiller som gjør det mulig å høre fuglen samtidig som man leser om den og ser den på bildet. Boken inneholder tekst og lyd til 150 av Norges mest karakteristiske fugler."

K.Tveter: Livet - skapelse eller tilfeldighet
"Dr. med. Kjell J. Tveter er utdannet kirurg og urolog. Han var professsor i 23 år, og i vel 17 år avdelingsoverlege ved Ullevål Sykehus. Han har undervist medisinske studenter i en årrekke, og utdannet spesialister i urologi. Han har veiledet kolleger til medisinsk doktorgrad. Hans hovedinteresser var prostatalidelser og kreftsykdommer i nyre og urinveier. Han er nå pensjonist."


Skjønnlitteratur:

C. Ruiz Zafòn: Himmelens fange
"Barcelona, året er 1957. Daniel og Bea har vært gift i ett år og har fått sønnen Julian. De bor sammen med Davids far i bokhandelen, der Fermín fortsatt jobber. Han er travelt opptatt med bryllupsplanlegging, men noe ser ut til å plage ham. En dag kommer en merkelig mann inn i bokhandelen. Han kjøper en vakker utgave av Greven av Monte Cristo.Til Daniels store sjokk skriver han følgende i boken "Til Fermín Romeo de Torres, som kom tilbake fra de døde og holder nøkkelen til fremtiden." Dette er den tredje boken i trilogien Vindens skygge. Den kan leses uavhengig av "Vindens skygge" og "Engelens spill"."


DVD:

Joyful noise
"Joyful Noise er en musikkfilm fylt med humor og drama, i rollene møter vi Queen Latifah, Dolly Parton og Keke Palmer. Et lokalt kor i en småby på den amerikanske landsbygda går mot alle odds for seier i en nasjonal musikkonkurranse. Snart kommer et av kormedlemmene, den kvinnelige sangeren G.G. Sparrow (Parton) i klinsj med den nyankomne korlederen Vi Rose Hill (Latifah). Årsaken er Sparrows bekymring over hvilken retning koret beverger seg i - når de skal delta på det store, landsdekkende musikkstevnet. "Joyful Noise" er en film om besluttsomhet og tro, om musikalsk talent, og om den kampen som må kjempes for nærme seg de aller gjeveste prisene."

Anne Franks siste dager
"Anne Frank ga tilintetgjørelsen ikke bare et ansikt - hun ga den også ord. Fra sitt skjulested skrev hun dagboken som skulle komme til å bli verdens mest leste bok. Kvinnen som med sitt eget liv som innsats skjulte Anne og familien Frank, heter Miep Gies - en av våre tids største og mest blyge helter. Hun bor den dag i dag i Amsterdam, den siste gjenlevende som kan bevitne Anne Franks skjebne. Dette er hennes historie."

Jesus of Nazareth
"Historien Jesus of Nazareth er alle tidenes største historie. Franco Zeferillis mesterverk om den like menneskelige som hellige Jesus - fra fødselen til den gudommelige oppstandelsen - er en storslått fortelling, direkte basert på Det Nye Testamentet.

Mercy Streets
"A story of redemption and forgiveness. It's a classic tale of deception and double cross when a deal goes bad between a ruthless criminal, Rome (Eric Roberts) and his partner John (David A. R. White), who skips town with the bait money from their scam. John seeks out the help of his estranged twin brother Jeremiah (also David White), an aspiring pastor. But he arrives to find Rome mistakenly dragging his Jeremiah away, thinking it was him. Now the preacher and the con man are thrust into each other's lives, and while Jeremiah is forced to help Rome pull off a million dollar scam, John eases into the world of the church man, and starts finding ways to make a profit. But Jeremiah escapes from Rome, and soon finds himself face to face with his estranged brother. In the end, only one will emerge to settle the ultimate score with Rome."

Saras nøkkel
"Filmen er basert på Tatiana de Rosnays boksuksess med samme navn."

The Passion of the Christ
"Filmen skildrer de siste tolv timene i Jesu Kristi liv"

Nye bøker 22.02.13:

Fagbøker:

H.Shah: The imam's daughter(engelskspråkleg)
"Dette er en sann historie, fortalt av Hannah Shah vokser opp i en tilsynelatende from muslimsk familie. Men i mer enn ti år misbruker hennes far, imamen, henne både fysisk og seksuelt. Som 16-åring oppdager Hannah at faren har planer om å gifte henne bort i Pakistan. Hun klarer å rømme, og omvender seg etter hvert til kristendommen. Faren og brødrene setter i gang med å forfølge henne, fast bestemt på å utføre æresdrap."

.M. Colville-Andersen: Cycle chic(engelskspråkleg)
"Against the background of rising mass-transit fares and an unhealthy planet, the liberation and efficiency of getting around by bike has made city cycling one of the most popular pursuits in urban life. From gritty messengers to tweed-sporting bankers, from Pashley princesses to high-tech roadies, cycle chic is everywhere you look. No one is more attuned to the explosion of these new trends than Mikael Colville-Andersen, who launched the first cycling fashion blog, Copenhagen Cycle Chic, more than five years ago. The blog went viral, and there are now cycle chic blogs from São Paulo to Mexico City, from Tokyo to Vancouver, and from New York to Budapest. Published in a compact format targeted at the style-conscious and urban tribes of all stripes, hundreds of images in this ingenious collection curated by Colville-Andersen present the most charismatic combinations of individual style and practical function and demonstrate how far cycle attire has moved beyond lycra."

H.Samset: Utvalgt
"Ingen vet hvordan livet blir. I denne boka kan man møte noen av menneskene i Bibelen som var utvalgt. Noen var rolige og milde, mens andre levde vanvittige liv og døde unge. De var forskjellige. Her er 18 bibelfortellinger om 12 bibelske personer. De var helt vanlige mennesker. Og de var utvalgt."

F.Schaeffer: How should we then live?(engelskspråkleg)
"As one of the foremost evangelical thinkers of the twentieth century, Francis Schaeffer long pondered the fate of declining Western culture. In this brilliant book he analyzed the reasons for modern society's state of affairs and presented the only viable alternative: living by the Christian ethic, acceptance of God's revelation, and total affirmation of the Bible's morals, values, and meaning."

E.Olsen og N.A.Eggen: Det viktigste av alt uviktig
"Egil Drillo Olsen og Nils Arne Eggen er to av Norges største fotballpersonligheter. Det er stor forskjell på bakgrunnen deres, den ene østkantgutt fra byen og det andre fra landsbygda. Den ene spilte back og ryddet unna mens den andre driblet og fintet på vingen. Den ene utviklet Rosenborg til å bli et klubblag å regne med i europeisk sammenheng og den andre løftet landslaget til nye høyder. Mye er ulikt mellom de to nestorene i norsk fotball men det viser seg i denne samtaleboka ført i pennen av Otto Ulseth at også mye er likt."

L.Harboe: Grunnleggende ferdigheter for lærere
"Det er viktig at lærere har grunnleggende digitale ferdigheter for å kunne velge, vurdere og bruke informasjon. Denne boken gir en oversikt over digitale verktøy som er relevante i lærerjobben, enten i klasserommet eller i forbindelse med forberedelser eller etterarbeid. Boken handler om Facebook, Twitter, blogg, Instapaper, Dropbox, Evernote, Google, nettbrett og mye mer. Leif Harboe har tidligere skrevet "norskboka.no" (2010)."

S.Skrøvset og T.Tiller: Verdsettende ledelse
"Boken handler om hvordan verdsettende ledelse er en nøkkelfaktor for et godt arbeidsmiljø. Det er lagt vekt på å få frem hvordan selv små, verdsettende tegn og kommentarer fra ledelsen kan gi store positive konsekvenser. Forfatterne kommer med eksempler der ledere har sett betydningen av verdsetting, og viser også til egne forskningserfaringer fra skole, idrett, kommuner og næringsliv."


Skjønnlitteratur for ungdom:

E.Johansen: Charliblogg
"Charlotte flytter sammen med moren sin fra storbyen til et lite øysamfunn i utkant-Norge. Hun finner seg ikke til rette, bommer allerede første skoledagen og ender opp med å bli mobbet av den kule gjengen. I frustrasjon og fortvilelse over ikke å finne sin plass, lager hun en anonym blogg. Hun blogger om sitt nye liv og bloggen blir lest av mange. Men Charlotte drar det for langt og skaper et vrengbilde av det lille samfunnet hun lever i. Bloggen blir avslørt, og konsekvensene blir store. Dette er en hjerteskjærende fortelling om identitet, om hvem jeg er, hvem jeg blir i møte med andre, om jeg skaper meg om til noe annet og om nettvett. "

A.M.Sannes og K.J.Røed Jørgensen: Apollomannen
"Året er 2222. Aristoteles, et gigantisk romskip, legger ut på menneskehetens aller første stjernereise, en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne Proxima Centauri. Steve Bloomfield, en fjorten år gammel skoleelev fra Boulder i USA, forlater kjæresten fordi moren har fått i oppdrag å være kaptein på romskipet. De lover hverandre å vente, men med på romskipet er også Aurora, den norske jenta han allerede kjenner fra turen til W-Hokmah året før. På ferden gjennom Solsystemet får elevene bli med til månene Io, Europa, Titan og iskloden Pluto, men etter flere uhell begynner Steve, Aurora og den russiske gutten, Boris, å mistenke en mann som sitter ute om natten og ser på gamle apollofilmer. Boka er illustrert med fargebilder av spaceart-tegnere. Science fiction."

Tapt og funnet
"Ni noveller - ni forfattere. Tapt: en bror, en venn, en fiolin, helsen, det meste. Funnet: Et frimerke, Astrid, en hule, trygghet"

S.Elkeles: Rules of attraction(engelskspråkleg)
"Når Carlos Fuentes kommer tilbake til USA etter å ha bodd et år i Mexico, blir han ikke så veldig glad over opplegge som storebroren Alex har ordnet for han: High school i det kjedelige Colorado og hybel hos en av lærerne. Carlos er vant til å klare seg selv, slik som Alex gjorde da han var på samme alder. Fester, dop og damer, akkurat slik Carlos liker det. Han er totalt uforberedt på følelsene som oppstår for lærerens datter Kiara, en jente helt annerledes enn de han er vant til. Kiara oppfører seg som om han er luft, og gjør ingenting for å skjule hvor mye hun misliker han. Men hjerte går sine egne veier, og er det alltid sant at like barn leker best? Ny ungdomsroman fra samme forfatter som "Perfekt kjemi"."

J.Kinney: Brakkesyke
"Endelig! Hurra! Ny bok om pinglen! Greg Heffley er i skikkelig trøbbel. Det har vært hærverk på skolen, og Greg er hovedmistenkt. Det vanvittige er at han er uskyldig. I hvert fall nesten. Nettet snører seg sammen rundt ham, og det ser ikke bra ut. Heldigvis kommer tidenes snøstorm, og alle må holde seg hjemme og innendørs. Greg vet at så fort uværet er over, så må han stå for det han har gjort. Men finnes det egentlig en verre straff enn å måtte være innesperret sammen med familien hele ferien?"


Skjønnlitteratur for vaksne:

C.Läckberg: Steinhuggeren
"Politimannen Patrik Hedström er nettopp blitt pappa til en liten datter, og hans samboer Erica er rammet av fødselsdepresjon. En hummerfisker har funnet en liten pike, druknet i sjøen. Under obduksjonen går det imidlertid frem at hun har ferskvann med såperester i lungene. Saken er svært vanskelig, både fordi offeret er et lite, uskyldig barn, og fordi hun viser seg å være datteren til Ericas nyinnflyttede venninne. Sporene synes å lede i én retning, men Patrik mener det er noe som ikke stemmer. Dette er den tredje romanen om Patrik Hedström og Erica Falck."

J.Damman: Mørkets ansikt
"Etter å ha vært gjennom en opprivende skilsmisse tar byggmester Jørgen Haug med seg hunden til Valdres for å sette opp en hytte. Men idyllen blir kortvarig for Jørgen. Bygdefolk og miljøvernere protesterer mot det nye byggefeltet, og Jørgen finner Campingvognen veltet og ramponert, og en av håndverkerne er sporløst forsvunnet. Samtidig arbeider politiet med å oppklare et brutalt butikkran på Fagernes. Kan sakene ha en sammenheng?"

B.Lewis: Amish-predikantens datter
"Predikantdatteren Annie er født og oppvokst i amish-samfunnet i Paradise, Pennsylvania. Hun har en inderlig drøm om å bli maler, men kunst er strengt forbudt i menigheten. Hun vil så gjerne følge reglene i det religiøse samfunnet, men nå risikerer hun å måtte velge mellom kunsten og det eneste livet hun kjenner til. Må Annie bryte med sitt eget folk for å leve ut drømmen? En historie om vennskap, hemmeligheter og kjærlighet."

M.Fiorato: Fruen av Saronno
"Italia, 1500-tallet. Bernardino Luini får i oppdrag å male en religiøs freske i en landsbykirke i Lombardia. Der blir han forelsket i Simonetta di Saronno, og de to innleder et forhold. Men romansen blir ikke gledelig mottatt i landsbyen, og kunstnerens liv settes på spill. I sin sorg skaper Simonetta en drikk av mandler, og likøren blir berømt under navnet Amaretto di Saronno."

H.Garner: Gjesterommet
"Med stor omsorg gjør Helen klart gjesterommet for venninnen Nicola som kommer på besøk. Hun skal følge en behandling hun tror skal kurere henne for kreften hun kjemper mot. Fra det øyeblikket den utslitte og radmagre, men fortsatt slående flotte Nicola kommer av flyet, går Helen inn i rollen som sjelesørger, pleier og beinhard dommer."

S.Holterman: Presteskapet
"Norges likestillingsombud har blitt brent i hjel i sitt eget hjem. Kort tid etter blir en kvinne bortført og druknet etter et middelaldersk ritual. Krimjournalist Ira Torgrimsson finner snart en sammenheng mellom det rituelle drapet i Oslo og heksebrenningene på 1600-tallet."

V.Bø: Teresa Birnas bortgang
"Ellen er utslitt av studier og grubling, og søker motvillig ro hos kunstnerfaren og hans nye datter og kone i Praha. Det skal vise seg å bli et annerledes opphold. Det plager Ellen at hun ikke kan snakke om det hun tenker, og at hun ikke når gjennom til ham. For Ellens familie har hemmeligheter, og hun ønsker å vite hva som skjedde med sin egen farmor en høstdag i Praha i 1968. Dette er en roman om familierelasjoner, og om hvordan de valgene vi tar for oss selv, alltid vil påvirke andre."

C.Evelid: Mamma er en countrysang
"Gry vokser opp på en gård på Jæren der alle er nøysomme og gudfryktige. Seksten år gammel får hun barn med Terje. De flytter til oljeboomens Stavanger på 80-tallet der pengene yngler og utelivet florerer. Terje er Nordsjødykker og gitarspillende midtpunkt i vennegjengen. Sønnen Stig vokser opp som enebarn. Gry er ansatt som servitør på Grillen og Stig er ofte med henne på arbeid. Han ser og hører mer enn han forstår, men han oppfatter at morens høyeste ønsker er å synge inn reklamejingel på nærradio og at jobben til Terje er farlig."

J.Picoult: My sister's keeper(engelskspråkleg)
"Anna er ikke syk, men er satt til verden for at hennes beinmarg skal redde den eldre søsteren fra leukemi. Anna har begynt å stille spørsmål om hvem hun er, og hvem hun ønsker å være. Er hun noe mer enn sin søsters livredder? Avgjørelsen som tvinger seg fram splitter familien."

G.Flynn: Sharp objects(engelskspråkleg)
"Etter et opphold på en psykiatrisk klinikk, har Camille Preaker bosatt seg i Chicago. Hun arbeider som journalist i en annenrangs avis, mens hun forsøker å legge barndommen i Wind Gap bak seg. Da to unge jenter blir funnet drept i hennes hjemby, blir hun sendt tilbake for å dekke tragedien. Motvillig setter Camille kursen hjemover, til familiens herskapsvilla hvor hun gjenforenes med sin mor og den 13 år gamle halvsøsteren Amma. Camille avdekker nye spor i jakten på en sannsynlig dobbeltmorder, og identifiserer seg i skremmende stor grad med ofrene. Hun jages av egne demoner fra en vanskelig barndom, og snart viser det seg at hun må gjenåpne gamle sår for å komme videre - og for å overleve. Den  karakterdrevne kriminalromanen er en mørk og skremmende reise inn under huden på Camille Preaker og hennes særdeles dysfunksjonelle familie"

F.Rivers: As sure as the dawn(engelskspråkleg)
"Den germanske krigeren Atretes liv snus opp ned da han får vite at sønnen, som han trodde var dødfødt, lever. Han sverger at han skal finne sønnen og vende tilbake til Germania. Bare en ting står i veien for ham; Rispa, den unge enken som adopterte det uønskede barnet."

F.Rivers: An echo in the darkness(engelskspråkleg)
"De kjente henne som Rafa, helbrederen. Ikke visste de at de begge hadde elsket kvinnen som skjulte seg bak slørene - en kvinne som de trodde var død. Hadassa unnslapp såvidt døden. Nå skjuler hun arrene og identiteten bak mørke slør."

H.Mankell: The troubled man(engelskspråkleg)
"Under en av sine daglige spaserturer forsvinner den pensjonerte høyere marineoffiseren Håkan von Enke en vinterdag i 2008. Den forsvunne er svigerfar til Kurt Wallanders datter og bestefar til hans barnebarn, så Wallander kan ikke la være å engasjere seg til tross for at etterforskningen tas hånd om av Stockholm-politiet. Snart forsvinner også von Enkes ektefelle sporløst, og Wallanders engasjement i saken blir om mulig enda større. Sporene peker tilbake til den kalde krigen, til høyreekstremister og østeuropeiske leiemordere."


Lydbok:

R.Aasen og A.Kvalbein: Frykt ikke
"Cd-en byr på dikt og andakter,opplevelser og fortellinger, alt lest av forfatterne selv. Innimellom er det instrumentalmusikk av og med Mons Leidvin Takle."


Nye bøker 06.02.13:

Fagbøker:

N.Ripken: Guds galskap
"Er du villig til å følge Jesus uansett hvor han leder deg? Er du tøff nok til å følge ham også til de farlige stedene? Kristne fra hele verden vitner om en tro som bærer gjennom forfølgelse og lidelse. Nik og Ruth Ripken har vært misjonærer i mer enn 30 år. De startet tjenesten sin i Øst- og Sør-Afrika, med et særlig fokus på muslimske land der kristne forfølges for sin tro. Med base i Kenya drar de jevnlig inn i Somalia og arbeider blant somaliere i et usalig kaos av krig og ødeleggelse. Da tenåringssønnen deres dør, tårner spørsmålene seg opp for Ruth og Nik. Hvorfor måtte sønnen dø? Hvorfor må somalierne lide så mye? Hvorfor så mye krig og forfølgelse, død og elendighet? Hvordan kan Gud være god når livet er så mørkt og vanskelig?Ripken legger ut på en lang reise for å høre historien til drøyt 600 kristne i over 72 land. Det er kvinner og menn som har lært av Jesus å være forberedt og tøffe nok til å følge ham på tross av hard forfølgelse. Disse troende stemmer i med vitnesbyrdene i Bibelen: Jesus er verdt det! Han er verdt mitt eget liv og livet til ektefellen min og barna våre. Du tror kanskje at det er bedre å leve som alle andre enn å begi seg ut på den «galskapen» Jesus utfordrer til. Men er du blitt lurt?"

I.Wilhlemsen: Det er ikke mer synd på deg enn på andre
"I denne boken er gjennomgangsfiguren en 30 år gammel kvinne som etter en vanskelig oppvekst fikk store psykiske problemer og gikk inn i en offerrolle i livet sitt. Da forfatteren i samtale med pasienten sa til henne: "Det er ikke mer synd på deg enn på andre", følte hun seg krenket. Etter en tid tok hun likevel et oppgjør med sine egne holdninger og atferd, og tok ansvar for sine egne valg. Boken inneholder pasientens egen beretning, som kommenteres av forfatteren i kapitler som "Empati og konfrontering", "Skyld og skam", "Oppmerksomt nærvær" og "Personlighet og personlighetsforstyrrelser"."

L.Nummela: Bibelens røde tråd
"Leif Nummela tar oss med på en spennende reise gjennom Bibelen og viser at det midt i et stort mangfold går en rød tråd fra første til siste side - Guds frelsesplan- som til sist blir til virkelighet gjennom Jesus Kristus. Derfor stanser Nummela særlig opp ved alt det som på ulike måter sies om Jesus i Bibelens forskjellige bøker, ikke minst i Det gamle testamentet. Boken inneholder dessuten en rekke tabeller og tidslinjer, som gir leserne både dyp innsikt, god oversikt og en rekke aha-opplevelser."

K.F.Olsen: Knipsetips: ta bedre turbilder
"Boken viser hvordan du med enkle grep kan ta flotte og særegne turbilder. Du trenger ikke sitte to uker i toppen av ei furu, på jakt etter det ultimate bjørnebildet. Med enkelt utstyr og begrenset kjennskap til fototeknikk, kan du komme hjem med flotte og annerledes turbilder. Boken informerer om utstyr og teknikk, komposisjon og etterarbeid. Hoveddelen gir konkrete fototips for tursituasjoner. Om det er solskinn eller uvær, natt eller dag, om du er til fots eller på ski, på land eller i vann, høyt eller lavt, oppstilt eller i farta - her får du knipsetipsene!"

S.Noon: Story of the Titanic (engelsspråkleg, ungdom)
"Denne boken forteller den tragiske historien om hvordan luksusskipet Titanic kunne synke på selve jomfruturen. Vi får høre historien om menneskene om bord inkludert kapteinen, mannskapet og passasjerene på første, andre og tredjeklasse."


Skjønnlitteratur:

K.Bjørnstad: Verdens ende
"Aslak Timbereid og datteren Emma flyr til moren som bor på Helgeland. Her skal niåringen tilbringe skoleferien sin. Understellet på flyet bryter sammen under landingen, og Emma dør av skadene en uke senere. Ketil Bjørnstad har skrevet en roman om to mennesker som prøver å finne fotfeste i livet etter at grunnen er revet bort. Det er også en historie om hevn, hat og moralsk kaos. Kan kunsten og kulturen hjelpe oss når alt står på spill? Og i hvilken grad kan vår egen selvinnsikt redde oss fra sammenbruddet?"Nye bøker 30.01.13:

Engelskspråkleg litteratur:

J.K.Rowling: The casual vacancy
"Barry Fairweather er i begynnelsen av førtiårene da han helt uventet dør, og etterlater den engelske landsbyen Pagford i sjokk, stedet som fremstår som en engelsk idyll, med sitt brosteinsbelagte torg og historiske kloster. Men under den vakre fasaden er det en by i krig. Rike i krig med fattige, tenåringer i krig med sine foreldre, koner i krig med sine menn, lærere i krig med sine elever. Pagford er slett ikke slik det ser ut ved første øyekast. Det ledige setet Barry etterlater seg i menighetsrådet blir snart kilde til den største konflikten byen har opplevd. "

S.Meyer: Twilight: the graphic novel: Volume 1
"Da Isabella Swan flytter til den dystre byen i Forks og møter den mystiske, besnærende Edward Cullen, tar livet hennes en dramatisk vending. Edward, med sin porselensaktige hud, sine gyllne øyne, sin forførende stemme og sine overnaturlige evner, er både uimotståelig og uutgrunnelig. Fram til nå har han klart å skjule hvem han egentlig er. Bella er fullstendig oppslukt, blindet og gal av forelskelse. Men det er et farlig begjær."

J.Kinney: The ugly truth
"Følge den uheldige Greg Heffley videre mens han navigerer seg gjennom livet i familien og på skolen med sin beste venn Rowley ved sin side. Greg har alltid hatt det travelt med å bli stor, men nå begynner han å lure på om det å bli eldre kanskje er litt oppskrytt. Ikke det at han har oppnådd puberteten på ordentlig, men noe skjer. Det er som om barndommen har gått ut på dato. Alt blir vanskeligere når du ikke er en søt unge lenger. Kviser og jenter, for eksempel. Og fester med både gutter og jenter. Rowley må han også klare seg uten. De ble uvenner i sommerferien, og det å finne en ny bestevenn er ikke så lett som han hadde trodd. Historiene om antihelten Greg startet som tegneseriestriper på Internett, men har etter hvert kommet ut i bokform, i en tett miks av tekst og bilder."

J.R.R.Tolkien: The lord of the rings
"Tolkien skapte en egen verden i fortellingene om hobbitene, små menneskelignende skapninger. Ringenes herre er en (uavhengig) fortsettelse av Hobbiten. Hobbitene lever i en verden ukjent for oss. Emnet i bøkene er dog kjent; kampen mellom det gode (hobbiter) og onde (Sauron). For at Sauron skal få ubegrenset makt, må han få tak i en spesiell ring, maktens ring. Skal ringen miste sin kraft, må den kastes i Dommedags juv i Mordors land. Den som eier ringen for lenge, blir ødelagt av dens krefter."


Faglitteratur:

Ø.Sørensen m.fl.: Høyreekstremisme
"Høyreekstremisme i Europa er et aktuelt og raskt voksende fenomen. I noen grad er den en reaksjon på aktuelle sosiale og politiske utfordringer - spesielt den store innvandringen av muslimer og den såkalte Eurokrisen. Men den er også mye mer enn det. Den har mange ulike nasjonale forutsetninger og uttrykk. Men særlig gjennom Internett er det også blitt skapt felles høyreekstreme arenaer. I Norge er Anders Behring Breiviks terroraksjon det mest åpenbare uttrykket. Store deler av hans ideologiske grunnlag er felles høyreekstremt tankegods. Artiklene i denne boken tar sikte på å vise både mangfoldet og enheten i høyreekstremismen i dagens Europa. Boken er også opptatt av å se nærmere på høyreekstremismens historiske røtter og drøfter om og på hvilken måte den er en trussel mot det politiske demokratiet."


Skjønnlitteratur:

J.K.Rowling: Den tomme stolen
"Barry Fairweather er i begynnelsen av førtiårene da han helt uventet dør, og etterlater den engelske landsbyen Pagford i sjokk, stedet som fremstår som en engelsk idyll, med sitt brosteinsbelagte torg og historiske kloster. Men under den vakre fasaden er det en by i krig. Rike i krig med fattige, tenåringer i krig med sine foreldre, koner i krig med sine menn, lærere i krig med sine elever. Pagford er slett ikke slik det ser ut ved første øyekast. Det ledige setet Barry etterlater seg i menighetsrådet blir snart kilde til den største konflikten byen har opplevd"

B.Sortland: Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar
"Dette er ein roman om ugifte Ivar. Han er både fundamentalist og ekstremist. Ikkje berre trur han på den absolutte kjærleiken, han trur på ekteskapet også, kosta kva det kosta vil."

M.Kallentoft: Vårlik
"Svaler kretser i luften over de fargerike tulipanene i blomsterbedene: Det er vår i Linköping og vinterbleke mennesker befolker uteserveringene rundt torget. En mor med to små barn går mot minibanken. Idyllen rives plutselig i filler av en kraftig eksplosjon. Etterforsker Malin Fors kommer aldri til å glemme synet som møter henne: knust glass, ødelagte blomster, en liten barnesko, en due som pikker i noe rødt. Alt i en øredøvende stillhet."


Lydbøker

R.Becker: God aften, mitt navn er Cox(serie 1-4)
"Kriminalserien "God aften mitt navn er Cox" gikk på luften første gang i 1955 og ble raskt ekstremt populær. Det ble til sammen laget 5 serier med Mr. Cox fra 1955 til 1972. Skuespilleren Arne Lie ble rikskjendis gjennom norsk radio med denne serien."Nye bøker 23.01.13:

Fagbøker for ungdomsskulen:

S.Kjær: Surfing
"Denne boken handler om surfing. Du kan blant annet lese om utstyr, trening, vind, vær og bølger, utøvere og konkurranser."

O.S.Hansen: Gokart
"Boka tar for seg gokartsporten, og har kapitler om de ulike klassene, reparasjoner, utstyr og trening. I tillegg presenteres tre unge kjørere. "

O.S.Hansen: Motocross
"Boka handler om motocross, og har kapitler om de ulike klassene, reparasjoner, utstyr og trening. I tillegg presenteres tre unge kjørere. "

M.Barr: Snowboard!


N.Champion: Orientering
"Denne boken gir en innføring i orientering. Du finner blant annet informasjon om sportens historie, utstyr, nødvendige kunnskaper, teknikker og konkurranser. "

N.Champion: Klatring
"Denne boken gir en innføring i klatring. Den beskriver blant annet utstyret som trengs, teknikker, hva du må kunne og sikkerhet. "

L.Rock: Padling
"Denne boken gir en innføring i padling. Du finner blant annet informasjon om utstyr, nødvendige kunnskaper og sikkerhet. "

R.Shone: Atlantis
"Boken forteller om den mytiske byen Atlantis og andre tapte sivilisasjoner. "

D.West: Bermudatriangelet
"Boken forteller om mystiske hendelser som har funnet sted i Bermudatriangelet. Du kan blant annet lese om fly som forsvinner fra radarskjermer, mannskap som fordufter fra skipet sitt og observasjoner av UFOer.  "

S.Adams: Russiske republikker
S.Adams: Balkan
S.Adams: Nord-Irland
A.Ganeri: Sentral-Asia
"Denne bokserien tar for seg regionale konflikter rundt om i verden. Tekst, bilder, kart, tidslinjer og sitater gir en oversikt over hver enkelt konflikt. "

Fagbøker:

K.Skretting: Gode reklamefilmer
"I denne boka drøftes reklamens kvalitet ut fra en mengde eksempler. Prisvinnende reklamefilmer med estetisk spennende uttrykk presenteres, så vel som reklamefilmer som befinner seg i et grenseland etisk sett. Boka henvender seg både til studenter i medievitenskap og til alle andre som er opptatt av reklame. Har litteraturliste."

Bartholomeus: Møte med mysteriet
"Bartholomeus, erkebiskop av Konstantinopel, Det nye Roma, og Økumenisk Patriark, er åndelig leder for over 200 millioner ortodokse kristne. Han ønsker å være en brobygger mellom kristne, muslimske og jødiske miljøer. I Vesten er han særlig kjent for sitt aktive engasjement for miljøvern og menneskerettigheter. I 2002 var han i Norge og mottok Sofieprisen for sin innsats. Han har vist stor interesse for Nordishavet med sine reiser langs norskekysten. I tillegg til sine mange kirkelige titler, omtales han også som "Den grønne patriarken"."Skjønnlitteratur:


F.Øveli: Pondus eliteserien 2
"Dette er den andre boka i Pondus´ samlede verker kalt Eliteserien. I denne finnes de aller første Pondusstripene i kronologisk rekkefølge. Boken inneholder i tillegg ekstramateriale, som Frode Øverlis mer eller mindre ukjente andre serier, artikler, intervjuer og egne kommentarer til stripene"

A.Verghese: Alene sammen
"Dette er en familieroman fra Afrika og Amerika der handlingen kretser rundt fedre og sønner, leger og pasienter, kjærlighet og savn, hjemme og borte. Vi møter de to tvillingbrødrene Marion og Shiva Stone, født i Etiopia av en vakker nonne som har hatt et hemmelig forhold til en engelsk lege. Moren dør under fødselen, og faren rømmer. Guttene vokser opp på sykehuset samtidig som Etiopia nærmer seg en katastrofe. Etter hvert er det likevel ikke politikken, men kjærligheten til den samme jenta som skal komme til å splitte tvillingene. Marion flykter til USA, men fortiden innhenter ham og han er nødt til å støtte seg til både faren og broren."


Nye bøker 18.01.13:

Fagbøker:

T.Skard: Maktens kvinner
"I denne boken presenterer Torild Skard alle de kvinnelige statslederne i FNs medlemsland etter 2.verdenskrig. Disse presenteres med sideblikk til den politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle utviklingen internasjonalt og nasjonalt. Familien, oppvekst og livsløp beskrives sammen med begivenhetene som førte til at de ble statsledere. Boken tar for seg hvilke forhold som har spilt inn når de gikk til topps og hva de kvinnelige lederne fikk gjort. Forfatteren benytter seg av disipliner som historie, psykologi, sosiologi og statsvitenskap."

T.I.Rørvik m.fl.: Historie og filosofi 2
"Boken dekker alle hovedområder i læreplanen innen programfaget historie og filosofi 2, og inneholder fortløpende oppgaver til teksten."

T.Moum m.fl.: Historie og filosofi 1
"Boken dekker alle hovedområder i læreplanen innen programfaget historie og filosofi 1, og inneholder fortløpende oppgaver til teksten."


Skjønnlitteratur:

J.L.Horst: Undervannsgåten (ungdom)
"Et filmteam er kommet til Skutebukta og det kryr av skuespillere, kamerafolk og andre gjester på pensjonatet. Borte ved Fjelltangen filmer teamet en stor eksplosjon på havet, og ufyselige ting kommer opp til overflaten. I tillegg får Cecilia, Leo og Une snusen i at det holdes noen hemmelige fredssamtaler mellom to beryktede MC-klubber på stedet. CLUE-gjengen tror at den ene støvelen og knokkelen inni som de finner kan stamme fra motorsykkelmannen som forsvant for sju år tilbake. "

N.Baram: Gode mennesker
"Året er 1938. Reklamemannen Thomas Heiselberg fra Berlin har bestemt seg for å bli en stor mann, og forstår raskt at det er Det tredje riket han må tilby sine tjenester til. I Leningrad blir datteren til en jødisk intellektuell, Alexandra Weisberg, stilt ovenfor et forferdelig dilemma: for å redde sine to tvillingbrødre må hun gå i regimets tjeneste. Da krigen bryter ut mellom Sovjet og Tyskland, legger Thomas og Alexandra en plan som kan komme til å endre historiens gang. Dette er forfatterens fjerde bok, og den første israelske romanen som tar for seg den andre verdenskrig sett fra overløpernes perspektiv."

L.Myhre: Evig søndag
"Linnéa Myhre er en av Norges mest kjente bloggere, med 30 000 lesere daglig. I denne selvbiografiske dagbokromanen følger vi Myhre gjennom ett år. Vinteren 2011 går hun motvillige med på å gå til psykiateren Finn for sine depresjoner. Det blir helt sikkert ikke et vendepunkt. Eller blir det kanskje det? Dette er ifølge forlaget er sterkt og utleverende portrett av en ung kvinne."


Nye bøker 16.01.13:

Fagbok:

T.H.Eriksen: Det som står på spill
"Etter den 22. juni 2011 kan man ikke lenger ta verken tryggheten eller friheten for gitt. Denne boka argumenterer for betydningen av å bry seg om politiske spørsmål. Budskapet er at det finnes noen umistelige verdier som bare kan forsvares ved at folk engasjerer seg f.eks. i saker som har å gjøre med miljø, rettferdighet, toleranse og fred, eller nærmere utfordringer som bevilgninger til idretten, nedleggelse av musikkskoler eller skolepolitikk. Men den handler også om hvorfor det er viktig å diskutere, og hvor viktig det er å kunne være uenig. Det verste som kan ramme dette landet, er likegyldighet. Derfor avrundes boka med en diskusjon av uenighetsfelleskapet som er Norge og en oppfordring til leserne om å være uenige når det er nødvendig. Faktabok for ungdomstrinnet."

Skjønnlitteratur:

A.Klepp: Fred i tusen biter (ungdom)
"Norah føler at hun er sperret inne i fortiden og ikke kommer ut. Det er knapt så hun holder ut å være seg selv. Det er ingenting hun kan gjøre. Ingen hun kan snakke med. Hun føler seg så naken, sårbar og helt alene. Einar er på feil sted til feil tid. Han overbeviser seg selv om at det han har sett, ikke angår ham. Men livet blir mer og mer ubehagelig, både hjemme og på trening. Han lurer på hva som er galt med ham. Her er to parallelle historier om to liv som får en ny retning. Dette er en fortelling om vennskap og forandring, om å finne sin vei ut av mørket og om hvordan et møte kan forandre livet, uansett hvor mørkt det ser ut. "

R.Simon: Historien om vakre jente
"Vi befinner oss i Pennsylvania i 1968. Det banker på døren til Marthas hus. Hun bor alene, men bestemmer seg likevel for å åpne. Utenfor står to fremmede som skjelver av kulde og utmattelse, og det er noe ved dem som er annerledes. Martha lar den vakre jenta og den mørkhudede mannen komme inn. Da oppdager hun at kvinnen holder rundt et nyfødt barn. Paret har rømt fra en institusjon, og snart kommer det vakter til huset. Paret gjemmer barnet, og før kvinnen slepes av sted rekker hun å hviske til Martha at hun må holde barnet skjult."

Nye bøker og nytt magasin 09.01.13:

Me abonnerer nå på magasinet Strek
"Strek er et uavhengig og tverrkirkelig magasin som ønsker å fordype seg i hva det vil si å følge Jesus Kristus på 2000-tallet"

Faglitteratur:

Forfattarhefte om Merete Lindstrøm

Forfattarhefte om Tom Egeland

B.A.Davidsen: Svar på tiltale
"Bjørn Are Davidsen mener det finnes gode grunner for å tro på Gud. Her skriver han morsomt og engasjerende om hvorfor han fastholder en kristen tro. I tillegg besvarer han en rekke vanlige innvendinger og anklager fra skeptikere og ateister. "


Skjønnlitteratur:

C. Iggulden: Et rike av sølv
"Djengis Khan er død, men legenden om ham lever videre. I Karakorum er styrkene samlet for å sverge troskap til hans sønn og arving Ogedai. Det er imidlertid i ferd med å bryte ut en borgerkrig når Ogedais bror Chagatai forsøker å ta makten i et kupp. Dette er fjerde, frittstående bind i Conn Igguldens historiske romanserie om den mongolske fyrsten Djengis Khan og etterkommerne hans. "

C.Iggulden: Erobreren
"Dette er femte og siste bind i serien om Djengis Khan og etterkommerne hans. Den forteller historien den myteomspunne lederen Kubilai Khan. Det skulle ha vært det mongolske rikets gullalder, men imperiet mister stadig mer land til sin gamle erkefiende. Kubilai Khan drømmer om å gjenerobre tapt land, men da må han først lære seg å krige. De fire første bøkene er Ulven fra steppene, Buens mestere, Knokler i sanden og Et rike av sølv."

J.C.Epstein: Maleren fra Shanghai
"Romanen skildrer livshistorien til den kinesiske kunstneren Pan Yuliang (1899-1977). Fjorten år gamle Xiuqing blir solgt til et bordell for å betale onkelens opiumsgjeld. En ung embetsmann kjøper henne fri, og med hans hjelp utdanner hun seg til kunstmaler, nå med navnet Pan Yuliang. Hun fortsetter sine studier i Roma og Paris, hvor hun finner sitt kunstneriske uttrykk og oppnår internasjonal anerkjennelse."

P.Petterson: Jeg nekter
"En tidlig septembermorgen i 2006 møtes Tommy og Jim  tilfeldig på brua over til Ulvøya i Oslo. De to har ikke sett hverandre på femogtredve år, men en gang var de venner så langt tilbake de kunne huske. Et vennskap like naturlig som å puste. I dag står Jim og fisker på brua, mens Tommy kommer kjørende i sin nye Mercedes. Er det ikke rart, sier han, at ting kan bli sånn, omvendt. Fortid møter nåtid i det døgnet vi følger dem."

B.Grimsrud: God jul
"Julaften 2010 ligger forfatteren og søsteren i soveposer i ørkenen. De betrakter vinterhimmelen med alle stjernebildene, og minnene om tidligere juler strømmer på: Det er minner om å få feil julegave som barn, om ikke å feire jul, om å feire jul i en kirke i Harlem, om å sove i telt på safari eller i snøhule på fjellet. Forlaget kan fortelle at romanen er underfundig og morsom, med forfatterens helt særegne blikk på tilværelsen. Beate Grimsrud har utgitt en rekke romaner. Hennes forrige roman ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris fra både Norge og Sverige, og fikk den norske kritikerprisen.

6 kommentarer:

 1. Hellu!! :)
  Forslag til nye bøker
  "plan D" av Simon Urban
  "Skygge over London" av C. J. Sansom

  Tnx!!

  SvarSlett
 2. Forslag til ny bok:
  "Gapestokk" av Monika N. Yndestad, utgjeven på Vigmostad Bjørke 2014

  SvarSlett
 3. Jeg kan ikke takke Dr. EKPEN TEMPEL nok for at jeg hjalp meg med å gjenopprette glede og trygghet i ekteskapet mitt etter mange problemer som nesten fører til skilsmisse, takk Gud for at jeg mente Dr. EKPEN TEMPEL til rett tid. I dag kan jeg si til deg at Dr EKPEN TEMPEL er løsningen på det problemet i ditt ekteskap og forhold. Kontakt ham på (ekpentemple@gmail.com)

  SvarSlett
 4. jxjfg ja jhh
  jhvah
  jehavahJedusKristus

  SvarSlett
 5. Hei! Jeg er så spent på at det ødelagte ekteskapet mitt er blitt restaurert og mannen min er tilbake etter at han forlot meg og våre to barn for en annen kvinne. Etter åtte års ekteskap hadde jeg og mannen min hatt en eller annen krangel til han til slutt forlot meg og flyttet til California for å være sammen med en annen kvinne. Jeg følte at livet mitt var over og barna mine trodde at de aldri ville se faren sin igjen. Jeg prøvde å være sterk bare for barna, men jeg kunne ikke kontrollere smertene som plager hjertet mitt. Hjertet mitt var fylt av sorger og smerter fordi jeg virkelig var forelsket i mannen min. Hver dag og natt tenker jeg på ham og ønsker alltid at han ville komme tilbake til meg. Jeg var veldig lei meg og trengte hjelp, så jeg søkte etter hjelp på nettet og jeg kom over mye vitnesbyrd som antydet at DR EMWANTA kan hjelpe deg med å få eks tilbake raskt. Så jeg følte at jeg skulle prøve ham. Jeg kontaktet ham og han fortalte meg hva jeg skulle gjøre, og jeg gjorde det, da gjorde han en (kjærlighetsformulering) for meg. 48 timer senere ringte mannen min virkelig til meg og fortalte at han savner meg og barna så mye. Så han kom tilbake samme dag, med mye kjærlighet og glede, og han ba om unnskyldning for sine feil og for smertene han forårsaket meg og barna. Fra den dagen har ekteskapet vårt vært sterkere enn hvordan det var før. Alt takket være DR EMWANTA. Han er så mektig, og jeg bestemte meg for å dele historien min på internett at DR EMWANTA er en ekte og kraftig staver. Hvis du er her og du trenger din Ex-rygg eller mannen din flyttet til en annen kvinne, ikke gråter lenger, kontakt denne kraftige stavehjulet nå. Her er hans kontakt: E-post: dremwanta@gmail.com ELLER whatsapp via: +2348160830324

  SvarSlett
 6. Trenger du et lån? Send oss ​​en e -post remy.credit111@gmail.com
  Send oss ​​en e -post remy.credit111@gmail.com
  Hei Hvordan har du det i dag?? Trenger du et presserende lån nå i løpet av de neste 6 – 12 timene nå uten stress eller forsinkelse REMY. CREDIT er her for å løse alle problemene dine i dag. Vi utsteder lån med 2% rente, send oss ​​en e -post nå for dine presserende lån
  Send oss ​​en e -post, vi har et lån til deg via e -post nå {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Send oss ​​en e -post remy.credit111@gmail.com
  Vi har et lån til deg
  REMY.INC

  SvarSlett